|
|||
|
|||
CRDS o noua problema?
am luat viza in octombrie 2004 si mi sa aplicat viza pe pasaport...precizez ca am pas.de tip vechi si imi expira in 2006 .pentru obtinerea crds trebuie sa preschimb pasaportul ?are vreun rost sa imi scimb pas acum sau cind am sa intorc din america, probabil peste un an?
|
||||
|
||||
Daca te vei intoarce dupa un an, mai bine atunci sau poate chiar deloc.
Prea multa bataie de cap. Nu prea am inteles, sincer, nici eu care sunt avantajele acestui statut de CRDS, deocamdata . Integrare usoara iti doresc ...
|
||||
|
||||
Sa va povestesc despre vizita mea de ieri la Serv.pasapoarte Tm.
CRDS si talonul de iesire din tara- episodul nr.1 1.Primul raspuns a fost ca nu am nevoie de asa ceva Cine mi-a spus ? Sunt minciuni! 2.Al doilea raspuns a fost ca viza pe care o am in pasaport nu dovedeste ca am alt domiciliu , plus ca este valabila doar 6 luni 3.Al treilea raspuns -daca nu cred sa merg in audienta la comandant 4.De ce insist? Nu inteleg romaneste? Ce aeroport? Nu a mai auzit asa o prostie ca pot avea probleme la iesirea din tara. Ce sa fac? Misoti |
|
||||
|
||||
Renuntza !!!
Sa nu patesti ca mine, am pierdut ceva bani cu traduceri, fotografii si umblaturi pe la Tg. Mures fara rezultat, pentru ca in final mi-au spus ca s-a schimbat preocedura si trebuie sa-mi schimbe pasaportul in care aveam viza, asa ca am renuntzat de buna voie si nesilit de nimeni. Acum tu decizi ce o sa faci, in cazul in care te intreaba de sanatate in vama ii spui ca te duci sa vezi cum este ca oricum n-ai de gand sa ramai si in cazul in care insista cred ca se rezolva cu 10$, eu asa am sa procedez. Cristi |
|
||||
|
||||
Ai dreptate Cristi.
Bafta multa iti doresc, Misoti |
|
||||
|
||||
Gianina ajutor, avem nevoie de o LEGE care sa dezlege CDRS-ul de la gard pentru unii dobitoci de la pashapoarte.
Daca avetzi legea, numaru', alineatu', litera si paragrafu' atunci nu mai au ce sa zica dobitocii !
|
|||
|
|||
Intrebare
Ce inseamna CDRS?
Parerea mea este sa pastrezi pasaportul asa cum este, vii in State iti iei GC si SSN si cind mai sunt vreo 4 luni sa expire atunci aplici pentru unul nou la Consulatul roman pe acolo pe unde te duci. Daca era vreo problema cu pasaportul americanii nu-ti puneau nici o viza deci don't worry be happy si urca-te in avion!!! |
|
|||
|
|||
Noi n-am avut nici o stampila cu CRDS si nu ne-a intrebat absolut nimeni de sanatate la aeroport; nu m-am lamurit la ce e buna o asemenea stampila, noua iti spun sincer ca nu ne-a folosit la nimic; plus ca, daca va razganditi si vreti sa va intoarceti in tara, trebuie sa luati de la capat toata nebunia
|
|
||||
|
||||
niste informatii
Quote:
http://www.dgeip.kappa.ro/pas_elib.htm de unde am extras urmatoarele: Acte necesare privind aplicarea in pasapoartele simple, emise anterior, a mentiunii privind domiciliul in strainatate: - cerere tip model nr. 5, in 2 exemplare; - pasaportul model 2001, original si copie de pe pag. 2 - 3; - dovada din care rezulta aprobarea stabilirii domiciliului in strainatate (viza in forma stabilita de autoritatile statului respectiv, carnet de rezident, pasaport national, carte de identitate ori alta dovada scrisa, eliberata in acest scop); - trei fotografii pasaport (4,5 cm x 3,5 cm); - chitante CEC privind achitarea taxei consulare. Actele necesare eliberarii unui nou pasaport simplu in care se aplica mentiunea privind domiciliul in strainatate, sunt urmatoarele: - cerere tip model nr. 5 in doua exemplare, care se gaseste la sediul birourilor de pasapoarte si reprezentantele diplomatice sau consulare ale Romaniei din strainatate; - dovada din care rezulta aprobarea stabilirii domiciliului in strainatate (viza in forma stabilita de autoritatile statului respectiv, carnet de rezident, pasaport national, carte de identitate ori alta dovada scrisa, eliberata in acest scop); - certificatul de nastere si casatorie, dupa caz, in copie si original; - chitante CEC sau trezorerie privind achitarea taxelor consulare de emitere a pasaportului (cand cererea pentru eliberarea noului pasaport se depune in strainatate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, taxa consulara va fi achitata in valuta); - trei fotografii pasaport (4,5 cm x 3,5 cm). La ridicarea pasaportului simplu in care s-a mentionat tara de domiciliu in vederea emigrarii din Romania, pe langa documentele mentionate mai sus, persoanele in cauza vor mai depune si urmatoarele acte: - adeverinta de la administratia financiara si primarie - serviciul impozite si taxe locale din care sa rezulte ca nu figureaza cu taxe sau impozite neachitate; - adeverinta de la centrul militar din care sa rezulte ca a predat livretul militar, adeverinta de recrutare, dupa caz; - buletinul sau cartea de identitate, dupa caz. Pentru includerea a minorilor in pasapoartele parintilor sau a reprezentantului lor legal, vor fi depuse urmatoarele documente: - cerere tip model nr. 4; - certificatul de casatorie al parintilor, in original si copie; - pasapoartele parintilor, in original si copie; - dovada aprobarii stabilirii domiciliului in strainatate (viza in forma stabilita de autoritatile statului respectiv, carnet de rezident, pasaport national, carte de identitate ori alta dovada scrisa, eliberata in acest scop); - acordul ambilor parinti ori al reprezentantului legal privind includerea minorilor in pasaport; - trei fotografii pasaport (4,5 cm x 3,5 cm). In cazul includerii ulterioare a minorilor in pasaport, se va prezenta si chitanta CEC sau trezorerie privind achitarea taxei consulare. Includerea minorilor cu varsta sub 14 ani, odata cu emiterea pasaportului este scutita de plata taxei consulare. Acte necesare pentru eliberarea pasapoartelor simple cu mentionarea domiciliului in strainatate, minorilor adoptati: - cerere tip model nr. 7 completata de parintele adoptiv sau reprezentantul legal; - certificatul de nastere emis pe numele de familie al parintilor adoptivi, original si copie; - hotararea judecatoreasca privind incuviintarea adoptiei, ramasa definitiva, original si copie; - decizia si certificatul de conformitate emise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptii. La ridicarea pasaportului simplu, in care s-a aplicat ulterior, mentiunea privind domiciliul in strainatate persoanele in cauza vor depune urmatoarele acte: - adeverinta de la administratia financiara si primarie - serviciul impozite si taxe locale din care sa rezulte ca nu figureaza cu taxe sau impozite neachitate; - adeverinta de la centrul militar din care sa rezulte ca a predat livretul militar, adeverinta de recrutare, dupa caz; - buletinul sau cartea de identitate, dupa caz. Din ce am gasit prin legislatie, cred ca ar fi util si important de citit urmatoarele: Constitutia Romaniei 21 noiembrie 1991 ARTICOLUL 25- Libera circula�ie (1) Dreptul la libera circula�ie, �n �ar� �i �n str�in�tate, este garantat. Legea stabile�te condi�iile exercit�rii acestui drept. (2) Fiec�rui cet��ean �i este asigurat dreptul de a-�i stabili domiciliul sau re�edin�a �n orice localitate din �ar�, de a emigra, precum �i de a reveni �n �ar�. Lege 105 din 25 septembrie 1996 Art. 27. - (1) Stabilirea domiciliului sau, dupa caz, inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declara pe propria raspundere adresa la care are locuinta asigurata. (2) Declaratia se da in scris si se semneaza in fata unei persoane autorizate din cadrul formatiunii de evidenta a populatiei. (3) Pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia prevazuta la alin. (2) se da si se semneaza de parinti sau de reprezentantii lor legali. (4) In cazurile de imposibilitate de scriere sau de semnare se face mentiune despre aceasta. Art. 28. - Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca, in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la formatiune de evidenta a populatiei pentru eliberarea unei noi carti de identitate. Art. 29. - (1) Persoana care locuieste temporar mai mult de 45 de zile la alta adresa decat cea de domiciliu este obligata sa se prezinte la formatiunea de evidenta a populatiei pentru inscrierea, in cartea de identitate si in documentele de evidenta, a mentiunii de stabilire a resedintei. (2) Mentiunea de stabilire a resedintei se acorda pentru perioada solicitata, dar nu mai mare de un an, si are valabilitate pe timpul cat persoana locuieste la resedinta stabilita. La expirarea acestui termen, persoana poate solicita inscrierea unei noi mentiuni de stabilire a resedintei. Art. 22. - Are obligatia sa predea cartea de identitate: a) persoana care pierde cet��enia rom�n� ori c�reia i s-a aprobat stabilirea domiciliului �n str�in�tate, la forma�iunea de eviden�� informatizat� a persoanei de la locul de domiciliu, o dat� cu primirea pa�aportului b) persoana care detine cartea de identitate a unei persoane decedate, la ofiterul starii civile, o data cu inregistrarea decesului. Ofiterul starii civile este obligat sa predea cartile de identitate primite, la formatiunea de evidenta a populatiei, in termen de 30 de zile de la primirea acestora. Ordonanta 65 din 28 august 1997/ Legea 216 din 17 noiembrie 1998 Art. 22. - Cet��enilor rom�ni, care �i-au stabilit domiciliul �n str�in�tate, le este asigurat dreptul de a reveni oric�nd �n �ar�, temporar sau definitiv. Art. 23. - Cet��enii rom�ni care �i-au stabilit domiciliul �n str�in�tate, precum �i cei afla�i temporar �n str�in�tate pentru perioade mai mari de 6 luni pot solicita �nregistrarea �n eviden�ele misiunii diplomatice sau ale oficiului consular al Rom�niei din �ara de domiciliu ori de re�edin�� Art. Art. 24. - Cet��enilor rom�ni care �i stabilesc domiciliul �n str�in�tate li se elibereaz� pa�apoarte simple, �n care se men�ioneaz� �ara de domiciliu. Art. 25. - Cet��enii rom�ni cu domiciliul �n str�in�tate ori cei afla�i temporar �n str�in�tate, c�rora autorit��ile statului respectiv le-au aprobat stabilirea, pot depune cererile pentru eliberarea pa�apoartelor simple, �n care se men�ioneaz� �ara de domiciliu, la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Rom�niei, iar c�nd se afl� temporar �n �ar�, la serviciile teritoriale din subordinea Direc�iei de pa�apoarte pe raza c�rora au avut ultimul domiciliu.. Totodata, pentru ca neobtinerea statutului de CRDS implica niste obligatii(ca si drepturi de altfel), am extras cateva dintre acestea. Deci, pentru cei care nu si-au obtinut CRDS, cititi urmatoarele: Norm� metodologic� din 22 ianuarie 2004 de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal 201. Contribuabilii persoane fizice rom�ne care locuiesc �n str�in�tate �i care �i men�in domiciliul �n Rom�nia se impun �n Rom�nia pentru veniturile impozabile conform prevederilor titlului III din Codul fiscal, realizate at�t �n Rom�nia, c�t �i �n str�in�tate, iar obliga�iile fiscale se exercit� direct sau, �n situa�ia �n care nu �i �ndeplinesc obliga�iile �n mod direct, prin desemnarea unui reprezentant fiscal. (4) Contribuabilii nu sunt obliga�i s� depun� declara�ie de venit global la organul fiscal competent, dac�: a) ob�in numai venituri dintr-o singur� surs�, sub form� de salarii de la func�ia de baz�, pe �ntregul an fiscal, pentru activit��i desf�urate �n Rom�nia, �n situa�ia �n care angajatorul a efectuat opera�iunea de regularizare prev�zut� la art. 61; b) ob�in numai venituri din investi�ii, pensii, venituri din activit��i agricole, venituri din premii �i din jocuri de noroc, venituri din alte surse a c�ror impunere este final�; c) ob�in venituri potrivit art. 40 alin. (1) lit. b)-e) coroborat cu alin. (2). Norme metodologice: 170. Declara�ia de venit global este documentul prin care contribuabilii declar� veniturile ob�inute �n anul fiscal de raportare �n vederea calcul�rii de c�tre organul fiscal a venitului anual global impozabil �i a impozitului pe venitul anual global. 171. Declara�ia de venit global se depune de c�tre contribuabilii, persoane fizice, prev�zu�i la art. 89 alin. (1) din Codul fiscal, care ob�in venituri care se globalizeaz�, at�t din Rom�nia, c�t �i din str�in�tate. 172. Declara�ia de venit global se depune p�n� la data de 15 mai, inclusiv, a anului urm�tor celui de realizare a venitului, la organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� domiciliul fiscal al contribuabilului. 173. Contribuabilii, cu excep�ia celor pentru care deducerile personale suplimentare sunt calculate de angajatori, au obliga�ia de a anexa la declara�ia de venit global �i documentele justificative care atest� dreptul la deduceri personale suplimentare. 174. Declara�iile speciale sunt documentele prin care contribuabilii declar� veniturile �i cheltuielile efectiv realizate, pe fiecare categorie de venit �i pe fiecare surs�, �n vederea stabilirii de c�tre organul fiscal a pl��ilor anticipate. 175. Declara�iile speciale se depun de to�i contribuabilii prev�zu�i la art. 89 alin. (1) din Codul fiscal, care realizeaz�, individual sau dintr-o form� de asociere, venituri din activit��i independente, precum �i venituri din cedarea folosin�ei bunurilor, la organul fiscal teritorial competent care se stabile�te dup� cum urmeaz�: a) pentru venituri din activit��i independente - organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� locul de desf�urare a activit��ii. �n cazul persoanelor fizice care au �i puncte de lucru situate �n raza teritorial� a altor organe fiscale, declara�iile speciale se depun la organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� locul principal de desf�urare a activit��ii. Prin loc principal de desf�urare a activit��ii se �n�elege locul �n care se realizeaz�, �n �ntregime sau cu preponderen��, venitul. Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectual� sursa venitului este considerat� domiciliul fiscal al contribuabilului; b) pentru venituri din cedarea folosin�ei bunurilor imobile - organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� bunul; c) pentru venituri din cedarea folosin�ei bunurilor mobile - organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� domiciliul fiscal al contribuabilului; d) pentru venituri din str�in�tate - organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� domiciliul fiscal al contribuabilului; e) pentru veniturile ob�inute dintr-o form� de asociere - organul fiscal �n a c�rui raz� teritorial� se afl� locul principal de desf�urare a activ 204. Urm�toarele persoane fizice sunt supuse impozit�rii �n Rom�nia pentru veniturile din orice surs�, at�t din Rom�nia c�t �i din afara Rom�niei: - persoanele fizice rezidente rom�ne cu domiciliul �n Rom�nia; - persoanele fizice prev�zute la art. 40 alin. (2) din Codul fiscal. �n situa�ia �n care pentru venitul din str�in�tate statul respectiv �i-a exercitat dreptul de impunere, aceste persoane au dreptul s� deduc� din impozitul pe venit datorat �n Rom�nia impozitul pe venit pl�tit �n str�in�tate pentru acel venit, �n condi�iile prev�zute de Codul fiscal. Persoanele fizice rom�ne cu domiciliul �n Rom�nia, care desf�oar� activitate salarial� �n str�in�tate �i sunt retribuite pentru activitatea salarial� desf�urat� �n str�in�tate de c�tre angajatorul rom�n, se impun �n Rom�nia pentru veniturile realizate din activitatea salarial� desf�urat� �n str�in�tate. Veniturile din str�in�tate realizate de persoanele fizice rom�ne cu domiciliul �n Rom�nia, precum �i impozitul aferent, a c�rui plat� �n str�in�tate este atestat� cu document justificativ eliberat de autoritatea fiscal� a statului str�in, de angajator sau de alt pl�titor de venituri, exprimate �n unit��ile monetare proprii fiec�rui stat, se vor transforma �n lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Na�ional� a Rom�niei din anul de realizare a venitului respectiv. �n vederea globaliz�rii, la sf�r�itul anului fiscal vizat persoana �n cauz� va prezenta organului fiscal �n a c�rui raz� se afl� domiciliul fiscal al contribuabilului documentul justificativ privind venitul realizat �i impozitul pl�tit, eliberat de organul abilitat din �ara �n care a desf�urat activitatea salarial�, pentru acordarea creditului fiscal �n condi�iile stabilite prin prezentele norme metodologice. Pe masura ce o sa mai gasesc informatii, le voi adauga. Gianina
|
|||
|
|||
Multumim Gianina...
Teoretic e clar ca e nevoie de CRDS...daca nu vrei sa te taxeze si statul roman...adica daca in US iti vor lua impozit 25% e clar ca statul roman it ia restul :)) Practic nu cred ca intereseaza decat daca vrei sa te repatriezi inainte de a lua cetatenia americana....nu vad cum au sa verifice si ma gandesc ca finantele nu te dau in urmarire generala la frontiere :)) O sa vad cum rezolv la Arad ca daca nu e chiar asa de greu poate merge cu pile... Ciau bau Calin |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|