Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Experientele loteristilor ajunsi in America

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-15-2006, 11:23 PM
catalin_ve catalin_ve is offline
Membru
Bobocel

Default schimbare pasaport romanesc

Salut,

Am incercat de curand sa-mi schimb pasaportul romanesc deoarece cel vechi a expirat. Am trimis acetele la consulatul romanesc din NY si dupa cateva zile cei de la consulat mi le-au trimis inapoi si mi-au dat un telefon sa-mi spuna ca numele meu din actele romanesti nu este la fel cu cel din actele americane (green card) si din cauza asta nu-mi pot procesa cererea. Problema este ca in actele romanesti numele meu este Enache Victor Catalin si in toate actele americane eu am trecut Victor ca fiind "middle name" si Catalin "first name". Cei de la ambasada sustin ca este pe invers si ca trebuie sa fac cerere la INS sa-mi schimb numele in green card din Catalin (first name) Victor (middle) in Victor (first) Catalin (middle).
As dori sa evit daca se poate sa-mi schimb toate actele americane si nici nu as vrea sa am "first name"-ul Victor intru-cat nu am folosit numele asta niciodata.
A mai avut cineva vreo experienta similara?

Multumesc,
Catalin
Reply With Quote
Old 10-16-2006, 06:23 AM
Boema's Avatar
Boema Boema is offline
Moderator
Team Member

Da, ai o solutie ca sa eviti schimbarea numelui in actele americane si sa obtii totusi preschimbarea pasaportului romanesc.

Daca ai buletinul (cartea de identitate) inca valida si in posesia ta, faci procura la consulatul din NY pe baza buletinului care te identifica sub numele de Enache Victor Catalin, si o expediezi cuiva de incredere din tara care sa mearga la serviciul pasapoarte din Bucuresti de pe str. Nicolae Iorga cu urmatoarele: procura, cererea de preschimbare completata si semnata de tine (formularul il iei de la consulatul din NY), 4 fotografii, certificatul tau de nastere, buletinul tau si ce acte or mai trebui in plus (putine, cred). Roaga pe cineva din tara sa telefoneze la serviciul pasapoarte sau telefoneaza tu personal sa te asiguri daca iti mai trebuie vreun act in plus, ca personalul de la consulat nu e intotdeauna la curent cu ce se cere la Bucuresti. Nu mai stiu telefonul dar il gasesti tu pe net.

Daca nu mai ai buletin valid, e mult mai complicat, ar trebui sa ceri un titlu de calatorie ca sa te intorci in tara. Cu titlul acela evident nu poti calatori in afara Romaniei pana nu iti scoti un pasaport nou, conditionat de un buletin valid, adica probabil iti va trebui in plus si dovada de domiciliu stabil in Romania, sau ce mai cer dansii acum ca sa iti rezolve un buletin.

Daca indeplinesti toate astea, vei obtine un pasaport nou romanesc cu numele din cartea de identitate si din certificatul de nastere, adica Enache Victor Catalin, dupa care oricum va urma sa iti schimbi actele americane pe indelete, fiindca in prezent tu esti practic doua persoane, dupa orice lege de pe lumea asta, si la cetatenie cand ceri pasaport american de dat au sa ti-l dea pe baza green cardului unde scrie Catalin V. Enache, dar are sa insemne ca ai sa ai 2 pasapoarte, unul american si unul romanesc, pe doua nume diferite, ceea ce nu e recomandabil. Mai devreme sau mai tarziu trebuie sa rezolvi problema in esenta ei, fiindca nu e vorba numai de tine aici, e vorba si de copiii tai daca ii ai sau vrei sa ii ai: acte notariale, scoli, diplome, succesiuni, mosteniri etc. Dar daca ai buletinul inca valid, asta ar fi ordinea cea mai simpla si fara atata bataie de cap in care sa abordezi problema.

Daca nu doresti sa folosesti Victor ca first name, solutia legala in America este sa scrie in toate actele (in loc de Victor C. Enache) V. Catalin Enache. Am eu un profesor asa. Parintii i-au dat un first name pe care nu il foloseste, are middle name Graham si last name (sa zicem) Smith. Habar n-am ce first name are, stiu numai ca incepe cu D, fiindca in toate actele de la majorat incoace el e trecut D. Graham Smith. Adica daca nu iti convine first name, in America poti sa il transformi in initiala, insa initiala aceea trebuie sa figureze prima din momentul in care te decizi si atata cat traiesti, trebuie sa figureze inainte de middle name, nu ai voie sa inversezi ordinea si sa te intitulezi Graham D. Smith ca atunci inseamna ca esti alta persoana. Sper ca am fost clara.

Last edited by Boema; 10-16-2006 at 07:16 AM.
Reply With Quote
Old 10-17-2006, 01:25 AM
catalin_ve catalin_ve is offline
Membru
Bobocel

Multumesc Tana, o sa incerc cu procura sa vad daca merge
Numai bine,
Catalin
Reply With Quote
Old 12-11-2006, 04:50 AM
Galea Galea is offline
Membru
Bobocel

Default Schimbare Pasaport Romanesc

As vrea sa aplic sa imi schimb pasaportul aici in US. Cel mai aproape consulat ar fi la Chicago. A mai schimbat cineva pe aici pasaportul la Chicago? Pasaportul pe care il am acuma va expira in Sept 07 si as vrea sa il schimb pana atunci.
Am intrat pe site la consulat si acolo se zice ca poate sa dureze 6 luni pana primesti pasaportul nou din Romania. Sincer sa fiu ma cam sperie termenul asta, dar nu cred ca am alta solutie.
Daca cineva a mai trecut prin asta recent si poate sa posteze ceva detalii as fi foarte recunascator.
Aaa, si se zice ca tre sa te duci in persoana sa aplici?? Nu prea imi convine, dar din nou, ce sa fac?
Reply With Quote
Old 12-11-2006, 05:37 AM
crisz
Guest

In cazul meu (Los Angles) a durat putin mai mult de 130 de zile, am raspuns aici:
http://paginaloteristilor.ro/for...ead.html?t=9232
Reply With Quote
Old 12-12-2006, 01:55 AM
elisa_ch's Avatar
elisa_ch elisa_ch is offline
Forumar fidel
Profesor

Buna,

Anul acesta mi-am schimbat pasaportul la consulatul din Chicago pe motiv de casatorie si schimbare a numelui de familie. Intr-adevar a durat 6 luni pana am primit pasaportul...pentru mine a fost ok ca nu am avut de calatorit in aceasta perioada. Am aplicat in persoana pentru ca locuiesc la o ora de downtown Chicago unde e consulatul, dar din cate stiam puteai sa trimiti actele prin posta...nu sunt foarte sigura de asta. Te sfatuiesc sa suni la numarul afisat la ei pe site si sa apesi din prima 0....ca sa te transfere direct la operator. Si inca o chestie....sa suni in timpul programului ca altfel nu gasesti pe nimeni.
Daca mai ai intrebari astept sa imi scrii, fie aici , fie pe privat.

Toate bune,

Elisa

http://www.slatineanu.com/prin_america/
http://www.slatineanu.com/photography/
Reply With Quote
Old 12-12-2006, 11:08 PM
Edes's Avatar
Edes Edes is offline
Profesor
Forumo-dependent

Quote:
Originally Posted by elisa_ch View Post
Buna,

Anul acesta mi-am schimbat pasaportul la consulatul din Chicago pe motiv de casatorie si schimbare a numelui de familie. Intr-adevar a durat 6 luni pana am primit pasaportul...pentru mine a fost ok ca nu am avut de calatorit in aceasta perioada. Am aplicat in persoana pentru ca locuiesc la o ora de downtown Chicago unde e consulatul, dar din cate stiam puteai sa trimiti actele prin posta...nu sunt foarte sigura de asta. Te sfatuiesc sa suni la numarul afisat la ei pe site si sa apesi din prima 0....ca sa te transfere direct la operator. Si inca o chestie....sa suni in timpul programului ca altfel nu gasesti pe nimeni.
Daca mai ai intrebari astept sa imi scrii, fie aici , fie pe privat.

Toate bune,

Elisa
De casatorit v-ati casa in state ?..si daca da a trebuit sa-ti faci transcrierea certif de casatorie in registrele romane ? ....ai facut-o prin ambasada transcrierea ?
Reply With Quote
Old 12-12-2006, 11:14 PM
Edes's Avatar
Edes Edes is offline
Profesor
Forumo-dependent

Quote:
Originally Posted by Galea View Post
As vrea sa aplic sa imi schimb pasaportul aici in US. Cel mai aproape consulat ar fi la Chicago. A mai schimbat cineva pe aici pasaportul la Chicago? Pasaportul pe care il am acuma va expira in Sept 07 si as vrea sa il schimb pana atunci.
Am intrat pe site la consulat si acolo se zice ca poate sa dureze 6 luni pana primesti pasaportul nou din Romania. Sincer sa fiu ma cam sperie termenul asta, dar nu cred ca am alta solutie.
Daca cineva a mai trecut prin asta recent si poate sa posteze ceva detalii as fi foarte recunascator.
Aaa, si se zice ca tre sa te duci in persoana sa aplici?? Nu prea imi convine, dar din nou, ce sa fac?
Daca vrei pasaportul mai repede poti sa faci procura la ambasada RO, ptr cineva din ro car sa-ti faca pasaportul acolo ...si dureaza putin ....poate sa ti-l faca chiar si in regim de urgenta .... trebuie sa trimiti procura+poze+buletin (daca-l mai ai)+pasaportul vechi+copie dupa certif de nastere si casatorie daca e cazul
Reply With Quote
Old 12-13-2006, 02:55 AM
elisa_ch's Avatar
Forumar fidel
Profesor

Da, Edes ne-am casatorit in US. Initial am aplicat pentru certificatul de casatorie romanesc pentru ca voiam sa mergem in Romania sa facem nunta(trebuia certif romanesc de casatorie la preot)....toata chestia asta a durat 2 luni (pana am primit certificatul de casatorie romanesc). Ulterior am fost nevoiti sa ne anulam plecarea in Romania si m-am gadit sa aplic si pentru pasaport daca tot nu calatoresc.
Ideea ta cu schimbarea pasaportul in Roamania e buna si stiam si eu de ea dar e pentru cei de acolo care au timp sa stea la cozi si sa umble dupa acte.

Toate bune,

Elisa

Reply With Quote
Old 12-13-2006, 03:02 AM
elisa_ch's Avatar
Forumar fidel
Profesor

Sorry, m-am grabit nu am raspuns clar la intrebare.
Am aplicat pentru certificatul romanesc de casatorie prin consulatul romanesc din Chicago....iti trebuie musai daca vrei sa schimbi pasaport romanesc si esti casatorit numai pe teritoriul US. Nu mai tin minte exact actele, insa cel mai important e sa obtii apostila pentru certificatul de casatorie american....apoi ai nevoie de copii dupa cert nastere, cert de casatorie american plus cel cu apostila, GC(viza, I-20 sau dupa caz), ID sau DL si o cerere pe care o iei de la ei.

Daca ai intrebari nu ezita sa scrii,

Elisa

Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules