Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Experientele loteristilor ajunsi in America

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 10-27-2014, 08:21 PM
Catalin80 Catalin80 is offline
Junior Member
Bobocel

Default SUA - prima luna

Salutare,

Desi sunt un membru mai vechi al acestui forum pana acum nu am fost activ din punct de vedere al postarilor deoarece sotia mea, membra si ea al acestui forum (Andreea Seciu) se ocupa de acest aspect. Acum insa, dupa o luna de SUA, m-am decis sa relatez experienta noastra in aceasta prima luna in America.
Deoarece avem niste prietenii buni care locuiesc in Philadelphia de 12 ani si care ne-au zis ca putem locui la ei cat timp avem nevoie pana ne punem pe picioare, evident ca destinatia noastra a fost Philadelphia. Am decolat din Bucuresti pe ruta Bucuresti-Varsovia-New York pe 27 septembrie 2014.
Am zburat cu LOT Airline deoarece la ei am gasit biletul cel mai ieftin. Zborul a fost foarte ok desi un pic mai putin confortabil decat ma asteptam. Cele 9 ore de zbor din Varsovia pana la New York au trecut destul de repede mai ales ca zburand noaptea mai reusesti si sa adormi.

Aterizarea: Am aterizat seara pe JFK si din acest moment eu eram pregatit pentru orice
am iesit din avion si pe masura ce ne apropiam de zona de control pasapoarte nu prea stia nimeni daca trebuie sa stam la cei cu Green Card sau cetateni sau la turisti. Paradoxal in momentul in care intri ca si castigator la loterie nu esti nici una nici alta . Ni s-a recomandat sa stam la verificarea pentru turisti insa odata ajunsi acolo ne-au intors la un birou de emigrari unde se pare ca ar fi trebuit sa stam de la inceput. Am intrat in acest birou, toti s-au comportat foarte civilizat si politicos desi pe un ton foarte autoritar care pana la urma e si normal. Spre norocul nostru am gasit o singura persoana inaintea noastra iar cu totul am stat cred aprox 15 minute. Doar am fost amprentati inca odata fiecare, atat digital cat si cu cerneala apoi ne-au urat bun venit si am putut iesi in zona de ridicat bagajele.

Fusul orar:Acomodarea cu fusul orar a durat vreo 2 zile. Noi am aterizat sambata si deja luni eram obisnuiti in sensul ca nu ne era somn pe la 5-6 dupa masa cum ne asteptam. Intr-adevar ne culcam mai devreme ca in Romania (pe la 9 seara) si ne trezeam dimineata la 7 (iarasi mai devreme ca in Ro) iar acest program a durat aproximativ 1 saptamana. Per total insa nu am avut asa mari probleme cu fusul orar si cred ca este important in primele zile sa treci de momentul critic de dupa masa cand te ia un somn f puternic si apoi totul e ok repede.

Social Security Number: Inainte de a veni foarte multa lume recomanda sa mergem cat mai repede la biroul de emigrari pentru a verifica statusul aplicatiei noastre pentru SSN. Ceea ce am si facut. Atentie ca sunt multe birouri SSN office insa cei ce vin cu loteria trebuie sa se adreseze unuia care elibereaza carduri de SSN. Sunt multe alte birouri care se ocupa cu alte servicii legate de SSN. Am fost joi dimneata la un asemenea birou, iarasi am avut noroc ca nu era coada si am stat aproximativ 10-15 minute. Domnul de la ghiseu ne-a zis ca aplicatia noastra a fost inceputa insa au fost trecute doar numele noastre si atat. Prin urmare a trebuit sa completam un formular pentru a se introduce in sistem aplicatia noastra cu datele complete. Ni s-a spus ca vom primi SSN card in 7-10 zile lucratoare la adresa pe care am mentionat-o in aplicatie. Surpriza a fost cand, luni dimineata, aveam deja SSN acasa . 3 zile.

Green Card: la Green Card procesul este mai lung si nu sunt prea multe lucruri de facut. Chiar si ei recomanda o asteptare de 6 luni si doar atunci daca nu il primesti sa incepi sa afli de ce si statusul aplicarii. Noi l-am primit in 3 saptamani, iarasi surprinzator de repede.

Driving License: In ceea ce priveste Driving license-ul procedurile pot fi foarte diferite de la stat la stat. Eu va pot spune care este procedura in Pennsylvania. Poti aplica oricat de repede doresti pentru permis de conducere. Inainte de orice ai nevoie acolo de o semnatura si stampila de la un medic generalist cum ca esti apt. Formularul de aplicare are o sectiune pe care o completeaza medicul. Ai nevoie de 2 Proof of Address ca locuiesti la adresa mentionata. Prin 2 Proof of Address ei inteleg corespondenta oficiala cu Banca, Companie de gaz, apa, etc. Dupa ce ai toate aceste lucruri si ai banii necesari ( in Philadelphia a costat 34.5 $) poti merge sa dai sala. Este mult mai usor ca in Romania iar pentru cei care deja au carnet si au condus in tara deviine doar o formalitate. Au un manual dupa care trebuie sa te pregatesti iar la sfarsitul acestui manual au un set de 200 de intrebari. Din aceste 200 de intrebari se aleg aleator 18 care iti sunt afisate pe un calculator. Trebuie sa raspunzi corect la 15 intrebari pentru a trece cu succes. Noi am trecut recent sala si urmeaza sa ne programam pentru traseu. poate dura si 2-3 saptamani in functie si de cat de aglomerati sunt. Dupa ce iei sala este valabila 1 an de zile si in acest timp poti da de mai multe ori traseu. Chiar daca pici la traseu nu esti nevoit sa mai dai odata sala. Dupa ce iei sala primesti un Learner permit cu care ai voie sa conduci doar insotit de un adult cu permis valabil. Iarasi atentie: Permisul in PA nu se elibereaza pe o perioada mai lunga decat valabilitatea vizei. Daca mergi cu Green Card care este valabil 10 ani ti se poate elibera un permis valabil pe perioada maxima ( 4 ani). Daca te prezinti cu pasaportul in care ai viza este mentionat acolo ca viza din pasaport e valabila doar 1 an si automat si permisul va fi valabil doar 1 an.
Din cate am aflat nici traseul nu este greu. Trebuie sa faci o parcare laterala cu spatele, apoi te plimbi cu examinatorul vreo 10 minute si gata, esti sofer in SUA.

Bank Account si Credit Card: Un cont la banca este foarte necesar in SUA. Nu ai nevoie de nimic deosebit, doar de Social Security Number si este deschis contul. Pe langa cont insa este nevoie de un card de credit. ideea este ca aici foarte multe chestii oficiale de genul chirii, masini in rate, sau orice alt imprumut se aproba dupa ce esti verificat la Credit History. Daca nu ai Credit History f greu vei obtine orice fel de imprumut sau orice fel de plata care necesita plata in rate. De aceea chiar daca nu ai nevoie neaparat este bine sa iti faci un credit card pe care sa il folosesti, apoi sa platesti la timp pentru a avea un Credit History dar si mai important sa ai un Credit History bun. partea mai putin buna este ca Credit Card la banca poti face doar daca esti angajat sau daca ai banii in banca.

Echivalare studii: Am inceput si cautarile pentru a vedea ce anume si cat din studiile facute acasa sunt recunoscute aici. Eu am facut Facultatea de Stiinte Economice la Universitatea Transilvania din Brasov. Andreea a facut Comunicare si Relatii Publice la SNSPA Bucuresti. Inainte de orice daca aveti de gand sa incercati echivalarea studiilor aici aveti nevoie acasa sa le traduceti,legalizati, apostilati si supra-legalizat. Trebuie sa faceti acest lucru atat la diplome cat si foaia matricola.Nu costa foarte mult si cred ca merita incercat. Pe noi ne-a costat cred aproximativ 300-400 de lei . Apoi cu toate aceste acte traduse si legalizate trebuie sa aplicati la o agentie specializata de aici. Nu sunt foarte multe insa una cu care lucreaza aproape toate este WES ( www.wes.org). La Wes o evaluate full costa 205 $ plus eventuale copii suplimentare( 30$) daca aplici la mai multe facultati. Cu toate aceste acte poti sa incepi sa aplici la facultati si/sau eventual sa mergeti la ei sa discutati cu cineva din comisia de admitere (Admision office). Noi pana acum avem raspunsuri foarte diferite in sensul ca o facultate ne-a spus ca ni se poate recunoaste maxim 2 ani din ce am facut in alte parte iar alta ca putem aplica direct la master . Toate astea insa au fost discutii de principiu deoarece inca asteptam raportul oficial de la Wes. Dupa aceea vom putea afla raspunsul exact si oficial de la fiecare facultate.

Job search: Aici situatiile pot sa difere foarte mult atat de la om la om cat si de la oras la oras. Ce putem noi sa va spunem este ca este foarte importanta o recomandare de la cineva de aici. Vorbesc acum de o angajare oficiala la o companie oarecare. Situatie se schimba cand te angajezi la o cunostinta, prieten, etc. Joburi insa sunt conteaza si fiecare ce calificare are, ce stie sa faca. In prima faza mi se pare ca pentru cei care stiu o meserie ( tamplar, electrician, mecanic auto, etc) poate fi un pic mai usor decat pentru cei cu munca de birou. Este doar o impresie si voi reveni pe aceasta tema.

Last edited by Aramis; 10-28-2014 at 12:22 AM.
Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules