Cu americanii nu e nimic rau, numai ca asta e, in general gasirea primului job e un proces un picutz mai lung si mai complicat.
Parerea mea e ca greseala cea mai mare pe care o facem este sa ne agatam de ceea ce faceam noi acasa si "experienta" de acolo. Sunt doar cateva domenii in care ea poate fi valorificata. Experienta in "munca de birou" in Romania nu te califica, din pacate, pentru o munca de clerk in State. Un absolvent de liceu american are mai multe sanse sa ia jobul decat o absolventa de birotica-secretariat din Romania. Obiectiv vorbind, cred ca nici nu este greu de inteles de ce.
In America trebuie, vrei, nu vrei, sa te reinventezi. Cautati sa vedeti ce aptitudini pe care nu le-ati transformat in profesie aveti sau pur si simplu fiti deschisi. Eu am vazut aici un profesor de istorie care facea proteze dentare, o fosta contabila devenita flebotomista, ingineri care fac taximetrie, am si un prieten care, inainte de a reusi sa prinda un job de programator a facut doi ani pizza delivery pentru ca nu prea stia limba...
Cautati scoli de scurta durata, pe care le puteti face gratis sau aproape gratis si care au ceva cautare. O scoala de CNA, de exemplu, costa doua-trei mii de dolari, dureaza cateva saptamani si iti asigura o patalama americana. Un curs de contabilitate tine cateva luni. Sunt scoli de electricieni, de mecanici, lucruri de astea...Sunt si foarte multe cursuri online. Nu sunt chestii din care te imbogatesti, dar poti trai decent. In plus, multe cursuri de astea presupun o perioada de practica, o buna oportunitate sa demonstrati ca sunteti seriosi si pregatiti si sa prindeti un job acolo unde ati avut internshipul.
Daca n-aveti deocamdata bani sau dispozitie sa mergeti la scoala, mergeti pe mana comunitatii romanesti. O sa va loviti de o caruta de ifose manelistice, gen nea Vasile cu gatul facturat de lantul de aur, dar sunt si oameni ca lumea care ar putea sa va ajute. Pentru sotie, pune-o sa aplice direct pe site-urile magazinelor sau restaurantelor din zona, si nu pe craigslist sau monster. Are sanse mai bune sa prinda macar interviul, daca nu jobul. Bateti zona in care locuiti si vanati anunturile de angajare din vitrine. Unde vedeti unul, intrati si cereti o aplicatie. Mall-urile sunt locuri foarte bune, pentru ca sunt multe magazine intr-un spatiu relativ mic: va plimbati si faceti si job research.
Incercati sa abordati cat mai multe "piste" in acelasi timp. Poti sa faci scoala si sa si lucrezi, sau sa cauti job.
|