|
|
||||
|
||||
Violeta si Catalin - Nashville - 2003
Voi relata si povestea noastra legata de loteria vizelor ( 1 an si jumatate cat a durat, de cand am trimis scrisoarea de participare si pana cand am
obtinut vizele ). SCRISOAREA DE PARTICIPARE Stiam demult despre Loterie, insa nu incercasem niciodata, stiind ca nu sunt o persoana norocoasa. In octombrie 2001 ne-am hotarat totusi eu si prietena mea (actuala sotie) sa trimitem fiecare cate o scrisoare, dupa instructiunile de pe site-ul ambasadei SUA in Romania. SCRISOAREA DE INSTIINTARE Din octombrie 2001 pana la sfarsitul lui mai 2002 aproape ca uitasem de acele plicuri, cand ... surpriza ... pe 3 iunie 2002 am primit scrisoarea de instiintare pe numele prietenei mele, prin care era anuntata ca a castigat la Loterie. Bucurie mare pe noi, pe parinti, pe cei apropriati noua. Am hotarat sa plecam impreuna in State, astfel, in urmatoarele zile am decis sa ne casatorim in august. Pentru ca trebuia sa trimitem cat mai repede formularele, la 10 zile dupa ce am primit scrisoarea de instiintare, sotia a completat DSP-122, DS-230 Part I si II si le-a trimis. Dupa casatoria din august am completat fiecare dintre noi un alt rand de formulare (se pot face copii xerox dupa formularele originale), sotia cu noul nume, noua adresa a completat DSP-122, DS-230 Part I si II, iar eu doar DS-230 Part I si II. La acestea am anexat o traducere legalizata dupa certificatul meu de nastere, o copie dupa certificatul de casatorie, precum si o notificare prin care am explicat schimbarile care au avut loc (asa ne-au sfatuit telefonic cei de la ambasada SUA). Mentionez: scrisorile le-am trimis par-avion (fara confirmare de primire sau cu posta rapida). CAUTAREA INFORMATIILOR NECESARE Eram dornici de a afla si de a sti mai multe despre loterie (cu cat sunteti mai bine informati, cu atat mai bine). Astfel, dupa cateva nopti pierdute pe internet am dat de acest site al lui Alex (caruia ii multumim inca o data) si am citit tot ce se putea citi, am gasit aici informatiile de care aveam nevoie. Analizand situatia noastra, am ajuns la concluzia ca nu sunt suficienti banii pe care ii aveam pentru a trece de interviu. Deci, aveam nevoie de un sponsor din State, problema de care mai toata lumea se loveste in ultimul timp. Nu aveam la cine sa apelam, neavand cunostiinte in SUA, insa am avut curajul de a cere ajutor, cu speranta ca vom reusi sa gasim pe cineva sa ne inteleaga si sa ne ajute. Astfel, i-am scris doamnei Cristina Leseanu, o persoana deosebita a carei poveste am citit-o pe site-ul lui Alex, cu care am tinut legatura prin e-mail si care a reusit sa gaseasca pe cineva dispus sa ne ofere sprijin (AOS, oferte de munca). Avand un case number destul de mare (32.700), urmaream mereu evolutia programarilor la interviu asteptand sa ne vina si noua randul. PROGRAMAREA LA INTERVIU Pe 3 mai 2003 am primit de la KCC un plic care continea programarea la interviu (3 iunie, ora 9.30), precum si formularele pentru analizele medicale. Mai erau date aici informatii referitoare la taxa care trebuie platita (435$ pentru fiecare persoana), ordinea actelor in dosarul cu care urma sa ne prezentam la interviu. VIZITA MEDICALA Am facut programare telefonic la Centrul Medical Unirea - filiala Batistei (langa Intercontinental si foarte aproape de ambasada SUA). O doctorita tanara si foarte draguta ne-a luat sange, tensiunea si a urmat o mica discutie legata de bolile si interventiile chirurgicale avute. Examenul pulmonar l-am facut in alta parte (la 15 minute de mers pe jos), undeva vis-a-vis de Magazinul Unirea si ne-a costat 160.000 lei de persoana (rezultatele le-am avut in 10 minute). Ne-am intors la Centrul Medical Unirea, si am predat rezultatele analizelor pulmonare, apoi am revenit la ora 16.00 dupa rezultatele finale (un plic mare, sigilat, pentru fiecare dintre noi). Precizez: analizele medicale costa 50$/persoana (se plateste in lei), la care se mai adauga costul unui vaccin, daca este nevoie in functie de vaccinurile care le aveti facute. Noi am obtinut dovezile de vaccinare precum si adeverintele care atestau ca nu suntem luati in evidenta cu boli neuro-psihice de la medicul de familie. Am mai avut la noi 4 poze tip pasaport pentru fiecare cu numele trecut pe spate, pasapoartele, precum si formulare pe care le-am primit in plicul al doilea. Pana aici totul a fost bine, urmeaza ... INTERVIUL Pe 3 iunie la ora 9.20 am fost in fata consulatului, am intrat la 9.30 dupa un control la poarta in mapa pe care o aveam la noi cu actele. Ajunsi in sala ne-am asezat pe scaune, iar dupa 15 minute am fost strigati la ghiseul nr. 5 (ghiseele 4, 5 si 6 sunt pentru Loterie). O romanca draguta ne-a verificat actele (pasapoarte, poze, certificat de casatorie, certificate de nastere...). Sotia a fost intrebata daca este semnatura ei pe actele care le-a trimis (DS-urile si scrisoarea de participare), insa nu a pus-o sa reproduca semnatura cum a fost in alte cazuri. Ne-a mai intrebat cu ce ne ocupam si despre suportul material. Am avut un extras de cont de la banca de aproximativ 6.000$ (cont in lei), un AOS de 25.000$ (de la o persoana single) si oferte de munca pentru fiecare. Ne-a trimis sa platim suma de 870$ la caseria care este situata in aceeasi incapare. I-am dus chitanta romancei si apoi ne-am asezat pe scaune. Dupa 10 minute ne-a strigat consulul la ghiseul nr. 4 unde am mers impreuna. In unele cazuri, cei care s-au casatorit, ca si noi, dupa castigarea loteriei au avut interviuri separate. Ne-a pus sa juram in engleza (repeti dupa el, sau zici doar I DO, daca nu cunosti bine engleza). Am semnat juramantul si a inceput interviul propriu-zis. Ne-a intrebat in legatura cu casatoria, i-am explicat ca ne-am casatorit dupa, si ne-a cerut dovezile legate de acest lucru. Am avut un album (cam 50 poze) facute de dinainte de casatorie cu noi doi (am uitat, albumul l-am dat si pe el cand am predat actele la romanca). S-a uitat pe poze si ne intreba unde este facuta cutare poza. Raspundea unul din noi care se nimerea, nu alegea el pe cel care sa raspunda. A fost distractiv si simplu. Nu va faceti probleme ca e de treaba consulul. Interviul a fost in engleza cu mine si in romana cu sotia, ca ea stie mai putin engleza. Oricum poate sa fie integral in romana, nu e problema. Apoi ne-a intrebat de unde il cunoastem pe sponsor, i-am zis si atat. Pana aici totul a fost ok. Si cand credeam ca luam vizele ne-a zis ca trebuie sa mai aducem niste acte de la sponsor. Nu va speriati, la noi a fost asa pt. ca sponsorul are doar rezidenta permanenta si era plecat din Romania de ceva ani. Asa ca e bine sa aveti un sponsor cetatean american ca sa evitati alte acte. Si asa am avut si un al doilea interviu, cam la 3 saptamani diferenta. Atunci a fost f. simplu, doar am prezentat actele si ne-a zis sa venim la ora 4 dupa vize. Actele care ne-au fost cerute in plus: Form I1040-cu toate anexele (este formularul care se depune la fisc dupa un an de taxe, cum este la noi Impozitul Global), copie dupa greencard si o dovada a locului de munca curent. Daca sponsorul vostru nu este cetatean american, v-as recomanda sa aveti si aceste acte daca se poate. Este destul de stresant sa fi amanat si sa mai astepti iar o perioada.... Aceasta a fost povestioara noastra, speram sa foloseasca cuiva experienta avuta. Acuma suntem nerabdatori sa ajungem in State…. Multumim inca o data sponsorului nostru (domnul Anton), doamnei Cristina Leseanu, lui Alex, fam. Hogas (Phila) precum si tuturor celor de pe forum care ne-au ajutat sa trecem peste interviu mult mai usor fiind foarte bine informati. Felicitari tuturor celor care au castigat si multa bafta celor care spera in continuare. Speranta moare ultima…..
Display Modes | |
|
|