|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
Maria si Andrei Codreanu - New York - 2003
Luni, pe 20 dec am prins o zi friguroasa si ploioasa. Am ajuns la Consulat pe la ora 9, fiind programati la 9:30. Am fost nevoiti sa asteptam intr-o cafenea din apropiere (deci nu veniti mai devreme ca nu are rost) . De fapt noi am mers intai la Ambasada, in loc sa mergem la Consulat,care e insa in acelasi complex de cladiri. Sa nu aveti bagaje inafara de acte ca nu va lasa sa intrati cu ele (era un tip care avea un rucsac mic in spate si au spus ca trebuie lasat afara � afara insemnand in strada - nu stiu pana la urma ce a facut ca tipul spunea ca e singur si nu are cui sa il lase) Cu telefonul ai voie in curte dar il lasi acolo intr-un raft . Apoi treci printr-un detector de metale si intri in cladirea Consulatului intr-o sala de asteptare. Este o sala in care incap 49 de persoane (scria pe un afis) cu 6 ghisee (la 2 din ele erau lucratori romani si la 2 americani) si o casierie unde platesti taxele(atentie ca nu primesc dolari mai vechi de 1996 sau rupti, scrisi) In aceasta sala se asteapta pentru tot felul de vize (turistice, DV, de studii), de aceea vezi tot felul de oameni � in general nu prea eleganti, ba chiar si tipi cu caciuli de oaie .
Dupa putin timp ne-a chemat la ghiseu o romanca draguta si am prezentat actele (nu le mai enumar ca au facut-o altii mai bine pe acest site) . Intr-adevar certificatele de casatorie si cele de nastere de tip nou nu necesita decat o simpla xerocopie si nu traducere legalizata (noi am facut dinainte un calcul si am vazut ca e mai ieftin sa-ti scoti certificate de nastere tip nou decat sa la traduci si legalizezi pe cele vechi � in Iasi ne-au cerut 72 000 lei taxa si initial au spus ca sunt gata in 7 zile,dar la sensibilizarea cu un pachet de cafea au fost gata pe loc ; am auzit ca in alte orase nu platesti nimic-probabil sunt taxe stabilite local). Maria a fost castigatoarea, asa ca i s-a aratat scrisoarea norocoasa si au pus-o sa reproduca de mai multe ori semnatura de acolo. Au pastrat copiile legalizate la diplome (ei spun ca e nevoie de diploma de bac. sau chestia cu 2 ani de munca, dar daca aveti si alte diplome luati-le si pe alea ca pica bine) . Pentru insotitori nu se cer dovezi de studii, de aceea mie nici nu mi-au luat diplomele. Ca suport material am avut initial extrasele de cont traduse si legalizate. Apoi, cu o pila am reusit sa obtinem si o hartie semnata de directorul bancii (in care scria doar suma totala si nu detaliile pe care le pomeneau ei) , hartie pe care initial au refuzat sa ne-o dea. Impreuna am avut cam 10 000 $. Ne-a oprit-o doar pe aceasta din urma insa in lipsa ei cred ca erau bune si extrasele de cont. Nu ne-a intrebat nimeni de unde sunt banii. Am mai avut un apartament de 9 000$ . Acesta era pe numele parintilor si am facut act de vanzare-cumparare pe numele nostru cu mai putin de 3 saptamani inainte de interviu (era cat pe ce sa nu o putem face pentru ca de prin 1999 incoace cer schita cadastrala care pe mine ma costa vreo 4 mil lei si dura vreo 3 saptamani; am gasit cu greu o notarita mai smechera care a facut contractul asa, ramanand sa fac schita ulterior �asa ca atentie celor in aceeasi situatie, luati-o din timp!!!) Fiind de la parinti am adus si actul de proprietate al apartamentului lor si buletinele lor,ca sa demonstrez ca ei nu locuiesc cu noi. Evaluarea am luat-o de la Primarie vineri, pentru ca e valabila doar 48 hrs � se refera doar la zilele lucratoare. Am avut si Aos (de la o persoana maritata cu un copil care are un salar de 67 000 $ pe an, un cont in banca de 24 000 $ si alte proprietati de 38.000 $ si care nu mai daduse AoS la nimeni). Au fost ceva probleme cu poza mea �intr-o ureche� caci nu erau respectate proportiile( era facuta de departe si capul iesise mai mic) , insa pina la urma au acceptat-o asa. A urmat asteptarea discutiei cu consulul , care are loc in aceeasi incapere, la un alt ghiseu. Am fost strigati pe la 11 si ceva. Am rostit juramantul cu mana ridicata, apoi acesta a rasfoit de cateva ori actele, aruncand o privire pe Aos . Cel mai mult s-a uitat pe formularele DSP trimise de noi la KCC la descrierea meseriei (eu sunt medic rezident pe ortopedie-traumatologie iar Maria pe chirurgie plastica la Sp Urgente Iasi) si ne-a intrebat ceva despre microchirurgie,.Apoi s-a plans ca toti cardiologii il privesc ca pe un posibil pacient. Ne-a mai mai intrebat cu ce ne vom ocupa in state,si am raspuns ca vrem sa fim medici , insa trebuie sa dam niste examene �USMLE. Cam atat. A chemat-o pe functionara romanca care ne instrumentase cazul si i-a cerut parerea �e cazul tau, avem aici doi medici,ce parere ai sunt OK? Tipa, care a fost foarte draguta a raspuns afirmativ, dupa care consulul ne-a felicitat si ne-a chemat la ora 16 dupa vize. Am remarcat ca functionara romana se ocupa cu treburile �romanesti� (certificate, diplome si dovezile de support material) si sunt convins ca parerea ei conteaza enorm. Apropos, tipa ne-a recunoscut, vorbisem cu ea la telefon anterior in legatura cu actele (legalizari, valabilitatea anumitor acte etc). Deci cand vorbiti la telefon la ambasada fiti amabili pt ca vorbiti cu aceeasi oameni care ulterior va vor procesa cazul, si a caror parere conteaza foarte mult deoarece consulul, in buna traditie americana, are incredere si respecta parerea subalternului! Dupa ce s-a terminat �interviul� ni s-a spus sa revenim la ora 16 sa ne luam viza. Am stat ca fraierii in ploaie si am asteptat sa vina un ofiter sa ne dea vizele (se dadeau niste pasapoarte prin gard,dar erau vizele turistice). Pe la o bucata am intrebat si ni s-a spus sa intram in consulat. A intrat numai unul din noi la acelasi ghiseu la care s-a facut interviul romanesc. Tipa aceea draguta m-a intrebat de ce am intarziat si mi-a dat 2 plicuri mari , din hartie maro, la care erau atasate VIZELE. Sa nu va asteptati sa vi se puna ceva in pasaport. Pasaportul e la fel cum l-ati dat , fara nici o mentiune din partea lor, vizele sunt separate. Si inca o foaie cu felicitarile si sfaturile in romaneste. Si gata. Am iesit, unul din soldatii romani ne-a intrebat ce-am facut. Am trecut prin marea de oameni care inca mai astepta sa intre si la ora aceea in consulat si ne-am indreptat spre gara. Vom pleca in New York pe la sfarsitul lui ianuarie.Daca stie cineva, am dori sa aflam cat adevar e in treaba cu permisul de iesire din tara ce trebuie pe Otopeni , despre care s-a scris ceva pe forum. Cateva chestii ciudate O tipa cu un copil de vreo 3-4 ani ce castigase loteria si era divortata a avut pozele facute aiurea si au trimis-o la un camion din fata ambasadei sa faca altele. Dupa ce a venit cu pozele au urmat niste intrebari de genul �ai avut tendinte de suicid� sau � ai inclinatii spre persoanele de acelasi sex� chestii care la prima vedere par cam deplasate. Banuiesc ca se datorau faptului ca era divortata. Am mai asistat la interviul unei tipe care voia o viza pentru un doctorat in fizica. Pret de vreo 5 minute a trebuit sa explice consulului cu lux de amanunute in ce consta doctoratul (chestii de fizica atomica, cu protoni si nu stiu ce energii, cu miscari de spin etc.) Puteti trage concluzia ca nu prea veti beneficia de intimidate si ceea ce spuneti se cam aude in sala. Bafta multa tuturor!! Daca aveti intrebari nu ezitati sa ne scrieti, e posibil sa fi omis cate ceva. Maria si Andrei Codreanu P.S. Parca pentru a ne aduce cu picioarele inapoi pe plaiurile mioritice intrucatva impotriva vointei noastre,in rapidul Bucuresti-Iasi trei tigani beti ne-au delectat tot drumul (asta insemnand de la ora 23 la 6 dimineata) cu manele. Citez un fragment din stihurile de o rara profunzime care ma bantuie de atunci: �Profitoare,profitoare E femeia cand le are��
Display Modes | |
|
|