|
|||
|
|||
Jobs
Se pare ca in anumite zone economia merge extrem de bine:
https://www.ndworkforceconnection.co...el_match=L&VR= Daca cineva-i speriat de clima, vreau sa le spun, ca nu-i climat mediteranean, dar nici Antartica. Si cind ai un job, cred ca nu are atit de mare importanta ca iarna-i mai lunga decit in FL. |
|
||||
|
||||
Oriunde te duce jobul. Ca nu din lene am ajuns in State, majoritatea dintre noi. Cum tocmai vine primavara, ar fi momentul optim pentru o mutare acolo.
Orice zona are insa elemente specifice, asa si cu ND. Dincolo de faptul ca exista iarna adevarata cu strat gros de zapada (nu ca in Sud), iarna asta, inrudita cu cea canadiana, este mai grea decat cea cu care suntem noi romanii obisnuiti: este mai frig (minus 20F uneori) si dureaza mai mult. Pe de alta parte zona nu e asa extrema ca Alaska, unde poate in afara de Anchorage nu ai dupa ce merge fara sa ai un job in mana. Eu unul m-am uitat anul trecut dupa niste joburi acolo, din pacate chiriile sunt deja ridicate de o buna bucata de vreme din cauza boom-ului, iar ce am vazut ca salarii oferite de school districts nu acopereau costurile, chiar daca exista nevoie urgenta de profesori pentru copiii multor noi relocati in ND din alte parti. Am inteles ca probleme similare exista si in sanatate, domeniu critic, pentru ca accidentele de munca si degeraturile (pe vreme de iarna) sunt relativ frecvente.
|
|||
|
|||
Quote:
In schimb in TX housing chiar nu-i scump, si din nou, no state income tax. http://www.taxadmin.org/fta/rate/ind_inc.pdf Cind vad cit platescstate income tax, luna de luna, mi se face rau. |
|
|||
|
|||
Joburi
Revin cu informatii despre joburi, si calea de a le gasi.
La sfirsitul lui iunie, firma la care lucram a inchis fabrica din Baltimore. Dupa o binemeritata vacanta in RO, am inceput cautatul unui nou job, pe care l-am gasit relativ repede, intr-o luna lucram, dar temporary, printr-o agency. Ieri, dupa alta luna am primit oferta de angajare permanenta. E tot o firma mare, cu software competitiva (de fapt aceeasi software pe care am folosit-o la fostul job; si asta a fost lucrul care mi-a deschis usa la inceput). Pe toata perioada, inclisiv inainte de inchiderea fabricii, am cautat joburi cam peste tot, si sincer, lucrurile stau destul de albastru in Baltimore area. Multe firme au inchis, doar in primavara Amazon va deschide un distribution centre, imens, dar cu salarii extrem de mici, nu numai comparind cu ce aveam inainte, dar cu salariile din zona. Oferta am primit-o de la o agentie de plasarea fortei de munca (Robert Half), si m-a surprins ca nu vazusem postul nicaieri. Firmele mari nu "pierd vremea" cu interviuri, background check pt 10 oameni, ca sa gaseasca unul. Prefera sa plateasca comisionul si sa aiba omul in 2-3 zile. Majoritatea stiti de agencies, dar mai "nou" a aparut un nou site : http://www.expresspros.com/us Multi fosti colegi si-au gasit jobs pe acest site. Succes. |
|
|||
|
|||
Gas&oil
Este cine care lucrează in domeniul gas&oil in zona Texas?, de ceva timp �ncerc sa caut un job in acest domeniul ( entry level)dar daca nu ai pe cineva sa te ,,�ndrume"e imposibil
|
|
||||
|
||||
Am o mica intrebare pentru cunoscatori sau macar cei care au putin habar.
Cat castiga un Kinetoterapeut in America in Statul dumneavoastra. Mutlumesc. Last edited by Aramis; 10-19-2014 at 07:31 PM. |
|
||||
|
||||
|
|||
|
|||
Quote:
http://education-portal.com/articles...rofession.html |
|
||||
|
||||
Am gasit o discutie interesanta pe forumul Indeed, inceputa in urma cu 15 luni si actualizata pana recent, in ianuarie 2015. Sunt tot felul de situatii, iar acesta e unul dintre cele mai populare site-uri de cautat job in SUA. Daca aveti rabdare sa cititi, veti gasi experientele unor americani cu studii BS, MS, MBA si experienta 10+ pe piata muncii; ale unor oameni care se gandesc sa plece in alte tari pentru ca nu-si mai gasesc un job convenabil in SUA. Sunt oameni 50+ si proaspeti absolventi, care au probleme cu gasitrea unui loc de munca din cauza varstei, respectiv din cauza experientei. Unii au ajuns in situatii disperate si au inceput sa-si vanda lucruri din casa, altii au intrat in bankruptcy dupa perioade lungi de unemployment. Sunt cativa care au dat in depresie dupa ani de zile de cautari zadarnice; unul scria ca mai are doar 2 saptamani de stat in casa, dupa care va fi homeless, pentru ca nu-si mai poate plati facturile, si-a terminat ajutorul de somaj, economiile si tot nu-si gaseste de munca. Evident, nu lipsesc nici cazurile in care, in disperare de cauza, unii s-au dus la pizza delivery sau soferi de camion, alte joburi de $10/ora si le recomanda si altora sa faca la fel. Unii scriu ca nici joburi de-astea nu gasesc; sunt cativa nemultumiti care acuza imigrantii, care vin in SUA si le iau toate joburile:
http://www.indeed.com/forum/gen/Care...rience/t476131 Din experienta mea cu cautatul unui job in SUA, ca nou venit, fara experienta americana, ai succes doar daca esti un geniu in meseria ta sau daca esti extrem de talentat la networking. Eu am facut niste cursuri in ultimele 3 luni, printre care si tehnici de networking, unde ni s-a spus ca 60-70% dintre joburile din SUA nu apar nicaieri, pentru ca in SUA aceasta este cultura; angajatorii considera ca angajatii sunt cei mai in masura sa recomande persoane potrivite pentru joburile disponibile din firma; e mai eficient decat sa dea anunturi si sa primeasca sute de resume-uri. Unele dintre tehnicile de networking prezentate la cursurile astea mi s-au parut ridicole. De exemplu "elevator pitch" prespupune sa te legi de oameni peste tot pe unde mergi - in mijloace de transport in comun, in parc, la magazine, la sedintele cu parintii de scoala; sa dai telefoane la HR pe la firme; sa te duci personal la firme si sa te urci in lift ca sa te legi de oamenii de acolo si sa le spui un text pregatit de acasa, cu durata 20 -30 secunde (cat o calatorie cu liftul), sa le dai carti de vizita cu numele, date de contact, iar in loc de profesie sa scrie pe ele "job seeker". Daca iti dau si ei carti de vizita, faci "fallow up" in urmatoarele 48 de ore si apoi regulat, lunar, de sarbatori, prin e-mail, telefon, felicitari cu diverse ocazii... invitatii la bar, club, restaurant, tenis, golf etc. ca sa te tina minte si sa te recomande daca apare un job disponibil la firma lor. Evident, trebuie sa se creeze si o simpatie reciproca, deci iti trebuie talent ca sa te bagi in seama in acest stil si sa nu dai in ridicol, ci sa te faci placut. In orice caz, cursurile pe care le-am facut mi-au confirmat ca in America nu conteaza prea mult ce stii sa faci sau ce studii ai, cat conteaza pe cine cunosti. Iar exceptiile nu fac decat sa confirme regula. Ideea este ca daca va simtiti confortabil sa faceti networking in acest fel, daca puteti sa faceti compromisuri (mai sunt si alte tehnici, unele de-a dreptul stupide; eu nu le-as incerca nici daca m-ar plati sa le incerc) probabil ca va veti gasi jobul de vis in SUA. Pe cele 30-40% dintre joburi, care au reclame online si prin ziare, se depun sute/mii de aplicatii, deci iti trebuie mult noroc sa prinzi un interviu si sa te mai si angajeze. Desigur, ca sa ai sanse sa te cheme la interviu trebuie sa ai un resume professional, un cover letter beton si minim 80% dintre cerintele jobului sa le indeplinesti si sa poti sa demonstrezi ca ai avut rezultate extraordinare la joburile anterioare, exact pe ceea ce-i intereseaza pe ei - asta pentru ca la interviu, de regula, vor prefera sa aleaga un localnic, nu un imigrant. Oricum, si in aplicatiile online e valabila regula cu recomandarile, te intreaba cand aplici online pe cine cunosti/cine te recomanda de la firma lor? Sunt si site-uri pe care nu poti sa "submit" aplicatia daca nu ai ultimele 3-4 locuri de munca din SUA si/sau studii in SUA, pentru ca te obliga sa alegi statul/orasul/nr. de telefon al supervizorului/universitatea, iar daca nu este din SUA nu-ti accepta aplicatia. Asa ca va doresc mult succes la job hunting! |
|
||||
|
||||
Quote:
Am auzit de multe ori chestiile astea si nu le prea cred. Poate sint valabile pentru companiile mici, dar marile corporatii posteaza majoritatea pozitiilor pentru care angajeaza. (Executive search e in general confidential.) In pozitiile entry level sint sute de candidati, dar sute de candidati pe zeci de locuri, nu pe un singur loc. Plus ca dureaza luni sa se adune atitea aplicatii. Pentru pozitiile profesionale candidatii sint relativ putini (citeva zeci), iar cei calificati - nu super-calificati, sau genii - sint foarte putini. Un resume (cu adevarat) bun si o scrisoare de intentie buna pun un candidat intr-o pozitie foarte favorabila. Ca sa ai un resume bun ai nevoie de ceva experienta relevanta. Nu neaparat experinta perfecta. Daca nu ai inca experienta relevanta, trebuie sa incepi de undeva, oriunde. O corporatie care e in expansiune este un loc bun sa incepi de jos si sa progresezi in cariera. De obicei asta vine si cu o multime de munca, dar daca avansarea in cariera e un obiectiv, munca multa n-ar trebui sa fie indezirabila. Iti mai recomand si un profil bun de LinkedIn, si cautare de joburi pe LinkedIn. Recruiterii nostri spun ca LinkedIn este sursa cea mai buna de candidati pentru pozitiile profesionale. Daca nu poti sa treci aplicatia ta prin sistemul unora, pentru ca nu au in picklists decit optiuni din Statele Unite, e ceva ce ar trebui adus in atentia companiei, si/sau raportat la EEOC. Nu stiu daca in sine, luata singura, chestia asta reprezinta discriminare (de obicei reprezinta doar prostia celor care au facut implementarea), dar compania sigur risca sa fie acuzata de discriminare. Celor de la legal department de obicei le pasa de asta. Anyway, eu sugerez sa faci selectii in asa fel incit sa poti sa aplici, si sa gasesti un cimp de comentarii in care sa explici situatia. Recomandarile, cum zici tu, referintele, cum zic eu, sint doar o modalitate de a verifica ceea ce candidatul a scris in resume/ spus la interviu. In experienta mea, majoritatea oamenilor nu isi pun reputatia in pericol ca sa recomande pe cineva doar pe ochi frumosi. Nu vreau sa vind nimanui nimic. Unele sint parerile mele. Dar de statistica legata de numarul de aplicanti pe un job sint 100% sigura. Sigur, depinde de piata de munca, dar vad cam aceleasi numere in mai multe zone din US (East Coast and West Coast). In legatura cu career services/ career advice: ca si in alte aspecte ale vietii, sfaturlie cele mai bune sint cele de bun simt. Chestiile alea evidente, pe care le stii si tu, daca stai sa te gindesti. Just my two cents. |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|