|
|
||||
|
||||
Mircea Cartarescu despre America
Scuzati forma materialului, l-am preluat de pe o lista de discutii, unde nu aparea nici sursa.
> Mircea Cartarescu / Opinii > > > Acum doi ani am fost invitat la un festival de > poezie in Luxemburg. Acolo am locuit in tot soiul de > castelute si orangerii si-am fost indopati pana la > refuz cu somon, caviar si creveti. Totul era excesiv > de opulent, respira acea prosperitate de film > glamoros care pana la urma devine indecenta. Am fost > cu atat mai mirat cand, la sedinta de deschidere a > festivalului, directorul manifestarii a tinut un > discurs in termeni pe care-i stiam cat se poate de > bine. Am aflat din nou ceea ce mi se spusese si in > tara de-atatea ori: cat de putred e capitalismul, ce > rau e in societatile consumiste, cum se alieneaza > omul in lumea occidentala. Am mai aflat ca fortele > revolutionare salasluiesc azi mai ales in lumea a > treia, si mai cu seama in tarile arabe. > > Mai presus de orice, am aflat ce "imperiu criminal" > e America si mi s-a fluturat prin fata si o > scrisoare de protest, in numele poeziei si al > libertatii umane, impotriva interventiilor americane > in Afganistan si Irak, pe care ni s-a cerut s-o > semnam in corpore. S-au citit apoi poezii. Mai toate > cu acelasi profil. Invitatii erau mai cu seama din > randul "fortelor revolutionare". > > Dar pana la urma tot America s-a dovedit cea mai > tare din parcare: o poeta new-yorkeza i-a uimit > (cred) pana si pe magrebieni urland literalmente un > poem in care America era mereu numita "rogue state" > (stat talharesc). Apoi s-a luat pauza si ni s-au > adus din nou frumoase tarte cu caviar... > > Prima mea calatorie dupa revolutie a fost in Statele > Unite. Timp de trei luni am strabatut tinutul dintre > cele doua oceane, am vazut buna parte din marile > orase, am vizitat cateva campusuri universitare, am > fost prin muzee, biblioteci si librarii. Am incercat > sa fac abstractie de marele mit american cu care noi > toti am trait sub comunism atatea zeci de ani. Am > vrut sa vad totul cu ochii mei si sa judec cu mintea > mea. Am intalnit o lume extraordinar de diversa, > imposibil de redus la cateva clisee pozitive sau > negative. > > Dar atunci mi s-a parut, fara nici o-ndoiala, una > dintre cele mai bune si mai frumoase lumi construite > vreodata de om. Nu am intalnit acolo acel "comunism > la varf" despre care a vorbit cineva, nici > puerilismul, nici "lipsa de radacini", nici > incultura, nici macar obezitatea pe care-ar > produce-o hrana de la fast-foods. > > M-am intors din Statele Unite incantat si fericit, > mai mult, mandru ca oamenii au putut cladi o > asemenea societate. > La-ntoarcerea din tara insa, doi distinsi > intelectuali romani s-au straduit, o noapte-ntreaga, > sa ma convinga ca n-am vazut bine, ca am umblat > peste tot in America avand ochii larg inchisi. > Atunci am fost teribil de socat auzind ca pamantul > pelerinilor si-al parintilor fondatori e, de fapt, > "cea mai nedemocratica tara din lume". Cum? Mai > nedemocratica decat Cuba? Decat Coreea de Nord? Da, > chiar asa. Si, pe masura ce whisky-ul isi cobora > nivelul in sticla, America se zugravea tot mai > monstruoasa. O dominatie a banului, a fortei > militare brutale. Rasista, sexista. Distrugatoare a > adevaratei culturi. > > Am facut in acea noapte greseala sa ma angajez in > discutie. Inca nu stiam ca nu poti discuta cu oameni > care deja cunosc adevarul absolut. M-am simtit adanc > ranit in credintele mele si mai ales descumpanit: > daca era chiar asa? Daca seductia superficiala si > perfida a Americii (un fel de "Matrix" sau de opiu > pentru popor) imi anesteziase simtul critic? Mi-am > revazut infrigurat lecturile si amintirile. Am > recitit revistele cu dezbaterile din lumea > americana. > > In ciuda avertismentelor vigilente ale celor doi, > dragostea mea pentru aceasta lume - deloc ideala, > asa cum s-ar fi vrut comunismul, dar in care eu am > trait cateva luni experienta unei adevarate bucurii > - a supravietuit. Si supravietuieste mai departe. > De-atunci, am suportat mai usor socurile succesive, > tot mai intetite. Sa fii azi antiamerican e foarte > "trendy", chiar si-n Statele Unite. Eram la Berlin > cand au cazut turnurile gemene. A doua zi, mii de > oameni au iesit in strada nu in semn de protest > impotriva terorismului international, ci contra > militarismului american. O carte ca "Macdonaldizarea > societatii" "demonstreaza" foarte serios ca > restaurantele McDonalds, simbolurile Americii, sunt > urmasele directe ale sistemului de incinerare a > cadavrelor de la Auschwitz. > > Mi-am pastrat la urma exemplul cel mai simpatic. Un > tanar antiglobalist protesta intr-o scrisoare, in > "Dilema", impotriva consumismului din lumea noastra > alienata si povestea ca un prieten elvetian venit in > Romania cumparase de-aici un sapun "Primavara". Dar > de ce, il intrebase junele, caci doar ai la tine > acasa sute de feluri de sapunuri produse de marile > firme. "Pentru ca miroase altfel!", ii raspunsese > elvetianul. Intr-adevar, mizeria miroase altfel, > poate chiar fascinant pentru cel trait intr-o > plicticoasa prosperitate. > > Nu sunt analist politic, sunt un simplu muritor. In > judecatile mele ma ghidez dupa ceea ce vad cu ochii > mei. Incerc sa filtrez informatiile care vin catre > mine si sa nu ma las manipulat sau sedus. Este, > fireste, extrem de greu. Poate ca vreodata mi se vor > deschide ochii si voi fi de acord cu poeta americana > care vede-n tara ei un stat talharesc. Deocamdata > insa, nici macar politica lui George Bush n-a reusit > sa altereze splendoarea tomnatica a Americii mele, > amintirile mele din Iowa City si San Francisco si > New Orleans, alergarea mea de Forrest Gump prin > peisaje ce nu erau de pe lumea aceasta.
|
|||
|
|||
Levantul, Nostalgia si asta....si de-aceea il iubim noi pe Mircea Cartarescu.
|
|||
|
|||
Cand am venit in America stiam o singura fata a ei, cea descrisa de Romulus Rusan in periplul sau cu Greyhound-ul. Tin minte si acum capitolul cu cravata de la second-hand...explicabil, pt ca pe vremea cand o citeam eram eleva in clasa 7-8 si comunismul era spre sfarsitul sau, mai imbecil ca niciodata...Era un concept inovator pt mine-second-hand, salata de morcovi( va amintiti?)..
Si acum, de cate ori sunt pe un avion si Andrei ajuta pe cate cineva sa-si puna bagajul sus retraiesc pasajul cu domnisoara mirata care se astepta la "further " avansuri...Si ma uit sa vad daca persoana ajutata se mai uita dupa Andrei ; nu s-a intamplat niciodata... Si acum , fiind aici si citind randurile Dlui Cartarescu imi dau seama cata dreptate are..la urma urmei America e un continent si o sa intalnesti de toate aici..de la red-neck-i la cool fashionista-e, de la flori cum le descrie cineva in Portland de pe forumul asta la peisajul "naspa" al NY ,cum il stiu eu. Voi cei care veniti...o sa aveti multe dezamagiri dar o sa si gasiti lucruri inimaginabil de frumoase, poate acolo unde va asteptati mai putin. Gandind la rece..it's too good to be true. Asta-i ce-am avut de spus. Pt ca , at the end of the day, trebuie sa fim drepti si sa nu acuzam America de ceva de care nu e vinovata,ne-ar bate Dumnezeu!! |
|
|||
|
|||
Adevarat...
|
|
||||
|
||||
Si totusi .... america vazuta de la un anumit nivel si aici ma refer la acei intelectuali care viziteaza america doar de la unanumit "nivel" si dusi cu "trasurica"(cum era dus ceausescu de regina angliei) peste tot, prin campusuri universitare, biblioteci, muzee etc. este cu totul alta, fata de realitatea de zi cu zi americana. cartarescu, liiceanu etc. ar scrie la fel de frumos si despre zimbawe, etiopia etc. daca si acolo ar fi la fel primiti, sa o lasam balta e doar o opinie, numai ca el e cartarescu si opinia lui conteaza, de ce ? asta e . asta e lumea in care traim. i-as zice eu vreo 2 lui cartarescu si cum i s-ar parea america, cand se va duce la munca intr-un cartier in care dupa ora 16,00 tre sa pleci ca nici politia nu te mai apara sau ce ar face el cand ar avea un stupid si minor accident si vin cate 3 masini de urgente(salvare, pompieri, politie) si fara sa faca absolut nimik primeste acasa facturi de sute de $, sau cand se va duce cartarescu cu copilul la doctor la urgente ptr. o cadere de calciu(probabil, in cazul asta fetita nu mai putea misca mainile si picioarele si mai asteptam si ca un dobitoc ca nu e niomeni disponibil) si doar ptr o perfuzie va da peste mia de $ . Si i-as mai zice eu multe lui cartarescu. ce bine e vazuta lumea din ochii lui, si romania e vazuta bine din ochii multora ca el ca stau acolo si nu fac nimik, si oligarhii isi fac lumea lor nemaitinand cont de nimik uman. fara a respecta cele mai elementare reguli umane, respectul fata de om se batjocoresc si isi impart puterea pe fata, se mai si lauda cu ispravile astea, prin toata media ...... si ce face cartarescu si ai lui ?? probabil e intr-o alta tara sa-si mai scie impresiile. stai-ar caviarul in gat.
si daca rea sa vada cum e america aia reala sa vina sa io arat eu. asta e opinia mea , am voie ? suntem cu adevarat liberi ? Nu vreau prin asta sa zic ca in america e iadul, pe departe gandul asta de mine dar nu pot suporta cand cineva vorbeste despre america doar din unghiuri atinse doar de unii si doar din acea parte a vietii inalte, si in japonia, grecia, china etc e la fel din punctul asta de vedere, sa se fi dus cartarescu la cate 3-4 joburi 16-17 ore pe zi ca altfel nu reusesti nimik aici, sa vad eu cum i se mai parea america . america e faina, dar primii ani sunt tare grei, esti un nimurik aici fara istorie si fara record, iar comparatii intre romania si america nu poti face, ptr ca este imposibil america e america iar romania e romania, in romania multe reguli pe care noi le consideram a fi comuniste aici sunt la rang inalt de democratie, si nu dau exemple ca multi care traiesc aici stiu despre ce e vorba. si sper ca e deajuns. salutari la toata lumea.
|
|||
|
|||
Quote:
dar ce te face sa crezi ca toti bogatii sunt bolnavi? virag, ai cumva un link pentru articolul respectiv? eu muncesc de imi sar capacele si totusi ma pot mandri ca am vizitat cateva campuri universitare ( printre care si cel din berkley, ca - pe cat de ciudat pe atat de renumit) si colegiul columbia unde am asistat la cateva cursuri - datorita prietenei mele meredith. unul dintre cele mai renumite colegii de editare video din lume cu sediul la chicago. am fost la concerte, filme, spectacole si meciuri. doar la teatru n'am fost. da, muncesc din greu, insa am satisfactii. am avut ocazia sa vizitez casa lui hemingway in key west si sa ating gazonul din appomattox -acolo unde grant l'a invins pe lee si a luat sfarsit razboiul de secesiune. da - suntem prima generatie de emigranti. cum altii au fost la randul lor. si ne sacrificam. la ce te'ai fi asteptat? sa ne astepte Mr. President cu covorul rosu si cecul voluptos? ni s'a pus in vedere chiar de pe treptele ambasadei ca daca cerem ajutor social ne asteapta scara avionului spre alte orizonturi. asta daca esti loterist. n'am mai intrat demult pe acest forum din vesnicul motiv. aveti acte. sunt milioane de emigranti ilegali fara perspectiva aici in america. si voi va plangeti. nu va e rusine? nu va e rusine sa confundati america cu etiopia?
|
||||
|
||||
Hehe...sunt destui loteristi care se plang...uitand prin ce sacrificii si asteptari trec altii ca sa obtina cartea aia verde pe care ei o obtin intr-o luna!
Cine are nevoie de ajutor in Phoenix, Arizona sa ma caute la [email protected] www.flickr.com/photos/mirceagoia - poze din America si nu numai www.mytestbox.com - get paid to post web software reviews |
|
||||
|
||||
Ce sa zic alta decat ca fara acte eu unul nu as fi facut drumul asta.
Altii l-au facut, si trag concluzia ca romanii s-au temut mai mult de Iliescu decat de viata de outcast intre straini. Pe de alta parte, faptul ca altii o duc mai prost nu inseamna ca nu ai voie sa-ti exprimi propriile nemultumiri. Deja imi si inchipui un discurs similar indreptat catre cetateni: " voi va plangeti, dar iata ce prost o duc loteristii, ca sa nu mai vorbim de ilegali".
Have a good'n' ! Last edited by Virag; 12-12-2007 at 04:15 PM. |
|
||||||||||||
|
||||||||||||
Quote:
Si daca si el are atunci de ce sa-i spui vreo "doua" lui? Quote:
Quote:
Bine macar ca vin, ce ai zice sa ai un accident si sa vina dupa 2-3 ore (cum se intampla in Ro)?? (asa mi-am pierdut eu doi prieteni buni - din care unul a murit cu zile fiindca salvarea a venit dupa 2 ore si ceva dupa ceva argumentatie la telefon!) Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Asta e ca si cum ai spune "mama lui de Arnold Schwartzenegger ca s-a ajuns...acum e guvernator si nu-i mai pasa de astia micii..."...pai a ajuns bogat si celebru si guvernator pe barba si pe talentul lui! Ca si aia pe care-i mai vad ca stau la cat eo intersectie si ai dau cu cersitul...au ajuns asa pe barba lor (ca talent ioc)... Care e problema??? Vrei sa fie toti o apa un un pamant?? Egalitate? Quote:
Quote:
Quote:
Binteinteles, parti rele sunt si aici, ca oriunde... Eu nu muncesc 16 ore pe zi si am doar un singur job important...si e ok, ma descurc destul de bine. Quote:
Nu iti trebuie ani si ani ca sa ai instorie sau record...1-2 sunt de ajuns ca sa fii ok... Aaa...ca noi astia care venim aici noi vrem totul CAT MAI REPEDE POSIBIL (ieri daca se poate)...asta e alta treaba... Quote:
Uite inca una: vanzatorii in general sunt amabili la magazine (chiar daca poate e una falsa)...se aplica asta in Ro la aceeasi scara? Si ultima: soferii in generali sunt mai amabili aici decat in Ro...nu e adevarat? (nu in toate locurile bineinteles) Aici legile se respecta mai mult decat in Ro...damn, nici asta nu e adevarat?
Cine are nevoie de ajutor in Phoenix, Arizona sa ma caute la [email protected] www.flickr.com/photos/mirceagoia - poze din America si nu numai www.mytestbox.com - get paid to post web software reviews |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|