|
||||
|
||||
Joburi in domeniul financiar-bancar
Nu ne-a mai spus allyelen cum s-au descurcat cu joburile pe aici, in domeniul economic, finante, banci. Eu am aplicat recent la diverse joburi din domeniul financiar-bancar, iar pentru "teller"se cere doar diploma de liceu. In schimb, toti cer experienta de minim 6 luni cu clienti si cu bani, in SUA. Practic trebuie sa lucrezi mai intai casier pe la magazine ca sa poti sa aplici pt. un job de "teller". Salariile nu sunt spectaculoase, in jur de $12 - $15 pe ora, iar ofertele pot fi full time sau part-time. Completarea unei aplicatii pentru job la banca dureaza 60 - 90 minute. Este un formular preliminar in care trebuie sa explici ce experienta ai in domeniul finaciar-bancar; ce statut ai in US; daca esti veteran sau ai pregatire militara; ti se cere SSN-ul, domiciliul, adresa de e-mail si nr. de telefon din SUA. Cel putin la PNC, Bank of America si Capital One, unde am aplicat eu recent, nu poti sa mergi mai departe cu aplicatia fara sa completezi aceste date. La Bank of America ti se cere sa scrii doi clienti de-ai bancii lor care te recomanda si un angajat, daca este actual angajat sau fost angajat, nr. de telefon si adresa de e-mail de la cei doi clienti si angajatul X.
Unele informatii nu le preia aplicatia direct din resume pt. ca programul lor nu recunoaste universitatile si firmele romanesti, trebuie sa le adaugi separat, pe fiecare in parte. Pasul urmator sunt testele online, iar la sfarsit te intreaba ce rasa esti, ce varsta ai, daca ai disabilitati, daca esti femeie sau barbat, care e cel mai inalt nivel de educatie pe care-l ai... Teste sunt psihologice, din matematica, definitii si termeni uzuali din domeniu. In afara de testele de personalitate, celelalte sunt time sensitive. Un exemplu - primesti o serie de intrebari "ce bacnote si monezi dai unui client care iti cere $530.79 astfel incat sa-i dai cele mai putine posibile?" La unele intrebari ti se cere sa alegi bancnotele si monedele dintr-o lista (deci sa recunosti banii); la altele trebuie sa scrii cam asa: 68 centi = 2Q + 1D + 1N + 3P. Alt gen de intrebari sunt cu DL, card si check - ti se cere sa completezi anumite date de pe aceste documente intr-un formular sau sa recunosti un nr. / o litera gresita din documente. Alte teste sunt cu videoclip. Dupa ce vizionezi ai 1-2 minute sa scrii cat de mult ai retinut din conversatia dintre client si "teller"; sa explici situatia unui manager, unui ofiter de credite sau te intreaba cum rezolvi tu situatia respectiva? Tot legat de un videoclip, poti sa primesti 2-3 intrebari unde trebuie sa alegi varianta corecta din 4 variante posibile. Deci conditia este sa intelegi si sa scrii repede in engleza ca sa poti sa raspunzi la intrebari inainte sa-ti expire timpul. Din cate am vazut, sunt zeci sau sute de aplicanti pentru un job de teller si indiferent daca esti selectat pentru interviu face to face sau daca nu, banca iti pastreaza resume-ul timp de 1 an. Daca primesti un e-mail in care te anunta ca au selectat pe altcineva, iti spun si ca nu mai ai voie sa aplici la un job similar la banca lor in urmatoarele 6 luni. In alte anunturi de la banci, servicii financiare si asigurari se intampla ca joburile sa aiba denumiri ciudate. In anunt scrie ca vor financial advisor; financial consultant; sales executive sau sales manager; assistant manager; liability advisor; financial auditor; risk management associate sau assistant, iar la interviu constati ca ei cauta, de fapt, agenti vanzari pt. diferite produse financiar-bancare, pentru munca de teren. Cele mai multe oferte sunt pe contract, nu pe salariu + beneficii. Pentru joburile cu salarariu si beneficii, de regula scrie in anunt ca se cere BS de la universitati/colegii acreditate, engleza la nivel avansat si experienta in domeniu 3 - 5 ani (evident, experienta americana). Unde sunt promovate joburi "entry level" cu un salariu atragator si fara experienta in domeniu, de obicei scrie si ca firma ofera internship sau ca sunt incurajati sa aplice absolventii de la univeristatile locale. La asemenea joburi vor tineri, proaspeti absolventi, pe care pot sa-i modeleze in stilul lor. Iau 4-5 pentru internship, iar ulterior angajeaza unul dintre interni. |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|