|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
Obtinerea cetatenie americane...de la A la Z
Sunt doar in faza A, Shaguna e in faza Z...ma gandeam ca punandu-i intrebari, la care sper sa-mi si raspunda, sa aducem acestei rubrici informatii folositoare celor care ne vor urma exemplul in anii viitori.
Completand formularul N-400 am dat peste destule chestii neclare, pentru care am sa sun la sursa sa le lamuresc. Ce mi-a dat insa bataie de cap au fost doua rubrici...prima, care cerea date despre locurile de munca din ultimii 5 ani, a doua, date despre iesirile din State pe o perioada mai lunga de 24 h. Cum in primul meu an de America am schimbat vreo 5 joburi, nu am reusit sa-mi amintesc nici cum se numesc unele dintre companii daramite adresele lor si de cand pana cand am fost angajata. Cu iesirile din State, la fel. Daca cele in Romania le-am gasit trecute in pasaport, cele in Canada sunt invaluite intr-o nebuloasa. Morala...daca va plimbati des, daca schimbati mai multe slujbe...puneti undeva pe hartie date si adrese. Sunt greu de amintit dupa ani de zile si sursele sunt limitate. Tirul de intrebari...pentru Shaguna sau oricine alticneva care e in tema. Ai semnat sau nu o foaie prin care ti se cerea recunoasterea ceteteniei americane ca unica ta cetatenie? La intrebarea " Have you EVER been a member of or in any way associated(either directly or indirectly) with The Communist party?" ce ai zis? S-o fi referind exclusiv la membri de partid sau e si pentru tinerii UTC-isti? Platile sunt pentru procesare si pentru amprente. Ai trimis 2 check-uri sau unul cu intreaga suma? Multam fain! |
|
||||
|
||||
Ce stiu eu...
Prietenii la care am aterizat anul trecut au aplicat pentru cetatetnie si la rubrica cu pricina au trecut ca au facut parte din PCR. Au fost sfatuiti sa nu minta si sa dea toate datele cerute.
Fiecare faceti cum credeti, dar acum la zeci de ani departare, cred ca nu mai conteaza atit de mult daca ai fost sau nu membru PCR, de aceea cred ca sfatul este bun, mai ales pentru ca anul anul acesta au obtinut amindoi cetatenia americana. Numai bine! Cezar |
|
||||
|
||||
Quote:
-In 1989 aveam 15 ani, eram in clasa a 10-a si nu am apucat sa devin UTC-ist, deci raspunsul meu a fost NU. Fiind insa membru USD, le-a sarit in ochi cuvantul SOCIAL, iar la interviu am fost intrebat ce e cu acel partid. -Am trimis un singur cec, cu intreaga suma, 310$. Quote:
Un mic sfat: cand veti primi cetatenia, aplicati in aceeasi zi pentru pasaportul american. Eu nu am facut asta, iar acum imi este dificil sa aplic. Teoretic, se poate aplica de luni pana vineri intre orele 10 si 15, la unele din oficiile postale. Am gasit pe internet un oficiu postal care avea program pana la ora 17. Am mers acolo dupa servici si.... programul era numai pana la 15. Am mers la alt oficiu postal intr-o vineri pe la 10 am si am aflat ca la ei este program numai de luni pana joi. Am mers la altul care avea program, am ajuns pe la ora 14 si .... nu era nimeni la pasapoarte, am fost anuntat ca va trebui sa revin peste 30 de minute. De... slujba federala. Succes !
|
||||
|
||||
Ahaaaa...mersi
Cu PCR-ul totusi...membru n-am fost cu certitudine. De UTC-ista iar nu-mi amintesc sa fi fost. Adevarul e ca nu mai stiu care era schema...nu devenea tot poporul la 18 ani, din oficiu, UTC-ist? Ca, daca era asa, inseamna ca am fost si eu"prinsa"...hai, cine-si aminteste? Ma mai gandesc pe de alta parte, ca daca eu nu mai am habar, cu atat mai putin americanii... Nu inteleg Shaguna unde ai mentionat tu de USD, n-am gasit nimic unde ar putea aparea... La ceremonia de naturalizare am inteles eu ca iti poti schimba si numele, daca doresti. Printr-o decizie judecatoreasca ad-hoc. Dealtfel stiu pe cineva care si-a luat nume american sub pretextul ca numele romanesc era"greu de pronuntat". Si o mica rectificare, de la 30 aprilie, taxa de procesare si amprentare s-a marit la 390$. Parca mai conteaza? Cu un pasaport albastru si un nume gen Sandy Smith.... |
|
||||
|
||||
sa zic si eu ce stiu
Quote:
In privinta schimbarii numelui la cetatenie, stiu ca asta se poate sigur pentru ca si rudele mele si-au cosmetizat numele in sensul ca si le-au facut mai americane(ex. Petre in Peter) dar mai stiu si altii care si-au pus numele de familie total schimbat, ca sa sune mai american. Gianina
|
||||
|
||||
Cred ca USD-ul lui Shaguna este partidul numit Uniunea Social Democrata, da pe mine ma duce cu gindul la $$$$...
|
||||
|
||||
Intr-una din rubricile din N400 am completat ca am fost (si cred ca inca mai sunt) membru USD, si asta pentru ca asa se cere... sa scrii daca faci sau au facut parte dintr-un partid politic.
Si tot in N400 poti specifica daca doresti un alt nume, iar la interviu te intreaba din nou daca doresti sa iti schimbi numele. In momentul cand ajungi la ceremonia de depunere a juramantului este deja prea tarziu, certificatul de naturalizare fiind deja gata. Succes !
|
|||
|
|||
si eu imi amintesc ca in clasa a opta a fost o ceremonie "adio pionierat" cand predam cravata de pionier si deveneam utc-isti....atunci in clasa a opta sigur am devenit membra UTC, toti cei care implinisera 14 ani pana la data respectiva(prin mai, iunie)......chiar cred ca mai am carnetul pe-acasa pe la mama, desi eram convinsa ca nu va interesa pe nimeni niciodata....
Eliza |
|
||||
|
||||
Multumesc pentru lamuriri...culmea e ca imi amintesc cand am devenit pioniera, UTC-ista insa... si nici carnet nu cred sa fi avut(era cumva mic si rosu...sau ala o fi fost cel de partid al maica-mii). Ceata completa in mintea mea...deci ma sfatuiti sa zic ca am avut legaturi cu partidul comunist...nu de alta, da' zic ca nu si ma trezesc ca-mi flutura americanii dovada de UTC in fata.
Oricum...am cam gatat cu completatul celor 10(!!!) foi, mai am de facut pozele intr-o ureche si ajung la partea cea mai delicata...verzisorii. Nu pricep la ce le-or fi trebuind alte amprente, ca doar si pentru green card m-au mazgalit pe degete. |
|
||||
|
||||
Fa un mic efort si incearca sa iti amintesti... pentru green card au avut nevoie numai de amprenta unui singur deget. Acum au nevoie de toate cele 10 amprente digitale, si nu te vor mai murdari cu tus. Amprentarea se face cu ajutorul calculatorului, iti vor "scana" degetele unul cate unul, urmarind pe monitor imaginea rezultata, pana cand programul folosit valideaza amprenta fiecarui deget.
Succes !
Display Modes | |
|
|