![]() |
|
||||
|
||||
![]()
@ Adriana, eu nu stiu cum este in firmele unde angajatii sunt platiti/ora. Nu mi-am propus sa castig 100k/an, nici n-as putea. Mi-am propus sa-mi gasesc un job din care sa castig macar atat cat faceam in RO inainte sa vin aici; sa ma plateasca si pe mine firma fara sa-mi ceara bani pentru utilitati, Internet, training si altele; sa nu ma doara capul cum vand ei produsele, cu cat, de unde vin banii. Ma refeream la antreprenorii americani, care au introdus sistemele de pensii private in Romania, au adus asigurari cu capitalizare, de risc financiar, malpraxis, credite pentru pensionari, pentru renovari si alte produse financiar-bancare ce lipseau cu desavarsire din Romania. Aici interactionez cu acelasi tip de oameni - independent contractori, antreprenori, brokeri, oameni care trebuie sa genereze business si sa gaseasca solutii inedite ca sa castige bani si sa fie cu un pas inaintea concurentei. Ma refer la ingineri si manageri de proiect, care trebuie sa respecte niste standarde foarte stricte, dar in acelasi timp sa dea cele mai bune preturi si solutii pentru beneficiari ca sa castiga licitatiile sau sa-si termine proiectele la timp. Zeci sau sute de oameni depind de succesul lor, altfel raman fara job si fara salarii.
@ Mircea, testul cu copacii se numeste "testul Baum" si are doua variante. Detalii aici: https://sites.google.com/site/ulagan...-her-semiotics La intrebarile "de baraj" cred ca vor sa te puna in dificultate, sa afle cat esti de spontan si de creativ. Eu consider ca e OK sa le dai raspunsuri neasteptate. Am gasit o colectie de intrebari traznite puse la interviuri si raspunsurile candidatilor. De exemplu, la un interviu "Applied Systems" in GA: "Have you ever been on a boat?" Este o intrebare "creative open-ended". O candidata a raspuns: "Yes, I was actually born in the hold of a fishing trawler off the coast of Antarctica. When the interviewer says, "Really?", I say, "No. But yes, I have been on a boat." Sau: "It�s Thursday, we�re staffing you on a telecommunications project in Calgary, Canada on Monday. Your flight and hotel are booked; your visa is ready. What are the top five things you do before you leave?" Unii candidati au dat raspunsuri serioase: "1.Determine scope of my assignment and major stakeholders 2. Find out if there are specific issues I need to address/personalities to mitigate 3. Determine our expected outcomes beyond getting the job done (growth opportunities 4. Pack my luggage 5. Get to the airport (print passes etc. )" Sau: "1. Make sure the rest of the work to be completed on site by Friday is done or delegated. 2. Confirm key contacts know where I'll be, in case disaster strikes. 3. Follow up e-mail with group I'll be visiting, to confirm location/times/activities, ask about local weather - any warning/alerts, in case of delays. 4. Meeting prep - materials review, agenda review, ship any items which I cannot carry on airplane by myself. 5. Travel prep - weather conditions, personal/medical needs, electronics, luggage, drop off/pickup at airport and any other connections to get to/from Calgary meet points" Unii, cu simtul umorului mai dezvoltat, le-au raspuns in genul: "Calgary? Find Calgary on a map. Buy long johns. Check the Flames schedule and procure tickets. Find snowshoes. Rent a saint Bernard. Why do I need visa to get into Canada?" Aici e o colectie de intrebari traznite la interviuri din 2014: http://www.glassdoor.com/Top-25-Oddb...LST_KQ0,34.htm Pentru intrebarile gen: " De ce sa te angajez? De ce vrei sa lucrezi pentru noi?" le raspund - pentru ca sunt speciala, nu intalniti oameni ca mine in fiecare zi si imi subliniez calitatile si realizarile anterioare. Studiez website-ul firmei si aleg ceva ce-mi place de acolo, din articole sau din rubricile: "About us", de la Mision & Vision". Le spun ca asta imi place mult la firma lor, apreciez cultura lor organizationala, am si eu acelasi set de valori. Incerc sa-i conving cu ceva din ce am scris in resume si se cerea expres pt. jobul respectiv, ma scoate in fata, eu sunt candidatul ideal pentru jobul lor. Cateodata studiul website-ului ma ajuta sa le raspund si la intrebarile despre proiecte. Scot in evidenta 2-3 abilitati, pe care le-am folosit la proiectul respectiv si pe care le cer si ei. De ex. creativitatea si abilitatile de a reduce cheltuielile - le spun ca la proiectul X mi-am dezvoltat abilitatile de a inova si de a reduce costurile. Li se pare interesant, de obicei vor sa auda detlii despre cum au procedat alte firme. Imi aleg din proiectul X un impas si solutia pe care am gasit-o sau ceva inedit, care mi s-a intamplat cand am lucrat la proiectul X. Subliniez efectul - cat a castigat firma datorita proiectului X. Le spun ca am mai aplicat metodele acestea si in alte proiecte, la alte firme si ca la anuntul lor de angajare mi-a atras atentia tocmai acest lucru, abilitatile care se cer, eu le am, ei le vor, deci sa ma angajeze ca le aplic si la ei, cu succes! ![]() La intrebarea cu puncte tari si puncte slabe, imi scot in evidenta calitati care se potrivesc cu jobul lor. La defecte evit sa raspund, nu le dau defecte majore; le spun ceva care nu are relevanta cu jobul lor sau le spun tot calitati (ce a postat dmstangu mai sus). Daca ei insista ca astea nu-s defecte, o tin pe a mea - e un defect! Pana la urma se plictisesc si trec la intrebarea urmatoare. |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Model oferta de munca | Shaguna | Mica publicitate - oferte si cereri | 0 | 11-03-2004 03:43 AM |
model de declaratie, va rog | Sucaelv | Interviul | 1 | 10-05-2004 08:05 AM |
claudia tirca | Claudia_Tirca VN | Interviul | 8 | 03-12-2004 04:13 PM |