Mirela Dan - MidONo - 2005
interviu reusit in 16 noiembrie 2004
Da, am luat viza si vreau sa va multumesc tuturor, pentru ca de cand stiu ca am castigat, m-am "hranit" zi de zi de pe acest minunat forum
Va voi povesti in detaliu povestea interviului si sper ca nu voi omite ceva, sunt sigura ca cineva va avea de invatat in urma celor povestite
Pentru inceput aflati ca am ajuns la consulat nu la 8 dimineata cum era normal, ci la 8,30 eu una nu am auzit sa mai fi intarziat cineva,(din cate citisem eu pe forum toata lumea ajungea mai devreme de ora 8, normal de altfel) eram disperata..prietenul meu mergea la un moment dat cu masina pe sens interzis, ba chiar pe trotuar, lumea se uita ca la niste ciudatenii, dar noua nu ne pasa, era in joc viitorul meu, si cand am vazut ca se face 8 si 20 am intrat intr-o stare de calm total si spuneam ca nu mai merg niciunde, ca s-au inchis usile, nu ma mai lasa sa intru si ma vedeam sunand sa inventez te miri ce scuza pentru reprogramare..in fine, ajungem in tromba in fata barierei din fatza consulatului si sare prietenul meu din masina, si i-i explica omului responsabil cu ordinea ca trebuie sa-mi deschida usile, ca de vina este traficul din Bucuresti, ca din Pitesti in Bucuresti am facut 45 de minute si din intrarea in Bucuresti pana la Intercontinental 50 de minute...un drum care normal se face in 10-15 min.Respectivul urla ca nu are voie sa parcheze masina in fatza barierei, el urla sa-mi deschida usile..ce mai, ca la balamuc, cand parca m-am desteptat din transa, trec pe langa certaretzi, ma ia in primire un alt nene care-mi spune unde merg, i-i spun ca sunt cu loteria vizelor si-i flutur scrisoare de programare, o ignora si-mi spune sa sun la interfon si sa spun ca sunt cu loteria.Sun, ma prezint si se deschide "usa" eu, fericita nevoie mare ma pun pe fuga ca nu cumva sa se razgandeasca si trec de aparatul de control, care bineinteles tziuie, moment in care se reped spre mine vreo 3 indivizi, care culmea, zambind ma intreaba de ce vretzi sa ne ocoliti? nu suntem simpatici? de parca de astea-mi ardea mie. Ma controlozeaza, i-mi ia telefoanele si plec inainte fara sa mai fug, un domn i-mi intreaba numele, i-l scrie pe o foaie si-mi spune sa iau loc pe un scaun.Ma pun pe primul rand de scaune.Dupa 10-15 min. vine un soldat si spune ca cei din primul rand sa pofteasca in sala.Ma conformez, dar de specificat ca cei din spate, erau venitzi dinaintea mea, poate cu mult inainte, nu stiu.Plec in sala, caut loc langa renumitele ghisee 5 si 6, si ocup unul din cele 2 goale.Auzeam striganduse nume, al meu nimic..dupa 10 minute de asteptare striga numele meu, era Gabi Szabo..oricum am inceput cu stangul, parca nici nu ma mai miram..spune: dati-mi pasaportul
eu scot frumos pasaportul cu tot cu copia xerox ca doar asa am citit ca trebuie.Ea tzipa:am spus doar pasaportul, dupa care ma trimite sa iau loc pe scaun pana ma cheama.Astept vreo 30 de minute, in sfarsit i-mi aud din nou numele, i-mi cere toate actele, certificat de nastere,diploma, cazier, suport financiar.I-i dau actul de donatie de la mama, in valoare de 5000 euro, dar contul era de 5205 euro, i-i spu ca 205 euro sunt "economiile"mele, atat am putut, si se amuza copios.Gata, ne-am imprietenit..ma inteaba despre sponsor, cine este, cand am vazut-o ultima data, cu ce ma ocup, ce meserie am, i-i spun ca am o firma si ma crede, in sensul ca vroiam sa-i arat actele traduse si legalizate ale firmei, dar nu vrea sa le vada, asta mi s-a parut interesant, pentru ca puteam spune orice...cu engleza i-i spun ca sunt la nivelul de "little", ma trimite la casierie sa platesc, si urmeaza marea finala, interviul propriuzis.Dupa aprox. 1 ora jumate, timp in care am vorbit cu o fata Cristina din Brasov, pe care a amanat-o din cauza faptului ca avea diploma de bacalaureat plastificata,(i-am recomandat acest forum, unde am vazut azi ca si-a si scris doleantza)si de la ea am aflat ca a mai fost amanat un baiat, parca incurcaturi cu numele, nu stiu exact.I-mi aud in sfarsit numele, i-mi spun scurt o rugaciune in gand si plec.Ajung in fata ghiseului si era o consulitza simpatica, mai in varsta, care am observat eu ma studia foarte atent cu coada ochiului, si i-si nota tot timpul prostioare,de ex. la intrebarea cine e sponsorul, din tot numele a scris doar numele mic, si asta undeva in josul paginii, in colt..parerea mea este ca ce fac ei este o chestie pur psihologica, in fine, o cautam pe Szabo din priviri, ca doar i-i spusesem ca engleza mea e "little", dar ea nu era.Asa ca am "rupt-o" amandoua pe limba ei, pana la urma ne-am inteles.Mi-a luat amprentele, asteptam sa jur, dar nu m-a pus sa jur nimic, m-a intrebat: cine este sponsorul, cand l-am vazut ultima data, ce voi lucra acolo, daca voi sta la ei la inceput,apoi m-a intrebat unde lucra mama, i-am raspuns ca este pensionara, si privindu-ma in ochi m-a intreaba daca mama este pensionara, cum a putut aduna 5000 euro? iar eu i-i zic privin-o la fel in ochi, zambind si cu vocea hotarata:mama mea are dublul varstei mele, si a putut aduna suma pana la varsta asta, eu nu..Dupa care mi-a zis sa vin la ora 4
Dupa ora 4 cred ca nu va mai intereseaza..Numai bine tuturor, ma duc sa ma culc ca sunt in urma cu 3 nopti si tot atatea zile