|
||||
|
||||
Mihaela - Chicago - 2003
Dupa 1 an si 8 zile de asteptari, misiunea a fost indeplinita.
Am avut case number 27.400 si suntem din Cluj-Napoca. In 27 mai dimineata ne-am prezentat la Biomedica unde totul a mers ca pe roate. Mai exact ne-a luat sange, ne-a luat tensiunea, ne-a cantarit si ne-a masurat, dupa care ne-au dat cate doua vaccinuri. Am mai asteptat o ora pana a venit medicul sa na faca examenul intern care a durat 1 minut de persoana (constand in ascultatul inimii, ciocanelul pe genunchi si apasatul pe burta). Am platit de 2 persoane 3.900.000 de lei. Ne-au trimis la raze iar la ora 18 ne-am dus dupa plicuri. Au fost foarte draguti, nu se fac toate cele 11-12 vaccinuri de pe formular, in final cu cele de pe adeverinta am avut 6 tipuri de vaccinuri. In 28 mai eram programati la ora 9.30. Am ajuns acolo la 8.45. Nici nu am incercat sa intram pentru ca stiam ca nu ne lasa mai repede. Am intrat exact la ora potrivita. Intrarea se face de pe strada Snagov (acolo unde sta multa lume), nu de pe Tudor Arghezi. Unul e consulatul, alta e ambasada. Am avut la noi strict actele. Cu toate acestea, in hol ne-au rugat sa scoatem actele din geanta si sa lasam geanta jos, in dulap. Am urcat in sala. Sala era plina ochi. Pana la urma am gasit 2 locuri. Sala e mult mai mica decat mi-am inchipuit. Scaunele sunt dispuse ca intr-un cinema, iar in fata ghiseelor sunt amplasate niste paravane semitransparente, cate unul la fiecare giseu. La ghiseul 5 si 6 erau trase jaluzelele. Nu prea vedeam oameni cu plicuri mari de Biomedica. Erau vreo doi. La 10 minute dupa ce am luat loc, am vazut-o pe tipa bruneta (cea ft. draguta) ca se pune la ghiseul 5. Speram sa ne cheme ea, dar nu a fost asa pentru ca dupa nici un minut a venit cea blonda la 6 si mi-a strigat numele. Ne-a cerut pasapoartele si pozele. Nu a spus nimic de poze cum ca nu ar fi bune. Mi-a cerut scrisoarea de programare. De aici o sa incerc sa redau interviul cat mai fidel. Blonda: la ce ora ati ajuns la ambasada? Eu: La 8.45. Blonda: Si unde ati fost pana acum ca am trimis pe cineva sa strige afara daca mai sunt loteristi? Eu: Ne-am plimbat afara pana la ora programata deoarece am crezut ca nu ne lasa sa intram mai repede. Sotul: Ne pare rau, daca stiam stateam mai pe aproape. Blonda: Nu-i nici o problema. Dumneavoastra ati semnat aceasta scrisoare de participare? Eu: Da. Se uita in pasaport, vede ca am alta semnatura. Imi da un pix si o hartiuta. Va rog sa va mai semnati de 2-3 ori asa cum v-ati semnat pe aplicatie, dupa care sa va semnati de 2-3 ori cu semnatura de acuma. Ma semnez, ii dau inapoi hartiuta. De ce va semnati acum diferit? Eu: Deoarece m-am maritat si mi-am schimat numele de familie. Blonda: Dati-mi va rog actele dumneavoastra in ordinea in care vi le voi cere, original, copie, traducere sa fie impreuna. Eu exact asa le aveam pregatite, in ordinea in care sunt trecute in al doilea plic. Asa mi le-a si cerut: cert. de nastere, de casatorie, cazier, dipl. de bac si de fac. Eu am terminat vara trecuta facultatea dupa care m-am angajat dar nu aveam o carte de munca propriu-zisa ci un fel de adeverinta, pe care scria �prezenta tine loc de carte de munca din lipsa de formulare�. M-a intrebat ce am lucrat dupa facultate, dar nu mi-a cerut aceasta adeverinta. Blonda: Dati-mi plicul cu analizele.Acum prezentati-mi va rog suportul financiar. I-am dat un extras de cont cu 10.000 de dolari, adeverinta de la banca, cum ca acest cont ii apartine sotului (contul era deschis de 3 ani) si un affidavit de 100.000 de dolari. Am avut la mine si hartia cu taxele sponsorului, dar nu mi-a cerut-o, asa ca eu nu i-am dat-o. I-am dat si contractul de vanzare-cumparare de pe apartament cu evaluarea de la ANEVAR. Blonda: Vad ca acest apartament este cumparat de sotul dvs. de la aprintii sai. Mai aveti frati? Sotul : Da, mai am doi frati. Blonda: Imi pare rau, desi vad ca acest apartament a fost cumparat de dvs. acum doi ani de la parinti, conform legilor din Romania, fratii dvs. pot ataca in instanta acest contract pentru a-si revendica partea lor. Acest contract este o donatie deghizata, astfel ca nu vi-l pot lua in considerare. Trebuia sa imi aduceti actele legalizate cum ca fratii dvs. au renuntat la acest apartament. Sotul: Nu e nici o problema, dar daca stiam ca avem nevoie de asa ceva s-ar fi rezolvat. Blonda: Asta este. Nu vi-l pot lua in considerare. Imi pare rau. Apartamentul era evaluat la 23.000 de dolari si pana in ultimul moment m-am zbatut sa obtin ieftin o evaluare de la ANEVAR pe un apartament care nu era trecut in cartea funciara pe numele sotului.. Blonda: Mai aveti si alte dovezi ale suportului financiar? Eu: Nu. Asta e tot. Blonda: Acum va rog sa imi prezentati actele sotului in ordinea in care vi le cer: cert. de nast, de casatorie, cazier, livret militar, plicul cu analizele. Si aici s-a oprit. Nu mi-a cerut nici dipl. de bac si nici cartea de munca. Blonda: Ati mai fost plecata din tara? Eu: Nu. Blonda: Nici macar pana in Ungaria? Eu: Nu. Blonda: Dar sotul? Eu: El a mai fost plecat in Italia timp de 2 luni jumate. Blonda: Acum va voi cere dovezi ale relatiei anterioare. Eu: Da, sigur, avem doua albume cu fotografii si cinci scrisori cu data postei, trimise de mine sotului, in 1998. Blonda: sper ca nu sunt poze de la casatorie. Eu: Nu toate, din cele aprox. 50 de poze 3 sunt de la nunta (ca sa aratam ca am avut o nunta adevarata si nu ne-am casatorit din interes, iar 3 erau cu sponsorul). Blonda: Stiti, avem o problema. Dvs. v-ati semnat pe aplicatie cu numele complet, ceea ce nu poate fi socotit o semnatura, plus ca acum aveti si o alta semnatura. Cum explicati acest lucru? Eu: La data la care am trimis aplicatia, asta era semnatura mea. Eram studenta nu lucrasem pana atunci si nu aveam o semnatura sofisticata. Pasaportul mi l-am facut dupa casatorie si nu aveam cum sa ma semnez cu vechiul nume de familie. Uitat-va si pe dipl. de bac ca am aceeasi semnatura cu cea de pe aplicatie. S-a uitat si nu a mai spus nimic. Mergeti va rog sa platiti taxa la casa dupa care sa va intoarceti cu bonul. Cu bancnotele nu am avut probleme deoarece le-am specificat celor de la banca sa ne dea bancnote asa si pe dincolo si pana la urma ne-au dat bancnote care nici nu au fost folosite vreodata, inca toate erau inseriate una dupa alta. Am platit si ne-am intors la ghiseu. Blonda: Va rog sa luati loc in sala pana va va chema consulul. Am luat loc in sala, stateam unul linga altul pe scaune, ne tineam de mana, iar blonda s- uitat de doua ori spre noi. Pana ne-a chemat consulul m-am tot stresat ca s-a legat de semnatura, ca nu ne-a luat in considerare apartamentul, ca daca nu ne va ajunge restul cu ce am ramas. Peste cel mult 20 de minute ne-a strigat consulul la ghiseul 4. Vorbiti engleza? Eu; Da. Sotul? Inteleg dar nu prea stiu sa vorbesc. Bine. Raise your right hand, ridicati mana dreapta, do you swear�, jurati ca�. Yes, I do, Sotul: Jur. Am semnat juramantul (cu ambele semnaturi). Consulul: Stiti, eu de obicei iau separat la interviu persoanele castorite dupa, dar dvs. aveti dovezi foarte puternice ale relatiei, asa ca veti ramane amandoi aici. Ca sa nu o mai lalai, va spun pe scurt ce m-a intrebat: Cand v-ati cunoscut? De unde provin banii din cont? Ce a lucrat sotul in Italia? Ce am lucrat amandoi in Romania? Cine este in cutare poza? Dar in asta? In ce relatie sunteti cu sponsorul? Are copii? Cum o cheama pe nevasta-sa? Cum au plecat ei si cand? (cu loteria, in 99). Repede i-a cautat in calculator. In ce consta sprijinul oferit de sponsor? ( ne cazeaza, ne ajuta sa ne gasim de lucru). Mai avem pe cineva in State? Da, sora sotului, plecata de 4 ani, cu viza turistica de 3 luni, a ramas acolo si s-a casatorit. Asta nu le-am zis eu asa de la mine ci le-a scos din mine cate un pic. Ea este rezident legal si aveam si act doveditor de la ea. A cautat-o in calculator. Intrebare intrebatoare adresata sotului: Din ce a trait sora dumneavoastra pana s-a maritat? Sotul: �She had some friends there, I think she worked for them a little, adica na, la negru.� Nu avea rost sa mintim, oricum totul era clar. Consulul: Din banii dvs. nu provine nici un dolar de la sora? Raspuns hotarat: Nu. El intre timp tot mai semna cate o hartie, ne mai punea cate o intrebare. Se vedea ca nu are de ce sa se lege. Ne-a spus sa venim la ora 4 dupa vize, eu din toata fraza aia atat am auzit ca �four o�clock� (mult asteptata fraza). Vreau sa specific faptul ca desi eu eram castigatoarea, iar sotul a spus ca nu stie vorbi in engleza, pana la urma a vorbit tot timpul in engleza iar dialogul s-a purtat in 3. Cat am vorbit eu atat a vorbit si sotul, iar multe din intrebari, care nu erau de genul ce il vizau pe el personal, i-au fost adresate lui. (probabil i-a placut mai mult de el). Am mai constat faptul ca este foarte important sa te imbraci elegant si cu bun simt, nu neaparat la costum, dar elegant. La americani conteaza foarte mult prima impresie pe care o faci, iar noi (fara sa vreau sa ma laud) suntem niste persoane tinere (33 sotul, 24 eu) cu un aspect fizic mai mult decat placut. Am fost super civilizati, am vorbit frumos, am mai si zambit si am fost cum s-ar zice �obedient�. La ora 4 am intrat numai eu in Consulat. Blonda mi-a adus vizele, mie si inca unui tip si ni le-a dat acolo pe hol, intr-un loc mai ferit de ochii publicului. Ne-a povestit vreo 20 de minute despre ce sa fecem si sa nu facem cu ele, despre INS, SSN si green card. Ne-a spus sa respectam termenul de 6 luni de parasire a tarii. Ne-a povestit de o tipa care avea tot asa la loterie in 2001 si avea termen limita 20 septembrie. Tipa aia a avut rezervare la avion pe 16 septembrie si cum atunci nu circulau avioanele catre State aia s-a dus disperata la consul sa ii dea prelungire, iar consulul i-a spus ca ne pare rau, nu va dam, ati avut la dispozitie 6 luni sa parasiti tara si cica a fost un adevarat scandal acolo. Pana la urma tipa a reusit sa ajunga pe 19 septembrie la Londra, iar cu cateva minute inainte de miezul noptii a aterizat in State, dar a trecut prin mari emotii. Dupa aceea ne-a povestit ca la INS sa nu mintim. Sa le spunem cati bani avem la noi. Si iar ne-a povestit de un tip care avea la interviu extras de cont (deci nu avea alt suport), cei de la INS stiau, l-au intrebat cati bani are la el, el a declarat 5.000 de dolari. Ofiterul i-a zis: �Ia goleste-ti buzunarele� Tipul avea doar 100 de dolari la el, iar astia stiind ca nu are cum sa traiasca acolo cu banii aia, nu are nici AOS sa il ajute cineva si nici job offer ca sa se angajeze imediat, l-au urcat pe primul avion si l-au trimis acasa, fara viza. Nu stiu daca astea sunt barbi, dar asa mi-a zis blonda. Dupa aceea ne-a spus sa nu stam mai mult de 1 an in afara statelor, si ca pentru a obtine cetatenia dupa 5 ani si fara batai de cap, ideal ar fi sa venim acasa doar de sarbatori. Iar ne-a povestit o istorioara depsre unul care din cei 5 ani a stat mai mult de 2 ani jumate in Romania, iar cand si-a cerut cetatenia, cei din State, totalizand perioadele in care el a stat acolo au constatat ca tipul statea cate 3 luni in state iar 9 luni in Romania. I-au spus ca nu este eligibil pentru cetatenie deoarece nu a platit niciodata impozit pentru America si cica i-au confiscat green-cardul si l-au trimis acasa definitiv. Ma rog, astea au fost povestile blondei, care ne povestea tot felul de chestii asa ca la o cafea (sau o bere), rezemata de parete, imbracata simplu, ca pe strada, ne mai zambeam, cand ne-am luat ramas bun a fugit dupa noi sa ne mai spuna una alta, am mai stat un pic cu ea. In tot acest timp ce ea era atat de draguta si prietenoasa si stateam acolo ca la o poveste intre doi vecini, ma tot gandeam in sinea mea �Mincati-as, n-ai putut sa fi asa si la ghiseu, ai bagat sperietii in mine�. In concluzie, tipa nu este deloc rau-voitoare, ea isi face doar meseria, trebuie sa comenteze ceva, are ea o fata asa mai sictirita, dar in nici un caz nu e spaima loteristilor asa cum a fost descrisa pe forum. Sunt convinsa ca cea bruneta e mai draguta dar si cred ca si ea daca e ceva in neregula nu se fofileste sa o spuna. Ideea este sa fiti foarte bine pregatiti si atunci chiar daca se leaga de ceva, nu se intampla nimic rau. Nu pot sa ii inteleg pe cei care citesc forumul si se duc la interviu nepregatiti (cunosc numeroase astfel de persoane) si nici pe aceia care merg cu tupeu ca dade� o sa treaca cumva interviul cu noroc. Nu exista sa nu poti strange din stanga-dreapta ceva banuti ca sa ii poti pune in cont, daca nu ai AOS trebuie sa ii suni pe toti cunoscutii si necunoscutii din State (cunoscutii altora), fa un contract pe apartament cu un prieten, nas de casatorie, oricine care te iubeste si nu are acelasi nume de familie cu al tau, pentru ca acel contract daca nu il inscrii in cartea funciara poti sa il arunci ca nu valoreaza nimic. Eu m-am muncit efectiv pentru aceasta viza, am dosare cu sute de hartii, cu interviuri luate de pe forum, alte mesaje, liste cu intrebari posibile, socoteli, zeci de km batuti pentru a rezolva actele, zeci de mail-uri pentru a afla tot ce e posibil, cateva milioane de lei cheltuite in decurs de un an pe Internet, pe telefoane, nervi si durei de stomac. La un moment dat am crezut ca nici nu ne vor mai chema, cand am vazut statusticile pe anii trecuti. Sa nu va spun, ca la ce paranoica si ipohondra am ajuns la un moment dat imi faceam proble si pentru analize. Nu spun sa va consumati la fel de mult dar ideea este ca trebuie sa iti dai silinta ca totul sa iasa bine si trebuie sa ai incredere in tine ca te vei descurca. Inca nici acum nu imi vine sa cred ca am luat viza, stiu ca greul abia acum incepe (sunt informata si in privinta asta) dar macar stiu ca mi s-a dat o sansa sa incerc sa infrunt greul fata de cealalta varianta de a ramane in Romania si de a trai cu greul pana la adanci batraneti. Nu vreau sa spun ca aici am fi murit de foame, dar este un ipocrit acela care nu recunoaste ca in State poti trai de 32 de ori mai bine, cam cum e raportul dintre dolar si leu. As dori sa va multumesc tuturor, scuze daca v-am enervat cu mesajele mele disperate (mai ales cu semnatura) si sper sa ne auzim cu bine. Noi plecam peste 5 zile la Chicago iar urmatoarea mea dorinta este sa ne intoarcem in tara de Craciunul viitor in vizita, sotul si cu mine (doi in unu). Pentru cei care isi doresc mai multe amanunte despre un aspect concret va dau adresa mea de mail: [email protected].
Display Modes | |
|
|