Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Primii pasi

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-02-2003, 09:52 PM
Alex4you's Avatar
Alex4you Alex4you is offline
Administrator

Default Socoteala de acasa si cea din tirg ...

Iaka mi-a venit ideea asta pentru ca din cite am observat multzi nu stiu la ce sa se astepte in legatura cu America si din aceasta cauza sint destui care sint foarte dezamagitzi de cele gasite.
America ca in filme, America ca in vise, America din auzite ....
Hai sa vedem ce am visat si ce am gasit pentru cei deja ajunsi aici sau ce visam si ce vom gasi pentru cei care inca nu au trecut oceanul.
Poate asha se va forma o imagine mai clara asupra Americii si a ceea ce neasteapta aici.

Zarurile au fost aruncate asha ca va invit la dialog !

Bagatzi mare, EXACT cum vedetzi lucrurile - fiecare vede adevarul in felul lui - cu cit mai multe cu atit mai clara imaginea !

One Love, One Mission, ONE.
Reply With Quote
Old 12-02-2003, 10:09 PM
thomas's Avatar
thomas thomas is offline
The Cable Guy

Hai sa spun cuma fost la mine!
Am fost sceptic de la inceput in legatura cu america ca nu ma va astepta viata usoara aici, sotia in schimb era foarte incantat de idee! Acum ea s-ar intoarce si maine acasa. Probabil si eu m-as fi intors de mult daca nu aveam unde sa stam si ce manca!!!

Deci
E greu la inceput, fff greu, dar ce pot sa spun ca fata de romania unde aveam prietenii si portia de distractie zilnica, aici pot sa visez ca pot face ceva, ca pot realiza. Sunt de 4 luni aici, nu am JOB e nasol credeti-ma. dar asta a ramas la mine VISUL ca totusi pot sa fac ceva aici.

Fara masina, cel ptin aici in Tempe unde stau, esti terminat... Am zis ca fac orice cand voi veni aici, SINCER a spun imi este GREU sa fac chiar orice si asta stiu ca nu este un lucru bun dar nu POT.

Or sa iti lipseasca toate de acasa.. stii cum o sa vezi toate lucrurile bune de acolo?

Deci pregati-va nu pentru ceva GREU ci foarte greu la inceput, si lasati povestile ca la voi are sa fie altfel, ca nu o sa faceti ca mine ca veti lucra orice ca bablabla, chiar de s-ar intampla sa lucrati orice bine tot nu are sa va fie va zic eu

Succes tuturor si integrare usara
thomas
PS: e posibil ca vreo propozitie sa nu aiba sens sau sa ma fi repetat scuzati dar nu am recitit ce am scris )
Old 12-03-2003, 01:27 AM
Patydor Patydor is offline
Junior Member
Bobocel

Sunt aici de 4 ani si nu cred ca ma voi intoarce inapoi. A fost si greu a fost si usor..ma rog..viata peste tot e viata...dar cel putin nu inghet iernile prin cladiri cum inghetam la facultate de nu-mi simteam picioarele. Daca imi doresc sa fac rost de ceva special stiu ca e deajuns sa merg la orice supermarket si gasesc, nu mai am nevoie de cunoscuti, rude etc. Nu-mi fac probleme pentru calitatea lactatelor sau carnii si sunt sigura ca merele din California sunt cele mai gustoase. Am descoperit restaurantele Thai si Japoneze si nu ies din nici unul fara indigestie.. Chiar am invata sa pregatesc cite ceva.. Daca imi terbuie copie de pe orice document e deajuns sa dau un telefon fara a sta in rinduri timpite si fara a da mita, si fara ca cine stie ce functionar limitat mintal sa se uite la mine de parc-as fi venit de la coada vacii. Daca am cumparat masina stiu ca va merge cel putin 5 ani fara sa aiba nevoie de nici cea ma mica reparatie, si chiar dupa 5 ani ar fi o surpriza majora sa ramin in mijlocul drumului cu ceva pana. Daca am cumparat o pereche de pantofi si pin-am ajuns acasa m-am razgindit stiu ca am 30 de zile sa-i intorc fara nici o intrebare si fara tipat din partea vinzatoarei.. Stiu ca regulile de circulatie sunt urmate foarte strict si nu-mi fac griji la cotituri, si nu stau cu frica-n spate ca nu cumva ca dau intr-o groapa in plina strada. Nici nu ma vorbesc despre calitatea medicinii..
Nu zic ca totul e in culoare roza si frumos in America...dar cel putin normalitatea care te inconjoara in toata ziua iti ia din stresul adunat dupa o zi de munca, mai ales ca la sfirsitul ei nu trebuie sa alergi dupa tramvai si sa te inghesui in el daca-l prinzi..
Reply With Quote
Old 12-03-2003, 03:49 AM
Cristi's Avatar
Cristi Cristi is offline
Membru
Bobocel

Bun subiect ! Asta imi aduce aminte de un documentar despre emigrarea in Statele Unite in care se zicea ca emigranti veniti aici multi dintre ei au auzit si asa stiau ca in New York strazile sunt pavate cu aur .Nu e o regula dar am observat ca cine a avut un trai bun in Romania i este greu aici si cine nu a avut nimic se descurca.Nu as pleca inapoi in Romania daca m-ar intreba cineva acum -am venit ci idee asta -fac bani multi si plec acasa dar cand am ajuns aici m-am razgandit ,o data ca nu poti face bani multi cat ai bate din palme si sunt multe lucruri pe care din Romania nu le vedeam si nu le realizam asa ca am facut un calcul gresit.Am gasit aproape exact la ce m-am asteptat cu unele mici diferente.Adevarul e ca intalnesti intr-un oras mare cam toate fetele adica America ca in filme ,America ca in vise si America din auzite .Despre prieteni- la inceput nu iti lipsesc sau cel putin la mine asa a fost si nu imi lipsesc ca nu aveam timp sa ma gandesc la asa ceva, dupa 3 luni eu credeam ca suunt tot in prima luna in care am venit - afost un soc sa vad cum trece timpul aici.Cam a treia zi dupa ce am venit aici lucram si lucram cam 10-15 ore pe zi de luni pana sambata si duminica se ducea pe mersul la cumparaturi asa ca zilele au trecut fara sa imi dau seama.Deci asta e cu prieteni -si daca chiar iti lipsesc poti sa iti faci si aici ,oricum timp prea mult liber nu ai ca sa iti lipseasca si cand incepi sa ai timp liber atunci ai timp si sa iti faci noi prieteni.Ar fi o problema -de sarbatori e cam sec tot felul si atunci simti lipsa familiei -parinti etc asta ar fi o problema dar na nu poti sa fi cu toate acuma.Mai ar fi o problema- am impresia ca multi au uitat de ce au venit aici si uni incep sa se planga dar cum am mai spus nu poti fi cu toate si oricum daca cred ca e mai rau decat in Romania nu i tine nimeni cu forta aici.Treaba e ca multi ajung la vorba " Da Doamne romanului mintea ce din urma" -ce am fost si ce am ajuns ,dar asta e si asta se intampla la cine nu ia in calcul toate posibilitatile si rele si bune si nu se analizeaza pe el insusi daca e in stare de asa ceva sau nu.Cred ca e si o alta problema care face pe multi sa vada America altfel de cat e si anume povestile celor care au venit aici o vara la lucru sau mai mult sau care mai trag cate o minciuna ca am intalnit si din astea ca de ex : ''Mai am fost acolo si am lucrat atatea luni si am facut 10000-15000 de dolari " si ce zice lumea ,fiuuuuuuuuuuuuuuuu ce bine e in America dar cine povesteste de multe ori uita sa zica ca a stat acolo si nu a platit chirie sau ce munca a facut de banii aia si idea deformata e gata si mesajul se raspandeste :''Auzi mai ce a zis ala ca uite ce a facut si cat a castigat , acolo e de noi'' - cam asa cred eu ca se intampla in general si cred ca marea majoritate e de acord cu mine.Cred oricum ca asta e asa in general cel putin asa vad eu treaba -adevarul e ca sunt multe altele mai marunte care contribuie la imagine denaturata in ansamblu a Americii. Hehehe cred ca as putea sa scriu o carte .Oricum am ajuns la conluzia ca in America e viata asa cum ti-o faci tu esti mofturos nu accepti orice , e greu mai ales cu economia din ziua de azi -accepti ce ti se ofera e ok totul e sa nu te complaci si sa ramai acolo de unde ai inceput si o sa iti fie bine.Multi nu se gandesc sa accepte orice rau pt ei -nu se gandesc ca acolo pot da peste cineva si isi pot face o relatie care sa i ajute in viitor -esti comunicativ prietenos faci treaba buna o sa reusesti ,orice faci si daca speli vase sau instalezi parchet sau lucrezi in constructi daca esti bun esti apreciat daca esti morocanos si fara chef si cu multe prejudecati de genu nu fac aia sau aialalta e rau .Stiu multi oameni care au reusit ca au gandit fara prejudecati -si ce daca a fost profesor universitar (caz concret) facea curatenie intr-o cladire a ajuns sa lucreze in cercetare- povestind cu unu cu altul in cladirea respectiva la intrebat cineva la un moment dat ce pregatire are el si ia spus si la intrebat respectivul ce cauta el la curatenie si i sa raspuns ca e emigrant si asta e ca de undeva trebuia sa inceapa si la intrebat respectivul ca uite asta sti si asta sti si vazand ca stie la ajutat si face astazi cea ce i place si e in domeniul lui. Probabil ca multi au sa zica la povestea postata ca e doar o poveste si nu una de Ion Creanga ci una de la un emigrant -dar e adevarata ! Cam asta ar fi si de asta zic si il citez pe Alex "America ca in filme, America ca in vise, America din auzite .... " Nu stiu cat de clara e imaginea pe care am prezentat-o eu dar am incercat.
Old 12-03-2003, 11:32 AM
Théo's Avatar
Th�o Théo is offline
Forumar fidel
Loterist informat

A great idea, Alex ! cu subiectul asta!!!
Eu am emigrat o data si ma pregatesc de pasul asta pentru a doua oara...
Eu cred ca povestea asta cu "ce am visat si ce am gasit" depinde mult de perioada la care facem pasul ! Cu cat esti mai "tanar" cu atat lucrurile ti se par mai usoare si nu esti dezamagit de ceea ce gasesti... Cel putin eu stiu ca acum mai bine de 12 ani aveam puterea sa rastorn muntii, nimic nu era imposibil ! E drept ca situatia de la care plecam eu este foarte rara , adica eram deja un "strain" in familia in care m-am nascut , asa ca nu am suferit de lipsa familiei ! Ba chiar a fost ca o iesire dintr-o inchisoare : nici vorba sa te uiti inapoi ! nu exista decat un drum si ala e numai "spre inainte" ! Si pentru asta Occidentul are un gust Doamne, tare bun!!! ... Definitly nici vorba de intoarcere vreodata !
Am suferit insa de "dorul de Bucuresti" : nu stiam ce inseamna sa-ti lipseasca strada pe care mergeai zilnic la scoala sau parcul in care ieseai duminica etc... Toate astea se transforma in nostalgie cu anii si in final gasesti cu ce sa le inlocuiesti...

E dificil de tratat un subiect ca asta, Alex !...
Old 12-04-2003, 04:39 AM
Star2in Star2in is offline
Membru
Invatzacel

Default emigrant/imigrant

eu am gasit America asa cum ma asteptam sa fie. adica nu m-au asteptat cu covorul rosu, dar un prieten tot a fost aici; inca nu muncesc ce-mi place mie, dar muncesc si imi castig banul; nu am credit card (inca), dar ma descurc, and so on...
let's be honest: e un vis sa vii in America, e idilic sa fii aici ca... turist; eu am venit insa ca sa traiesc aici; some difference here: am stiut ca trebuie sa ma adaptez sistemului, si nu invers! asta fac in continuare. mai vedem apoi....
totusi, este o problema: in Romania eu visam foarte des ca eram in America (inclusiv varianta cu ochii deschisi), cateodata nu-mi vine sa cred ca sunt aici; m-am invinetit de cate ori m-am piscat sa ma asigur...
cred ca am folosit abuziv visul asta (era foarte bun, va asigur, merita sa-l vedeti...)
Old 12-06-2003, 01:34 AM
Duduka's Avatar
Duduka Duduka is offline
Profesor
Forumo-dependent

Este destul de greu de rememorat primele impresii dupa cativa ani scursi;cand tot ce era acum 4 ani necunoscut a devenit familiar,cand familiarul de acum 4 ani a devenit aproape necunoscut.Stiu ca atunci,in 1999 imi doream doar cu disperare sa plec si eram gata sa infrunt orice pentru asta.
Ce m-a surprins placut aici a fost exagerata politete a oamenilor,curatenia acestor locuri,disciplina pe care o respecta cu desavarsire,promtitudinea cu care raspund urgentelor de orice fel,comfortul cu care se inconjoara,serviabilitetea,acceptarea accentului,greselilor de limba fara ironii sau observatii.

Ce m-a fratat a fost lipsa pietonilor,a restaurantelor cochete,spiritul civic voluntar(si ca sa va dau un exemplu,am parcat o data langa un hidrant,nu de alta da' numai acolo era liber ,fara sa am habar ca este interzis.De cum am coborat din masina a aparut langa mine un cetatean care mi-a spus ca ar fi bine sa-mi mut masina ca altfel suna la politie.Si o spunea pe un ton atat de calm si de binevoitor incat am crezut ca este o gluma),exactitatea previzunilor meteo(fara misto,cand spun ca maine va ninge,de plida,atunci chiar incep sa-si pregateasca soselele,sa anunte copiii,angajatii sa stea acasa,caci chiar va ninge),patriotismul desantat.
Ce m-a surprins negativ au fost exigentele de la locul de munca(punctualitate,strictetea respectarii regulilor,bataia de joc care se numeste concedii-si fac o paranteza in paranteza-un concediu de maternitate poate merge cu generozitate pana la o luna.Si nu este platit,eventual prinesti ceva pentru disability),exploatarea disimulata a strainilor,zgarcenia si egoismul americanilor,respectarea pana la dementa(a noastra,cei neobisnuiti cu asta) a limitelor,regulilor.
Si sunt atatea altele care nu-mi vin acum in cap.Nu stiu,punand in balanta,care impresii ar trage mai greu,stiu insa ca am hotarat sa raman aici,asa greu cum este.
Reply With Quote
Old 12-06-2003, 06:42 AM
Mihaela G. Mihaela G. is offline
Membru
Invatzacel

Maine avem 3 luni de America... abia incep sa-i inteleg pulsul, dar pot totusi sa va zic si eu ce-am simtit vazand crampeie ale vietii de aici, comparativ cu ce credeam dincolo de ocean, bazandu-ma pe filme si povesti... Da, am stiut ca nu va fi usor... dar nu stiam in ce mod nu va fi usor (pentru ca greul se compune din mai multe: locuri noi, oameni noi, obiceiuri noi, stiluri atat de diferite de viata - si tu esti tot cel vechi, sau cel putin asa crezi ... ). Daca ar fi sa fim onesti cu totii, cred ca fiecare ar putea spune ca America e si nu e ceea ce a crezut... Da, sunt locuri supebe, Da, sunt magazine in care gasesti tot ce-ti pofteste inima - mai putin rosii ca-n Romania - Da, strazile sunt incomparabile cu cele de acasa, Da, din cel mai mizerabil salar poti sa traiesti rezonabil... si mai sunt o multime de Da.... M-am mirat insa vazand cat de putine sunt casele ca cele din filme, cu curti si gradini mari, vazand ca de cele mai multe ori intri din strada direct in living... La fel m-a mirat sa aflu ca centrul orasului e zona cea mai prosta... Cel mai greu e insa momentul in care incepi sa lucrezi si simti cum devii un numar oarecare, un robotel harnic si cuminte... in fine... Poate ca eu am petrecut prea putin timp aici, dar deocamdata eu nu pot spune ca aici as vrea sa-mi petrec restul vietii... Totul e bine, dar nu e acasa, cel putin nu inca...
Old 12-06-2003, 04:10 PM
Théo's Avatar
Th�o Théo is offline
Forumar fidel
Loterist informat

Mihaela a scris:

M-am mirat insa vazand cat de putine sunt casele ca cele din filme, cu curti si gradini mari, vazand ca de cele mai multe ori intri din strada direct in living...

Case mari ca in filme sunt destule, probabil n-ai fost tu in cartierele in care se gasesc... Eu am inceput cu astfel de cartiere cand am inceput sa vizitez US, ca sa fac sa dureze visul... !!!
Dar hai sa fim seriosi doar nu-ti inchipuiai ca-ti vei permite vilele din Palm Beach sau din Palo Alto sau mai stiu eu ce filme ai mai vazut, ajungand in state !!!
Tot visul are o limita zic eu...
Old 12-06-2003, 06:23 PM
Alex4you's Avatar
Alex4you Alex4you is offline
Administrator

Default Limitele visului

Quote:
Originally Posted by Th�o
Tot visul are o limita zic eu...
Americanii au o alta zicala care o contrazice pe a ta: The sky is the limit !
Si au dreptate ...
Problema cu visul eu o vad asha si la mine a functzionat intotdeuna:
"Viseaza ce vrei, dar viseaza in pasi marunzti si vei ajunge acolo."

One Love, One Mission, ONE.
Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules