![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Salutare,
2 luni si ceva s-au scurs destul de repede, dar au fost destul de bogate in evenimente. Sa incepem cu inceputul - sambata 2 iunie plecarea din Timisoara - desi am avut exces la bagaje, functionara de la AA nu a obiectat nimic (inceput bun, mi-am zis eu!!!). Drumul pana in San Francisco (cu escala in Munchen) a fost destul de obositor, mai ales ca fiul meu (8 ani) si sotia, zburau pentru prima oara. Formalitatile in aeroport au decurs normal, ofiterii de la emigrari au fost amabili. Prima impresie a fost ca engleza vorbita cat de cat de mine difera un pic de cea vorbita in California, impresie care inca persista si astazi, dar asta e, in definitiv eu sunt cel care tre sa ma adaptez. In aeroport am fost asteptati de unchiul meu, putin ingrijorat de intarzierea noastra (pricinuita de declararea avutziei cash) si iata-ne popositi intr-o resedinta sin Fremont, unde am primit spre folosinta 2 dormitoare: juniorul unul si noi celalat, deservite de propria baie. Adaptarea cu noul fus orar a fost destul de dificila, inclusiv pentru mine (am petrecut ceva vreme departe de familie, pe diverse continente). La inceput bantuiam noaptea prin casa si dormeam mai mult ziua. Cred ca si datorita climei din California (Bay Area) am reusit sa ne adaptam somnul la un regim de functionare normal - serile fiind racoroase. In primele zile am fost la SSA, unde ni sa spus sa asteptam 2 saptamani pt a vedea statusul aplicatiilor noastre pt SSN. Intre timp au aparut GC-urile, fiul meu fiind (pe plastic) cu 3 ani mai "batran". Cand am revenit la SSA pt a ne interesa de SSN-uri, l-am facut atent pe functionarul cu pricina despre greseala din GC - iar el, ne-a facut atentzi ca de fapt, pe viza obtinuta in Ro, fiul nostru e cu 3 ani mai in varsta.... Am reaplicat pentru un nou GC, SSN-urile au ajuns si ele in termen de 2 saptamani de la "atentionarile" de mai sus. Intre timp, ne-am improprietarit cu un Nissan Centra, pe care nu il puteam conduce deoarece nu era asigurat, si nu il puteam asigura din lipsa de DL...in fine, lantul slabiciunilor. Intre timp am intrat si in posesia unui DL californian, trecand evident prin rigorile examenelor (teoretic si practic). Interesant este faptul ca in California poti conduce pana la expirarea licentei (romanesti) daca esti in vizita, si doar 10 zile!!! (cu aceeasi licentza romaneasca) daca esti rezident..... Acum urmeaza partea cea mai interesanta pentru multi, si anume gasirea job-ului. Inca din prima saptamana petrecuta pe Taramul Fagaduintzei am aplicat pentru diverse job-uri. Unele aplicatzii au fost via site-uri specializate, altele direct la empl0yeri. In final, dupa un interviu "in person", un alt interviu telefonic si nenumarate mailuri schimbate cu diversi recruteri am primit o oferta mai mult decat onorabila, asa ca de luni incep serviciul, in domniul in care am lucrat in ultimii 13 ani (telecomunicatzii). Vreau sa fac cateva observatii in legatura cu gasirea jobului, evident rezultate din experientza mea. Dupa parerea mea, consilierea in gasirea jobului este foarte importanta. Degeaba ai un CV plin de informatii "beton" daca nu sunt aranjate intr-o forma organizata si usor de inteles. Din ceea ce am inteles eu, exista programe specializate care filtreaza informatiile din CV-uri, asa ca un Employer nu va pierde vremea citind mia de aplicatii rezultata in urma postarii unui anunt, ci doar pe cele cu adevarat interesante - zeci, cel mult. Cred ca este foarte important sa ai un cover letter bine gandit, in care sa se specifice ca POTI LUCRA LEGAL in SUA, fiind detinator de GC. Matusa mea (lingvista de profesie) sustine ca exista foarte multi emigranti ilegali si de aceea e important ca un potential angajator sa stie care este statutul unui potentzial angajat. Important este si modul in care raspunzi mailurilor venite din partea firmelor de recrutare - chiar daca jobul propus initial este pe langa total (in domeniul asigurarilor sa zicem) este important sa le reamintesti in mod politicos specializarea ta, si sa le retrimiti un CV, chiar daca acest CV exista pe siteul de unde te-a agatzat firma respectiva (se presupune ca atunci cand ai postat un CV pe un site - monster de exemplu - il postezi ca sa fie vizibil tuturor companiilor de recrutare). Satul meu ar fi sa nu fugitzi de companiile de recrutare - au tot interesul sa va gaseasca de lucru, deoarece primesc bani pentru asta. Ambele mele interviuri (si implicit angajarea) au rezultat in urma colaborarii cu firme de recrutare (ambele de pe coasta de est!!!). Voi reveni cu alte amanunte legate de debutul nostru american, probabil dupa cateva zile de lucru - cu sigurantza vor fi impresii noi. Multa bafta tuturor, mai ales in gasirea unui job pe masura! Cristi |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Nastere la 2 luni dupa ajungerea in SUA - Ce e de facut? | vmbota | Ai nostri copii | 99 | 06-25-2009 10:17 AM |
Cat costa primele trei luni in sua? | Viorel C | Catre America ! | 36 | 07-05-2004 02:39 PM |