Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Primii pasi

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2003, 06:38 PM
SoSo SoSo is offline
Junior Member
Bobocel

Default Experienta primilor mei pasi in America

Salve,
Vreau sa impartasesc si eu din experinta primelor luni in America si astfel incerc sa-mi aduc aportul iar daca cineva va cistiga timp sau bani din asta inseamna ca efortul fiecaruia dinre noi nu e in zadar.
Astfel chiar daca veti percepe anumite lucruri ca fiind in neconcordanta asta e doar pentru ca exista un cerc vicios din care nu poti iesi de unul singur. Cei care cred asta se inseala si din Romania totul se vede altfel. Imaginea transmisa de americani este f puternica dar vai ce falsa. Dar pina nu veniti aici nu va veti da seama. Chiar daca va spunem.
La noi primul soc a fost lipsa trotuarelor si a oamnilor. Aici totul se face deplasindu-se cu masina. Distantele sint mari si in jur nimic pina la un supermarket. Piinea nu este la colt. Apoi au fost mai multe socuri dar nu cele la care va ginditi voi acum.

Noi facem parte din aceea care au avut multa bafta si veti intelege de ce iar daca veti sti sa luati de la fiecare cite ceva si sa fiti bine informati puteti si voi intelege care sint primii pasi ce trebuiesc facuti astfel incit sa cheltuiti citi mai putin bani.

O sa va spun ce important s-a dovedit a avea linga noi niste persoane deosebite si care au stiut sa ne directioneze di experinta a 5 ani de zile petrecuti in America.

De asemenea anumite aspecte legate de modalitatile de comunicare gen telefon sau internet au fost determinante si sa nu uitam masina.

Daca vi se va pare la un moment dat ca sinteti intr-un cerc vicios aveti dreptate si de aceea am scos in evidenta cele de mai sus.
Acum voi incerca sa derulez filmul primelor luni in America si voi trece peste sosirea la aeroport unde e bine sa va astepte CINEVA. Daca credeti ca va descurcati si sa mergeti la un hotel asta va va costa scump, poate 1000 USD/luna si nu se stie unde e localizat si cit de aproape este de punctele care va intereseaza pe voi.
SSN: primul lucru care trebuie facut este sa aplicati pentru ssn(formularul se gaseste pe pagina de internet www.ssa.gov precum si locatia cea mai apropiata de locul unde veti sta)
Acesta vine in cam 7-10 saptamini spun ei dar poate sa vina si mai tirziu si e bine sa sunati cam dupa 5-6 saptamini sa vedeti poate aveti numarul ceea ce este f important (cu el poti aplica la banca pentru cont sau pentru angajare � pe unele aplicatii ti se cere ssn). Mai puteti face ceva, sa luati de la ssn o hirtiuta in care sa se specifice ca sinteti in procesare si este ok la angajare alaturi de viza din pasaport.
Permis auto: asta ar fi al 2-lea pas si f important pentru ca puteti lua permis temporar sau chiar permisul si aveti primul document in America. Puteti si conduce cu permisul temporar(care este de fapt examenul teoretic)daca aveti permis romanesc valabil dar asta e valabil de la stat la stat.
Permisul temporar da voie sa conduceti numai insostiti de o persoana ce detine permis valabil.
Masina: ar fi al treilea pas. Nu va aruncati la masini scumpe. Prima masina trebuie sa fie din 90-96 si sa fie straina si cu mile cit mai putine. NU trebuie sa coste mai mult de 1500 usd. Ginditi-va ca orice decizie subiectiva pe care o veti lua in legatura cu masina va poate costa.
Uita-va la masini japoneze sau germane unde numarul de mile nu prea conteaza pentru ca merg f bine iar daca vreti americane aveti grija sa luati cu cit mai putine mile. Sa mai spun ca si bafta are un rol important?
Uite un site: www.automart.com si folositi ziarele locale si alte pagini de internet � tot de prin ziare insa recomand masinile particularilor pentru ca nu mai platiti taxe deci bani in plus. De asemenea in parcarile supermarketurilor puteti gasi masini de vinzare.
Aici intervine un alt aspect la care daca nu stiti engleza pteti iarasi sa pierdeti bani si sa nu uitati acest lucru: Totul se negociaza. Nu acceptati din prima un pr�t, discutati, propuneti si salvati bani.
Asigurarea: fara sigurare nu poti merge in America. Aici este o alta problema mare in America. Una se spune alta se face. Intrebati la citeva agentii si iarasi internetul va poate fi de folos sa va cotati asigurarea. Pentru ca nu aveti experinata de condus in America ea va fi max pentru noi, de aceea tipul masinii alese poate salva bani.
Eu am reziliat dupa 2 saptamini asigurarea pentru ca una am vorbit si alta au trimis. Orice cancel inainte de termen inseamna recuperarea banilor ulterior. Deci sa nu va fie teama sa cancelati o asigurare cind ea nu va mai convine.
Am economisit astfel pe aceleasi conditii jumatate din suma daca esti putin atent si nu accepti ceea ce spun ei.
Daca sinteti siguri ca ati facut o afacere buna puteti(daca aveti) plati integral pentru ca altfel pot fi iarasi surprise si sa mareasca suma pentru ca au crescut taxele sau ca �..sunati la agentie sa vi se spuna.
Oricum nu e bine sa aveti mai mult de 2 rate la sigurare/6 luni.
Si daca pina aici ati putut plati cash de aici lucrurile se complica.
Incepe marele History : rent, credit etc
Intret timp poate va vine ssn si poate sinteti si angajati. Asta ar fi ok.
BANCA: nu stiu ce au facut altii dar noi am mers la o banca mare. Am prospectat ofertele pe net si ne-am decis. Acolo insa surpriza nu ne-au acceptat. Au vrut consumer report care se cere free de pe net in 5 zile vine acasa.
Cu noile hirtii ne-am prezentat din nou si am fost acceptati. Am avut ssn, permisele, pasapoartele si un gc pe care nu-l asteptam pentru ca el vine cam in 8-10 luni dupa cum ni s-a spus la aeroport.
Avem cont, avem cecuri, putem face operatii on line si asta fara sa ne fie teama ca ajunge sau nu cecul unde il trimitem si mai ales la timp.
Cecurile daca nu vi se da gratuit e bine sa nu le faceti prin aceeasi banca ca va poate costa. Noi ne-am prins dupa. Tot pe internet gasiti adrese unde comandati on line.
Locuri de munca: se gasesc. Asta e un lucru bun. Engleza va face diferenta intre un loc mai bine platit si unul mai prost. Aveti de ales. Daca aveti masina si permis puteti sa va deplasati deci puteti lucra. Firme care accepta munca fara ssn doar pe baza pasaportului si cu tarif bun pe ora gasiti la fedex si la ups la incarcat si descarcat.
Daca nu fast food-uri poate sau mall, super market. Si mai conteaza norocul fiecaruia. Deja locul de munca devine fff important acum.
Daca mai aveti bani(si trebuie sa aveti) puteti rupe primele cecuri pentru rent casa(adica aplicatia -unde se cere si un depozit) si sa trimiteti cec pentru SCC.
Secured credit card: este primul credit card pe banii vostri. Nu uitati sa plati suma integral de fiecare data. Este mai bine asa. Va scuteste de plati suplimentare si de intrebari stupide. Sinteti in America si trebuie sa va adaptati. Uite si un site unde gasiti toate ofertele de carduri si cautati-l pe cel secured si citit cu atentie mai ales ce scrie cu litere fffffff mici.(www.cardoffers.com sectiunea alfabetica a cardurilor). Puteti aplica si pe net si trebuie trimis cecul cu banuti(atentie difera suma limita de la banca la banca,). Daca nu prmiti raspuns in 2 saptamini e bine sa sunati. Aplicatia noastra a fost aprobata la fix 2 saptamini timp in care nu am stiut ce e cu cecul nostru si aveam banii blocati in cont fara sa putem sa-I folosim. La banci locale e greu sa gasesti acest card asa ca aplicatia este bine sa o cautati pe site.
Aveti grija la siuma minima, taxa anuala care vi se cere si daca mai vreti un card pe acelasi cont sa fie specificat ca e gratuit.
Va va ajuta sa faceti credit history. Fara intrebari pentru ca asa se face aici. Cititi si e totul ok.
Rent Apartament: exista cataloage care apar lunar si se gasesc la iesirile din super market. Netul este iarasi o sursa importanta de oferte si aveti grija la ofertele speciale si cupoane care pot insema reduceri substantiale.
Daca nu aveti un job (pentru ca rent history oricum nu aveti) va fi greu sa va gasiti ceva si mai ales intr-o zona buna. Este important sa aveti bani si ar fi simplu daca cineva poate co semna pentru voi dar deja sponsorul a facut prea mult nu? Este timpul sa fiti pe propriile picioare.
Atentie ce utilitati sint incluse in pr�t (daca sint) si atentie la contract ca una se vorbeste si alta se face. Acum inteleg de ce avocatii si contabilii sint bine platiti aici. Noi trebuie sa invatam sa fim propriul avocat si contabil.
Mergeti si vedeti mai multe proprietati, alegeti zona sigura eventual in apropiere de serviciu. Va va scuti la timp si la benzina si la cauciucuri salvind bani.
Inca o data atentie pentru ca este primul contract mare pe care il veti face in America si care costa. Rezilierea pentru ca ceva nu va mai place poate sa va coste.
Atentie ca vi se va cere de asemenea depozit pentru telefon si electricitate gaze etc. Alti bani blocati.
Intrebati cum se recupereaza si cind. Acestia vor fi bani blocati poate pentru un an de zile. Asa ca va fi f greu la inceput. Inainte sa luati decizia trebuie sa stiti ca ati luat-o pe cea mai buna.

Cumparaturile: nu cumparati, sau nu inca pina nu aveti venituri. Stiu ca este greu dar oferte vor mai fi. Urmariti ofertele, cupoanele si reducerile din supermarket pentru ca sint reduceri de 50-75% si astfel economisit bani. Nu va aruncati. Acelasi lucru il puteti lua la un pr�t mult scazut.
Urmariti ziarele de week-end unde sint oferte pe la biserci si vinzari la garaj. Puteti face afaceri economisind multi bani. De aici puteti lua mobila, masini de spalat, etc

Cam asta ar fi experinta noastra de citeva zeci de zile si faptul ca am facut atitea au stirnit mirarea celor din Romania unde nu se intimpla nimic. Ne e dor de tara insa.

Nici noi nu stim cum a trecut timpul si cit de departe sintem de acele prime zile.
Este greu si nu vrem sa ne imaginam cum ar fi fost daca eram singuri. Ar fi fost imposibil. Am avut noroc.
Ar vrea sa cred ca cei bine intentionati sa nu se lase prinsi in dialoguri care duc la incertitudine.
Este experienta fiecaruia cu bune si rele si sintem prea saraci ca sa ne jucam.
Seriozitatea informatiilor trebuie sa demonstreze faptul ca am beneficiat la un moment dat de experienta altora atunci cind ne era mai greu si noi putem raspunde cu aceeasi moneda.
Toate cele bune si ..mergeti pe poteci batatorite.

Pe curind
Reply With Quote
Old 12-04-2003, 07:54 PM
Razvan's Avatar
Razvan Razvan is offline
Forumar fidel
Loterist informat

Ma plec in fata gestului dumneavoastra. Felicitari. Si sper ca majoritatea romanilor care ajung acolo sa raspunda la fel la randul lor. Eu abia am aplicat pentru viza si sincer mai ales dupa mesaja de genul asta imi doresc foarte mult sa cashtig si doresc la toata lumea care aplica numai ca ash face o sugestie: Nu uitati de unde ati plecat ca mai sunt si altii acolo... Ma uit cu bucurie cate ati putut realiza in cateva zeci de zile ... felicitari ... sunt chestii pe care aici in tara abia in cativa ani buni incepi sa doar sa concepi ca ai putea totusi sa obtii poate cu ajutorul ratelor ceva. In fine poate este neinteresanta parerea asta dar trebuia sa apreciez gestul.
Old 12-04-2003, 07:59 PM
Théo's Avatar
Th�o Théo is offline
Forumar fidel
Loterist informat

Iata un rezumat concis si perfect la obiect ! Bravo si merci pentru descrierea asta a primilor pasi pe taram american...
(Ca sa-ti spun drept mi-ai cam dat fiori pe spate cu joburile la care trebuie sa ne asteptam la inceput...... poate ca ma voi gandi de doua ori inainte de a face pasul...)
Old 12-04-2003, 08:17 PM
Alex4you's Avatar
Alex4you Alex4you is offline
Administrator

Default Cite bordeie atitea obiceie ....

Quote:
Originally Posted by Th�o
Ca sa-ti spun drept mi-ai cam dat fiori pe spate cu joburile la care trebuie sa ne asteptam la inceput ... poate ca ma voi gandi de doua ori inainte de a face pasul...)
Intotdeuna exista alternative la joburile descrise de SoSo si nu il contest deloc INSA ca si in matematica aia cu functzii, primul job e cautat/gasit in functzie de n factori:
- Ai bani suficientzi sa itzi permitzi luxul de a astepta jobul ala bun atunci potzi cauta 2-3 luni.
- N-ai bani suficientzi pt luxul de mai sus atunci iei ce gasesti DACA nu cumva tzii coada pe sus ca "cine-am fost si ce am ajuns"
- Prietenul la nevoie se cunoaste si in cazul acesta DACA ai ajuns printre prieteni atunci potzi fi recomandat pentru un job mai bunicel.

Chestia cu gindit inaite de a face pasul e foarte buna INSA dracul nu e atit de negru in legatura cu joburile ci e matematician :
Norocul Primului Job= f(n)

One Love, One Mission, ONE.
Reply With Quote
Old 12-05-2003, 03:29 AM
Duduka's Avatar
Duduka Duduka is offline
Profesor
Forumo-dependent

O prezentare excelenta!Tot ce dezlanat am scris nou in cateva zeci de mesaje,a concretizat Soso in cateva randuri.Perfect de acord,credeti-l,nu minte!
O sugestie...ar fi bine de plasat mesajul la tema cu socoteala...
Reply With Quote
Old 12-05-2003, 11:21 AM
Narcissus's Avatar
Narcissus Narcissus is offline
Membru
Bobocel

Default felicitari

Felicitari. Ff. utile si binevenite sfaturi. La mai multi...
Reply With Quote
Old 12-05-2003, 03:03 PM
Théo's Avatar
Th�o Théo is offline
Forumar fidel
Loterist informat

Multumesc pentru "relativizare" Alex !
Chiar si dupa 13 ani de "pribegie" prin tari occidentale si "adaptare la viata occidentala" , parca tot am o strangere de inima la gandul unui nou "inceput". In Franta sunt "acasa", cunosc toate dedesubturile administrative, profesionale, comerciale , financiare etc si de toate alte feluri.... Si cand e sa schimbi "regulile jocului" (chiar si cand cunosti ca si turist 4-5 state - dintre statele unite ale americii!!!) trebuie sa ai in vedere si eventualele "neplaceri"...
Old 12-05-2003, 06:46 PM
Sirod Sirod is offline
Forumar fidel
Profesor

Quote:
Originally Posted by Razvan
Ma uit cu bucurie cate ati putut realiza in cateva zeci de zile ... felicitari ... sunt chestii pe care aici in tara abia in cativa ani buni incepi sa doar sa concepi ca ai putea totusi sa obtii poate cu ajutorul ratelor ceva.
Razvan, nu ma pot abtine ... ceea ce a realizat Soso in cateva zeci de zile, le-a realizat PENTRU CA NU SE POATE ALTFEL ... este o nuanta aici, nu supravietuiesti daca nu faci asa . Dupa cum a spus, masina, vrei nu vrei, TREBUIE sa o cumperi pentru ca nu sunt nici trotoare ...
Contul la banca TREBUIE sa-l fac pentru ca aici asa este societatea construita ... imi aduc aminte ca noi cand am venit, aveam hartii de 100$ din tara si la supermarket, se duceau aia in spate sa le verifice daca nu sunt false ... Cea mai raspandita hartie de circulatie in America este 20$.
Ideea este ca la inceput, cand vii cu o bruma de bani te apuca disperarea cand vezi cati bani TREBUIE sa investeti la inceput doar ca sa poti sa iti cauti un job .
Dupa job, lucrurile se linistesc dar in orice moment ai ceva de invatat aici ...
Reply With Quote
Old 12-05-2003, 08:42 PM
Razvan's Avatar
Razvan Razvan is offline
Forumar fidel
Loterist informat

Quote:
Originally Posted by Sirod
Razvan, nu ma pot abtine ... ceea ce a realizat Soso in cateva zeci de zile, le-a realizat PENTRU CA NU SE POATE ALTFEL ... este o nuanta aici, nu supravietuiesti daca nu faci asa . Dupa cum a spus, masina, vrei nu vrei, TREBUIE sa o cumperi pentru ca nu sunt nici trotoare ...
Contul la banca TREBUIE sa-l fac pentru ca aici asa este societatea construita ... imi aduc aminte ca noi cand am venit, aveam hartii de 100$ din tara si la supermarket, se duceau aia in spate sa le verifice daca nu sunt false ... Cea mai raspandita hartie de circulatie in America este 20$.
Ideea este ca la inceput, cand vii cu o bruma de bani te apuca disperarea cand vezi cati bani TREBUIE sa investeti la inceput doar ca sa poti sa iti cauti un job .
Dupa job, lucrurile se linistesc dar in orice moment ai ceva de invatat aici ...
ok. Understood. Faceam doar o comparatie cu posibilitatile din Romania. Adica diferenta este ca in state faci investitia asta dar dupa ce ai obtinut jobul poti sa acoperi datorita salariului mai ales ca poate majoritatea le iei in rate. Iar in tara cand cauti un job (pentru mine de exemplu) te orientezi ca sa ai bani de buzunar sa-ti cumperi nishte haine nici nu te gandeshti la mashina chirie de apartament. Dar poate ca astea le stiti. Eu am apreciat faptul ca domnul a ajuns intr-o tara straina foarte diferita si in cateva saptamani a reusit sa se adapteze printr-un mod de gandire foarte bun dupa mine. Iar cel mai bun lucru a fost postingul de pe forum care pentru cei care inca sunt in tara e ceva foarte incurajant. E parerea mea si mersi pentru raspuns, tu eshti acolo si stii mai bine. Mai ashtept si altele. Nu vreau sa par o persoana care crede ca parerea lui e batuta in cuie si e cea mai buna.
Old 12-08-2003, 03:58 AM
Maria NY Maria NY is offline
Membru
Invatzacel

O veste buna pt cei care vin in NY : spre deosebire de restul SUA, aici nu ai nevoie de masina chiar imediat, reteaua de transport in comun e foarte buna ( metrou, autobuz). De fapt, daca lucrezi in Manhattan nici nu prea ai unde sa-ti parchezi masina.
Deci poti compensa intr-un fel chiria mare si preturile un picusor mai piparate.
Deci daca veniti si aveti de gand sa stati in Queens, Brooklyn sau Bronx puteti rezista o buna parte de timp fara masina, asta in conditiile sa gasiti de lucru fie in zona, fie in City.
Daca stati sau lucrati prin Long Island treaba se schimba, e la fel ca in restul tarii, masina devine un must.
Maria
Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules