Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Locuri de munca

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-23-2015, 07:11 PM
MichaelaVA's Avatar
MichaelaVA MichaelaVA is offline
Forumar fidel
Aspirant

Am gasit o discutie interesanta pe forumul Indeed, inceputa in urma cu 15 luni si actualizata pana recent, in ianuarie 2015. Sunt tot felul de situatii, iar acesta e unul dintre cele mai populare site-uri de cautat job in SUA. Daca aveti rabdare sa cititi, veti gasi experientele unor americani cu studii BS, MS, MBA si experienta 10+ pe piata muncii; ale unor oameni care se gandesc sa plece in alte tari pentru ca nu-si mai gasesc un job convenabil in SUA. Sunt oameni 50+ si proaspeti absolventi, care au probleme cu gasitrea unui loc de munca din cauza varstei, respectiv din cauza experientei. Unii au ajuns in situatii disperate si au inceput sa-si vanda lucruri din casa, altii au intrat in bankruptcy dupa perioade lungi de unemployment. Sunt cativa care au dat in depresie dupa ani de zile de cautari zadarnice; unul scria ca mai are doar 2 saptamani de stat in casa, dupa care va fi homeless, pentru ca nu-si mai poate plati facturile, si-a terminat ajutorul de somaj, economiile si tot nu-si gaseste de munca. Evident, nu lipsesc nici cazurile in care, in disperare de cauza, unii s-au dus la pizza delivery sau soferi de camion, alte joburi de $10/ora si le recomanda si altora sa faca la fel. Unii scriu ca nici joburi de-astea nu gasesc; sunt cativa nemultumiti care acuza imigrantii, care vin in SUA si le iau toate joburile:

http://www.indeed.com/forum/gen/Care...rience/t476131

Din experienta mea cu cautatul unui job in SUA, ca nou venit, fara experienta americana, ai succes doar daca esti un geniu in meseria ta sau daca esti extrem de talentat la networking. Eu am facut niste cursuri in ultimele 3 luni, printre care si tehnici de networking, unde ni s-a spus ca 60-70% dintre joburile din SUA nu apar nicaieri, pentru ca in SUA aceasta este cultura; angajatorii considera ca angajatii sunt cei mai in masura sa recomande persoane potrivite pentru joburile disponibile din firma; e mai eficient decat sa dea anunturi si sa primeasca sute de resume-uri. Unele dintre tehnicile de networking prezentate la cursurile astea mi s-au parut ridicole. De exemplu "elevator pitch" prespupune sa te legi de oameni peste tot pe unde mergi - in mijloace de transport in comun, in parc, la magazine, la sedintele cu parintii de scoala; sa dai telefoane la HR pe la firme; sa te duci personal la firme si sa te urci in lift ca sa te legi de oamenii de acolo si sa le spui un text pregatit de acasa, cu durata 20 -30 secunde (cat o calatorie cu liftul), sa le dai carti de vizita cu numele, date de contact, iar in loc de profesie sa scrie pe ele "job seeker". Daca iti dau si ei carti de vizita, faci "fallow up" in urmatoarele 48 de ore si apoi regulat, lunar, de sarbatori, prin e-mail, telefon, felicitari cu diverse ocazii... invitatii la bar, club, restaurant, tenis, golf etc. ca sa te tina minte si sa te recomande daca apare un job disponibil la firma lor. Evident, trebuie sa se creeze si o simpatie reciproca, deci iti trebuie talent ca sa te bagi in seama in acest stil si sa nu dai in ridicol, ci sa te faci placut.

In orice caz, cursurile pe care le-am facut mi-au confirmat ca in America nu conteaza prea mult ce stii sa faci sau ce studii ai, cat conteaza pe cine cunosti. Iar exceptiile nu fac decat sa confirme regula. Ideea este ca daca va simtiti confortabil sa faceti networking in acest fel, daca puteti sa faceti compromisuri (mai sunt si alte tehnici, unele de-a dreptul stupide; eu nu le-as incerca nici daca m-ar plati sa le incerc) probabil ca va veti gasi jobul de vis in SUA.

Pe cele 30-40% dintre joburi, care au reclame online si prin ziare, se depun sute/mii de aplicatii, deci iti trebuie mult noroc sa prinzi un interviu si sa te mai si angajeze. Desigur, ca sa ai sanse sa te cheme la interviu trebuie sa ai un resume professional, un cover letter beton si minim 80% dintre cerintele jobului sa le indeplinesti si sa poti sa demonstrezi ca ai avut rezultate extraordinare la joburile anterioare, exact pe ceea ce-i intereseaza pe ei - asta pentru ca la interviu, de regula, vor prefera sa aleaga un localnic, nu un imigrant. Oricum, si in aplicatiile online e valabila regula cu recomandarile, te intreaba cand aplici online pe cine cunosti/cine te recomanda de la firma lor? Sunt si site-uri pe care nu poti sa "submit" aplicatia daca nu ai ultimele 3-4 locuri de munca din SUA si/sau studii in SUA, pentru ca te obliga sa alegi statul/orasul/nr. de telefon al supervizorului/universitatea, iar daca nu este din SUA nu-ti accepta aplicatia. Asa ca va doresc mult succes la job hunting!
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules