Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Experientele loteristilor ajunsi in America

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-21-2004, 06:10 AM
Sid Sid is offline
Forumar fidel
Loterist confirmat

Default Construirea unei noi vieti

Am revenit pe forum dupa cateva saptamani.
In ultimul timp am avut multe probleme de rezolvat si nu am mai avut timp sa va impartasesc din impresiile mele.
A trecut o luna si trei saptamani de cand suntem in Lumea Noua.
Am obtinut toate actele care ne erau necesare. SSN-ul a venit dupa 8 zile, cont la banca si telefon le-am rezolvat dupa 10 zile, carnet de sofer l-am luat dupa 2 saptamani si Green Cardul a venit dupa o luna.
La inceput a fost mai greu. La anumite banci nu vor sa iti deschida cont daca nu ai al doilea Id Card sau proof of address (o factura sau alt document cu adresa unde locuiesti).
Am gasit o banca Wachovia care nu ne-a mai cerut asa ceva. In general trebuie sa va orientati catre banci mai mici care sunt interesate sa atraga clienti. Abonament la telefon mi-am facut la Sprint dar am blocat 125$ pe doi ani ca un depozit (tot ca eram nou venit).
Daca am locuit in New Jersey am avut noroc cu carnetul de sofer, am dat numai examenul de sala (30 de intrebari pe calculator) si avand carnet de tip nou din Ro, am obtinut direct Driver License.
Dupa 2 saptamani de la venire am inceput sa-mi caut job in IT.
Va scriu cateva site-uri cu job-uri, poate va ajuta:

www.monster.com
www.dice.com
www.careerbuilder.com
www.itjobs.com
www.JustTechJobs.com
www.net-temps.com
hotjobs.yahoo.com

Postati-va Resume-ul si Cover Letter si setati "agentii de cautare" astfel incat sa va trimita email cu job-urile gasite.
Este foarte important sa va invete cineva sa faceti un Resume. Cereti sfaturi la cat mai multi cunoscuti.
Si eu l-am facut aiurea, cred ca prea lung, de abia dupa 2 saptamani am inceput sa ma mai luminez. Cautam pe site-uri 10-12 ore pe zi dar nu ma chema nimeni la interviu. Toti vor sa vorbeasca la telefon.
Majoritatea din cei care vin din tara cunosc engleza dar engleza din Romania. Primele 2 sapatamani abia vorbeam engleza mea de balta. La telefon eram catastrofa, dar incet, putin cate putin te obisnuiesti.
Dupa cam 3 saptamani imi cam pierdusem sperantele sa-mi gasesc un job in domeniu. As fi vrut sa ma angajez orice dar numai in weekend iar in timpul saptamanii sa imi caut.
In perioada asta am fost si pe la agentii de plasament in New York City, dar majoritatea nu te primesc fara appointment.
In fiecare localitate sau prin zona trebuie sa fie Centru de plasare (ceva de Employment), este bine sa incercati si acolo.
Asta cred ca este una din cele mai grele perioade.
Sa nu te bage nimeni in seama, doar sa te sune cate unul, doi pe zi sau sa-ti trimita email-uri fara sa se concretizeze ceva. Sa-ti ceara experienta americana si sa te intrebe cand ai venit in US. Cand le zici ca de cateva saptamani nu stiu cum sa incheie discutia mai repede. Este greu sa treci de agentii de plasament si macar sa ajungi la un interviu la vreo firma.
Totul este sa nu te descurajezi.
A patra saptamana primesc un email ca ma invita unul la interviu.
Dupa ce aplicasem de sute de ori la diverse job-uri in networking.
A doua zi am fost la interviu. Tot a fost un pas. Am trecut de head hunter-i si aveam un interviu cu cineva care putea sa ma angajeze direct.
Cred ca am facut o impresie buna ca m-a si angajat. Nu mi-a zis pe loc dar seara am gasit email-ul lui.
Mi-a oferit postul de Sr. Network System Engineer la firma respectiva.
Mi-a dat 20$ pe ora, pentru inceput cred ca este binisor.
Eu am fost multumit ca am obtinut primul meu job in US iar el ca avea nevoie de oameni si obtine de la mine o munca care trebuie sa fie platita cel putin dublu.
Dupa ce am iesit de la interviu, fiind in sudul Manhattan-ului am vizitat si statuia Libertatii.
Stateam atunci si ma gandeam, din atatea job-uri in IT chiar nu pot eu sa ajung la nici unul. Dar sunt sigur exista un Dumnezeu pentru fiecare dintre noi.
Eu pot sa zic ca am avut noroc ca ne-au ajutat niste oameni minunati de cand am venit si avand meseria pe care am invatat-o in Ro am reusit sa trec de prima etapa de adaptare.
Este o mare minune informatica, sa-ti dea posibilitatea sa prestezi aceeasi munca indiferent de tara unde locuiesti. Cred ca este printre putine-le meserii la care nu iti mai trebuie nici o adaptare.
Si cand te gandesti ca aproape nu i-au interesat diplomele mele. Ei aici vor experienta. Daca stii sa faci treaba nu ii intereseaza ce ai terminat, mai ales in alta tara.
In continuare trebuie sa imi inchiriez o locuinta si sa imi cumpar o masina.
In octombrie familia imi mai creste cu un membru. O sa fim 4 si sa speram ca totul va fi OK.
In concluzie sa sintetizez cateva idei.
Cel mai important lucru este sa va astepte cineva aici, sa va deschida ochii, veti fi ca niste copii care ii duce cineva de mana peste tot, mai ales daca este un oras mare. Este bine sa primiti cat mai multe sfaturi si sa le filtrati. Fiecare o sa va impartaseasca din experienta lui.
Invatati engleza cat mai mult si obligatoriu faceti un curs in tara inainte sa plecati. Chiar daca nu o sa invatati multa conversatie dar veti invata multe cuvinte si gramatica. Orice lucru se invata in timp. Invatatul este ca bulgarele de zapada. Daca este mare la inceput dandu-i drumul la vale se mareste mult mai repede.
Incercati sa va axati pe meserii care se cauta in US sau ceva asemanator. Stiu ca este mai greu dar veti avea alte sanse, cu mult mai mari.
Nu disperati niciodata. Si mie multi imi ziceau asa dar stiu ca este greu pentru cel care este in situatia asta. Eu am o vorba "va iesi soarele si pe strada mea".
In general in viata ai anumite perioade foarte bune dar si unele mai proaste. Unele lucruri iti ies din prima fara mare efort iar altele te chinui o lunga perioada de timp sa-ti reuseasca. Dar asta este VIATA, un drum nu intotdeauna neted.
Incercati sa va plimbati cat mai mult si intrati in legatura cu oamenii, sa invatati drumurile si locurile. Este bine sa cititi din tara despre locul unde veti veni in State. Sa cunoasteti zona si chiar orasul respectiv. Eu invatasem New York-ul cu cateva luni inainte sa vin aici.
Eu am incercat sa va impartasesc din cateva saptamani de experienta in US.
Va salut si sa auzim numai de bine.
Reply With Quote
Old 08-21-2004, 07:38 PM
SorinTgM's Avatar
SorinTgM SorinTgM is offline
Profesor
Forumo-dependent

Multumim mult .
Zic ca e mai mult decit bine cu 20 pe ora .
Bafta !
Reply With Quote
Old 08-21-2004, 08:09 PM
RedBlack's Avatar
RedBlack RedBlack is offline
Forumar fidel
Aspirant

Default Felicitari pentru primul job

Felicitari pentru primul job si multumim de sfaturi. Sper ca salariul tau va creste substantial in urmatoarele 6 luni si "keep up the good work"!!!
Old 08-21-2004, 11:02 PM
Duduka's Avatar
Duduka Duduka is offline
Profesor
Forumo-dependent

Sa va dea Dumnezeu noroc si un copil sanatos! Ati demarat cu dreptul si situatia voastra este de invidiat...aveti grija de voi si de copiii vostri! Asteptam continuarea...
Old 08-24-2004, 12:45 AM
ChiriacValentin ChiriacValentin is offline
Profesor
Forumo-dependent

Default Re: Construirea unei noi vieti

$20/h nu e binisor pentru inceput, e distrugator de bine pentru inceput. Daca e fara asigurare medicala, intr-adevar, scade la nivelul de binisor pentru inceput.
Reply With Quote
Old 10-10-2004, 04:30 AM
Sid Sid is offline
Forumar fidel
Loterist confirmat

Dupa trei luni de US se pare ca am inceput sa ne mai obisnuim cu viata de aici. Intr-adevar cred ca este perioada cea mai dificila. Totul a fost nou si adaptarea a fost grea. Cu toate ca ma asteptam la asa ceva, este altfel sa si traiesti asta.
Am reusit sa inchiriem un apartament 2 bedroom cu 1100$/luna. Chiriile la locuinte te omoara cu zile aici. Parca iti pare destul de rau sa dai atatia bani in fiecare luna dar nu ai ce face.
Sotia mea a nascut si am un baiat de doua saptamani . Este primul cetatean american din familie. Am si primit SSN-ul lui acasa si acum astept certificatul de nastere.
Incet, pas cu pas, lucrurile incep sa se rezolve.
Mobila ne-am cumparat-o de la I-KEA, dupa cum a zis si Gianina ca ar vrea sa cumpere. Este mai europeana si se apropie de cerintele noastre. Sunt multe reprezentante peste tot si au preturi acceptabile. Poti sa o vezi in magazine dar si pe Internet. O comanzi si iti vine acasa. Platesti pentru asta 100$ indiferent de cate piese comanzi.
La inceput ne-am cumparat un futon (nu de la I-KEA) care ne-a fost foarte folositor. Am dat pe el 150$.
Vorba lui vara-mea, futonul este patul emigrantului si cred ca are dreptate.
Pentru inceput mai sunt bune saltele cu aer care se pot cumpara cu 50$. Au baterii si se umfla automat, doar la sfarsit sa le umfli mai bine mai apesi manual.
Am cumparat masina, un Chevrolet din '99 cu 3200$. Am cautat asigurare auto in jur de 2 saptamani. Pentru inceput putin sunt dispusi sa te primeasca avand in vedere ca nu ai mai avut asigurare inainte si cei care te primesc iti cer sume mari in comparatie cu celelalte persoane. Imi cereau 1200-1700 pe 6 luni (Gaico, All State). In sfarsit am gasit cu 1400$ pe an la o firma Fede. Sper sa nu am probleme cu ei.
Este incredibil cati bani cheltuiesti la inceput pentru tot felul de deposit-uri si plati mai mari pentru ca esti la inceput si nu ai Credit History sau vechime intr-o anumita chestie.
Pentru cei care vor sa isi faca o idee cati bani au nevoie la inceput eu le spun ca am cheltuit 12000$, dar noi am fost trei (acum suntem patru).
Cred ca foarte mult conteaza zona in care se duc. In New York si in vecinatate preturile sunt mari in comparatie cu alte State. Este bine sa va interesati de la inceput cat sunt chiriile in zona respectiva. Nu degeaba au fixat cei de la ambasada suma de 5000$/persoana, au ei destula experienta in asta.
Cu serviciul este bine. Fac commute in fiecare zi in Manhattan cu bus-ul. Am colegi de pe aproape toate continentele si ne intelegem bine. Compania este in expansiune si avem permanent noi clienti. NY-ul ofera un avantaj esential din punctul asta de vedere. Este un oras multinational, cu multe firme si bussines in care outsource-ingul in domeniul calculatoarelor este deja un pariu castigat. Munca in esenta este solicitanta psihic dar iti ofera permanent o posibilitate de a invata lucruri noi si de a te specializa permanent.
Unii, am vazut ca treceau la cheltuieli si spectacolele pe Broadway. Cred ca la inceput nu are nimeni chef si bani sa plateasca asa ceva.
Viata este grea si stresanta aici. Era si in tara greu dar aveai avantajul ca acolo aveai relatiile deja facute, cunoasteai toate problemele si rezolvarile lor. Aici totul este nou si trebuie sa le inveti de cele mai multe ori din experienta.
Stau de multe ori si ma gandesc daca am facut bine ca am venit. Dar raspunsul asta cred ca numai viitorul mi-l poate da. Oricum traiesc cu convingerea ca o vor duce mai bine copii care traiesc in societatea asta si pentru ei Romania o sa fie o tara straina.
Oamenii paradoxal vor intotdeauna ce nu au. Cei din tara asteapta cu nerabdare sa ajunga aici iar cei de aici s-ar intoarce sa traiasca in tara. Probabil ca fiecare care ia decizia respectiva o sa fie deceptionat de ea.
Oricum se pare ca singurul avantaj care este US (pentru mine inca nu este o certitudine) este ca ai salariu mai mare si poti strange mai multi bani ca in Ro. Treaba asta cu banii ii las pe altii sa vorbeasca care au vechime aici.
Pentru cei din tara imi dau seama de situatia lor ca si eu am trecut prin asta. Putin oameni zic NU la o oferta de plecare in State (sub 1%). Toata viata lor ar regreta si s-ar gandi la ocazia pe care au ratat-o. Daca nu am fi castigat, nu ar fi existat dilema asta si ne-ar fi fost mult mai usor.
Asa ca le urez succes celor care vor sa vina si ii asteptam sa se mareasca comunitatea de romani.
Noi, cei de aici, avem o datorie morala sa ajutam cel putin o familie de romani care vin in US la fel cum am fost ajutati si noi de altii.
Reply With Quote
Old 10-10-2004, 01:54 PM
MihaiL's Avatar
MihaiL MihaiL is offline
Profesor
Forumo-dependent

Draga Sid,

Ti-am citit povestea pe nerasuflate si as vrea sa iti multumesc pentru faptul ca ne-ai impartasit si noua din experienta ta americana.
Felicitari pentru tanarul american din familia voastra!!!

Va dorim succes in continuare si o adaptare cat mai usoara.
Monica
Old 10-10-2004, 02:15 PM
Minissoft's Avatar
Minissoft Minissoft is offline
Forumar fidel
Aspirant

Default Multumim pentru lista de link-uri

Felicitari pentru noul membru al familiei.

Multumim pentru lista de link-uri.
Sper sa gasim ceva interesant.

Mult succes in continuare!
Reply With Quote
Old 10-11-2004, 03:54 AM
MN MN is offline
Junior Member
Bobocel

Default Re: Construirea unei noi vieti

Quote:
Originally Posted by Sid
Am revenit pe forum dupa cateva saptamani.
In ultimul timp am avut multe probleme de rezolvat si nu am mai avut timp sa va impartasesc din impresiile mele.
....
Va salut si sa auzim numai de bine.
Sid,

Intradevar ai inceput bine, si americani in general stiu sa aprecieze. Si eu sunt tot in partea de networking si acum fac si programare am inceput putin mai bine ca si tine si acum salarul aproape sa dublat dupa 5 ani.
In principiu poti sa pui bani de o parte dar in general beneficiul de a fi in america se rezuma la calitatea vieti si a celor ce iti permiti.
Inceputul este greu pentru oricine si te lovesti de multe chesti gen ou-gaina.
Nimeni nu iti da un credit cind iti trebuie, iar cind iti dau nu iti mai trebuie.
Success in continuare si sanatate multa tie si familiei.

mn
Reply With Quote
Old 10-11-2004, 07:13 AM
Misoti's Avatar
Misoti Misoti is offline
Profesor
Forumo-dependent

Multumim Sid pentru felul in care ai reusit sa ne impartasesti din experienta ta americana. M-a impresionat mult sinceritatea ta. Sunt convinsa ca familia ta va fi mereu in siguranta alaturi de tine.
Felicitari pentru junior , va doresc mult,mult bine.
Misoti
Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules