|
||||
|
||||
Bibicu - New York - 2004
Va salut dragi prieteni,
Am avut interviul pe data de 20 noiembrie si l-am trecut cu bine, atat eu cat si sotia. Dar sa va spun cum s-a intamplat totul... In octombrie 2002 eu si sotia am aplicat la loterie cu 2 plicuri, unul ca eu principal iar sotia secundar si invers. Dupa un timp destul de indelungat am uitat de aceste plicuri si pentru ca vrem cu orice chip sa plecam din tara am inceput formalitatile pentru emigrare in Canada, am vrut sa incercam totul. Pe data de 1 iunie 2003 am primit un plic mare pe care era scris KENTUCKY USA pe numele meu in care eram anutat ca sunt fericitul castigator la loteria vizelor SUA. Bucuria noastra cred ca a fost la fel cu a tuturor castigatorilor, ea nu se poate povesti in cuvinte trebuie doar traita. Am completat cat am putut de repede formularele, cam intr-o saptamana, (pentru ca de trimiterea cat mai rapida a acestor formulare depinde programarea la interviu), le-am expediat pe data de 7 iunie dupa care am inceput sa asteptam programareala interviu. Pe 26 septembrie am primit plicul cu programarea la interviu pe 13 noiembrie ora 8.00. Atunci a inceput cursa nebuna, alergatura dupa acte, traduceri si legalizari. La o saptamana am primit un telefon in care am fost anuntati de cei de la ambasada ca interviul se va amana pe data de 20 noiembrie datorita unor renovari in cadrul ambasadei. A venit si ziua mult asteptata care vroiam sa treaca cat mai repede dar cu bine. Noaptea dinaintea interviului ne-am verificat toate actele le-am asezat in ordinea ceruta de ei, original, copie xerox, traducere legalizata), totul a fost impecabil le-am prins cu agrafe si le-am pus in dosare. Dimineata, dupa o noapte alba, ne-am prezentat la ambasada bineinteles cu mult mai devreme decat ora 8.00 desi citisem pe forum ca nu ne ajuta cu nimic daca ajungem acolo mai devreme. Erau multi in fata ambasadei cu fel de fel de tip vize, dar cu loteria vizelor noi si inca doua cupluri fara copii si un student. Agentii ambasadei ne-au spus sa asteptam in partea stanga pe trotuar pana la ora 8.00 cand vom putea intra. La ora 8.00 ne-au spus sa intram, ne-au controlat cu detectorul de metale dupa care am intrat intr-o sala mare in care ne-a intampinat un batranel la un birou si ne-a intrebat cum ne cheama, i-am spus ca suntem cu loteria ne-a cautat pe o lista si ne-a indrumat la etajul 1 sa luam loc pe scaune pana vom fi strigati la ghiseu. In sala erau toate scaunele ocupate am cautat si noi doua scaune si-am asteptat sa fim chemati, acele clipe au fost cele mai stresante pentru ca nu stiam cum va fi si mai ales ne era frica sa nu picam la ghiseul 6 la care era blonda, care de altfel este incomparabil mai ciufuta decat roscatica care este o scumpa. Pentru loterie sunt doar ghiseele 5, 6 restul pentru celelalte tipuri de vize. Dupa aproape o ora ne-a strigat numele la ghiseul 5 adica la domnisoara roscata care este super draguta, are o fata destinsa si parca atunci cand ajungi in fata ei toate emotiile iti trecat instantaneu si totul revine la normal, totul decurge de la sine. Ne-a spus: Ea: - Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti a cui este aceasta semnatura. Eu: - A mea. Ea: - Aveti dosare impreuna sau separat. Eu: - Separat toate actele. Ea: - Atunci sa incepem cu sotia pentru ca are mai putine acte de aratat. Dati-mi pasasortul, pozele si analizele medicale. Dupa ce le-a verificat cu atentie si a vazut ca totul este in ordine a spus: Ea - In ordine acum vreau certificatul de nastere original, copie si traducere Sotia i le-a dat in ordinea ceruta pentru ca le aveam ordonate. Ea - Mai vreau copie dupa certificatul de casatorie si cazierul iar celelalte acte le verific la sot. Sotia a intrebat daca diplomele sunt necesare iar ea a spus ca nu, sunt suficiente doar certificatul de nastere si cel de casatorie, cazierul. In timp ce verifica si aranja actele a intrebat-o pe sotie ce facultate a terminat si ce lucreaza, dupa care mi s-a adreasat mie: Ea - Acum actele sotului Eu am inceput cu pasaportul, pozele, certificatul de nastere, certificatul de casatorie, diplomele de facultate, livretul militar, cazierul, iar ea le-a luat la verificat dupa care a spus : Ea - Si acum suportul material. ( Noi nu am avut AOS numai contractul apartamentului, care este pe numele nostru de cand l-am cumparat din 2001, raport de evaluare (nu a vrut certificatul fiscal)a apartamentului in valoare de 19.400 $ si doua depozite la banca unul de 4.000 $ si altul de 56.000.000 lei). Eu i-am inmanat toate actele mentionate mai sus ea le-a verificat dupa care eu i-am spus ca avem si certificat fiscal de la circa financiara dar ea a spus ca sunt suficiente acestea, noi am rasuflat linistiti pentru ca am simtit in acel moment in vocea ei ca avem toate actele in ordine si nu va fi nici o problema. Ea - Ce lucrati si ce facultate ati terminat? Eu i-am raspuns calm si foarte stapan pe situatie unde lucrez si facultatea, dupa care ea ne-a spus :" Sunteti ingineri amandoi !? Stati linistiti o sa va descurcati in America, va veti gasi usor servicii. ( acum noi vom vedea cat va fi de adevarat). Unde veti merge in America ? La cine veti locui prima data? Noi i-am spus ca pe formulare am scris o adresa a unor prieteni din Detroit dar ca intre timp am luat legatura cu niste prieteni din NEW YORK si ne-am hotarat ca pentru inceput sa ne ducem acolo si daca putem sa schimbam adresa pentru GREEN CARD in New York. Ea a spus ca da nu-i nici o problema, a taiat cu o linie vechea adresa si ne-a spus sa scriem adresa din NEW YORK. Acum va rog luati loc si asteptati sa fiti chemati" Toata aceasta discutie a fost in limba romana. Ne-am asezat pe scaune si nu venea sa credem ca eram la jumatatea drumului, ( la ghiseu totul a durat vreo 5 minute), ca totul a fost atat de usor si ca mai avem foarte putin de trecut. Am asteptat inca vreo 15 minute dupa care am fost strigati la acelasi ghiseu dar de data aceasta de catre domnul consul, iar discutia a fost in limba engleza fara a ne intreba daca stim limba. Ne-a rugat sa ridicam mana dreapta si sa juram ca tot ce am declarat in acte este adevarat, ne-a intrebat daca avem copii, iar pe sotie daca cumva este insarcinata. Pe mine m-a intrebat ce facultate am terminat si ce vreau sa fac cand vom ajunge in America, eu i-am raspuns ca sunt inginer auto si ca imi voi cauta un job in domeniul auto. El a zambit, ne-a urat succes si ne-a rugat sa luam loc pentru cateva minute pentru a ne pregati viza. Noi ne-am intors pe scaune si nu ne venea sa credem ca totul s-a terminat, mai aveam un pic pana sa ne vedem cu viza in mana, care noi ne imaginam ceva colorat pe pasaport dar nu-i deloc asa. Viza este o hartie A4 de culoare roz cu galben pe care sunt capsate pozele si pe care scrie: IMMIGRANT VISA AND ALIEN REGISTRATION si este insotita de un plic mare galben in care sunt toate actele pe care le-am prezentat la ghiseu. Dupa inca vreo 10 minute am fost strigati inca o data la ghiseul 6 de aceasta data, dar tot de tipa roscata care ne-a inmanat vizele , pasapoartele, originalele de la toate actele ne-a explicat ca plicurile trebuie sa ajunga intacte in aeroportul din America la biroul de emigrare, ca putem sa intram in America prin orice Stat vrem noi, ca suntem liberi sa alegem locul destinatiei dar suntem obligati sa plecam in 6 luni adica pana pe 19 mai 2004 pentru ca altfel pierdem viza care nu se poate prelungi. Ne-a urat mult succes si asta a fost tot. A contat foarte mult faptul ca am fost imbracati decent si cu bun gust, am fost cat am putut de stapani pe situatie si cu foarte multe emotii (am avut si ceva probleme digestive inainte sa intram ambasada), am vorbit incet calm si la obiect fara lucruri spuse in plus. Daca cineva vrea sa na mai intrebe ceva ne poate suna la telefonul : 0723480313 Fiti siguri pe voi si daca aveti toate actele in regula nu are de ce sa va fie teama, repet ei vor sa dea viza la toata lumea si nu incearca deloc sa puna bete in roate dar totul depinde de fiecare in parte asa ca …..mult succes, fiti increzatori si nu va subestimati. Numai bine si sa ajungeti cu bine in tara mult visata de toata lumea.
Display Modes | |
|
|