|
|||
|
|||
Gradinarit
Uite ca la mine anul acesta e primul in care pun si eu floricele si nu stiu prea multe. Careva sfaturi asa in general? Eu mi-am luat ieri niste marigold (nu stiu care e numele lor in romaneste), begonii si muscate rosii si roz - si doua fire de rosii, ca sa le pun intr-un ghiveci pe un deck mai micut.
Ceva sfaturi, opinii? |
|
||||
|
||||
Nu ma pricep prea mult la gradinarit, dar si eu am ceva floricele: violete africane,begonie,craciunele, bradut, cactusi,si un hibiscus(trandafir japonez).
Pamantul ma uit mereu sa fie cu ingrasamant in el, iar despre modul de ingrijre m-am informat de pe net. Pana acum nu am pierdut decat o begonie, dar si aia pentru ca mi-a udat-o prea tare o prietena . |
|
||||
|
||||
Chiar ma bucur ca ati deschis acest subiect despre flori!!! Nici eu nu sunt experta dar ptr ca am o gradina suspendata (stau la bloc) unde imi petrec foarte mult timp am inceput sa observ anumite reactii ale plantelor de apartament la diferiti factori: lumina, umiditate, aer, etc. Despre muscate iti pot spune ca nu sunt pretentioase deloc. Sunt cele mai modeste flori pe care l-am "cunoscut" vreodata! Nu fac mofturi la ce pamant sa le pui, cata apa sau cat de aerat trebuie sa fie spatiul in care "locuiesc". Eu deobicei la ud seara, le pun apa in abundenta vara, si mai sap pamantul din ghiveci din cand in cand. Odata pe luna le pun ingrasamat luat de la florarie si nu uit sa le curat in fiecare zi (frunzele si florile uscate trebuie indepartate). Eu toamna le tund, dupa ce au trecut florile. Alte persoane le tund primavara dar nu recomand acest lucru ptr ca atunci trebuie sa asteptati mai mult pana apar noile flori. Bine, sunt unele specii de muscate care infloresc tot timpul anului. Acestea trebuie doar ajustate putin dupa fiecare inflorire. Hmm..begoniile sunt mai sensibile. Deobicei primavara cumpar bulbi din piata si ii plantez in ghivece, in pamant proaspat, mai afanat. Nu se uda in exces, apa se pune mai mult in tavita, trebuie ferite de soarele direct si de curentii de aer. Nu le place sa fie mutate dintr-un loc in altul. Begoniile sunt de mai multe feluri: cu bulb, curgatoare sau in forma de "tufa". Cele cu bulb deobicei mor iarna dar primavara, la fel ca lalelele renasc daca aveti grija sa depozitati ghiveciul (pe timpul iernii) intr-un spatiu nu foarte cald si mai intunecos (beciul de exemplu e un depozit perfect). Cu firele de rosii in ghiveci nu am avut niciodata succes. Bine, nu am cumparat rosii de la florarie, ci de la piata Deobicei mancam vara rosii pe balcon si "aruncam" semintele in ghivece iar primavara apareau niste plantute mici pe care la inceput nu le puteam defini dar cand mai cresteau imi dadeam seama dupa frunze ca sunt plantute de rosii Le lasam sa creasca dar niciodata nu faceau rod..se lungeau foarte mult, infloreau si apoi paleau instantaneu . Asa ca am renuntat sa cultiv rosii pe balcon. In schimb am busoioc, patrunjel si ardei iute. Poate tu Crenguta ai cumparat rosii speciale ptr ghiveci, decorative. Sper sa te bucuri de recolta la toamna. Am sa incerc sa postez niste poze cu floricele mele.
FLOWER POWER!!
|
||||
|
||||
Cioc, cioc!
Am revenit cu pozele : http://pg.photos.yahoo.com/ph/raczy2...bum?.dir=/dbdc Un link dedicat pasionatilor de gradinarit: http://www.121.ro/content/casa_si_gr...ina/3
|
||||
|
||||
Re: Gradinarit
Quote:
|
|||
|
|||
Anemonna,
tu nu numai ca ai nume de floare dar esti si pasionata! Am sa ma uit acasa pe eticheta de la begonie si iti spun de care am luat. Eu vroiam sa o pun intr-un cos care atarna...dar dupa ce mi-ai spus tu nu mai sunt asa sigura ca o sa mearga. Rosii am luat de la Walmart - rasad cum e in Romania. Am luat unele care ziceau ca se fac mai tufa si altele care a vrut Luci, ca sa impacam pe toata lumea. |
|
||||
|
||||
Begonia mea nu are bulb, dar mi-a zis tata ca de obicei daca nu au cam fac dupa primul an. Sunt foarte sensibile, dar daca poti sa o tii in viata este extraordinar de frumoasa.
Pe net am gasit si asta legat de marigold, dar si ce zicea Anemona,ca sunt de fapt galbenelele care le stim noi pentru ceai: http://www.flowers.vg/flowers/marigold01.htm |
|
||||
|
||||
Da Bianca, ai dreptate, floricele pe care le prezinti tu fac parte din aceeasi "familie" din care fac parte si galbenele - familia Compositae. Eu am dat ca exemplu galbenele ptr ca sunt mai comune, toata lumea le stie
In ceea ce priveste begoniile, cea mai frecventa boala cu care se confrunta este fainarea (apar niste pete albe pe frunze, asemanatoare fainei). In acest caz trebuie sa indepartati frunzele deja bolnave si sa stropiti planta cu o substanta numita Topsin sau Mospilan (acestea se gasesc in Rom). Din cate am observat, begoniile curgatoare sunt mai rezistente. Ale mele nu au murit iarna dar nici nu au inflorit. Insa acum sunt pline de bobocei si nici nu s-au imbolnavit niciodata. Acelea sub forma de tufa necesita mai multa atentie. Inca ceva, nu trebuie lasate in soare direct ptr. ca frunzele vor capata niste pete maronii. Crenguta din pacate nu port nume de floare cu toate ca mi-as fi dorit, Anemonna e doar un pseudonim. Numele meu (din buletin ) este Roxi. Numai bine!
|
|||
|
|||
Pentru iubitorii de plante:
http://forum.egradini.ro/ Gasiti informatii atat despre plante de apartament, cat si despre plante de gradina. Sper sa va fie de ajutor
|
||||
|
||||
Hai, ca m-am uitat si eu pe acolo, da' despre palmieri nu am gasit nimic! Astia-s preferatii mei. Sau poate nu m-am uitat eu bine?!
Simina
Display Modes | |
|
|