|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
Paulus - Philadelphia - 2004
Sa incep cu sfarsitul: avem vizele in mana! Acum sa incep cu inceputul: Am facut analizele medicale la CM Unirea si pozele la renumita dubita...Ca o recomandare pentru cei care sunt in Bucuresti si/sau pot sa vina destul de repede in Bucuresti, noi le-am facut cu o saptamana inainte. La vizita medicala a fost OK, totul a durat cca o ora, pentru 3 persoane. Dupa care am fost pentru radiografii, pe undeva pe langa Palatul Justitiei, unde la fel, am terminat foarte repede. Dupa ce am luat rezultatele la radiografii, am plecat acasa si m-am dus a doua zi doar eu la CM Unirea si am luat plicurile cu rezultatele. Spun asta deoarece poate mai sunt si alti forumisti cu copil mic si noi ne facem griji sa nu stam o zi intreaga pe acolo... Tot cu o saptamana inainte am facut pozele la dubita. Parerea mea este, daca sunteti din Bucuresti, sa nu riscati sa le faceti in alta parte, astea de la dubita sunt sigure. Doua observatii: nu desfaceti plicurile cu rezultatele medicale si nu taiati pozele la dimensiunile pe care le cer ei... (daca le faceti la dubita). Eu m-am gandit seara, inainte de interviu, sa tai pozele la dimensiunile cerute dar m-am razgandit si in ziua interviului am fost la tipul ala de la dubita si i-am zis sa le taie el. Mi-a zis ca nu trebuiesc taiate, ca le taie blonda. I-am zis ca nu vreu sa o enervez cu nimic si mi-a zis ca mai rau se enerveaza daca sunt taiate ca poate sunt taiate prea mici (si atunci le refuza) sau daca sunt taiate un pic mai mari, iar se enerveaza ca trebuie sa fie foarte atenta cand le taie ea....
Pe 17 martie, la ora 8,00 eram invitati la interviu. Desi am fost cu cca 5 minute mai devreme, am intrat la ora 8,00. Sala era aproape plina (cu alte persoane, pentru alte tipuri de viza), asa ca am apucat loc doar la fereastra. Cu loteria a mai fost o pereche de tineri, cu o fetita de 2.5 ani, ea profesoara de engleza si el lucra la primarie, in Valeni. Nu auzisera de forum. De fapt, de internet. Cealalta familie, mai in varsta, tot 3 persoane, baiatul lor avea cca 20 de ani, numai el vorbea engleza. Dar sa revenim la interviu. Dosarul meu era asa cum au cerut, sotiei i-am facut dosar separat, iar copilului nu i-am mai facut dosar ca nu avea decat certificatul de nastere. Pana la urma nu conteaza daca le pui in dosare separate sau nu, ideea este sa fii foarte prompt atunci cand blonda cere un act. Si ordinea conteaza foarte mult: original, xerox, traducere legalizata, prinse cu o agrafa. Atentie, certificatul de casatorie trebuie in doua copii xerox. Si acum despre "atleta" noastra...Am intrat in ambasada cu o idee preconceputa despre aceasta persoana. Ma asteptam la ce este mai rau de la ea. Dar nu este asa. Este un simplu functionar care vrea sa-si faca treaba cat mai bine. Atata tot si nimic mai mult... Daca ma intreaba cineva cum a fost ....atleta, cred ca pot sa spun ca a fost o simpatica. Si dupa ce am terminat interviul si tensiunea mi-a revenit la normal, am incercat sa gasesc in memoria mea cea mai mica urma de rautate din partea ei. Si nu am gasit nimic....Cu certitudine, este o parere personala... Poate in noaptea aia a dormit mai bine, poate sotul ei si-a facut datoria, nu stiu, cert este ca s-a comportat normal. Acum despre acte, semnatura, intrebari, bani, etc. Eu aveam o mare problema cu locul nasterii...Am mai vorbit despre acest subiect pe forum...Nu a intrebat absolut nimic. Semnatura o am foarte complicata si de fiecare data cand semnez, nu ma grabesc. Probabil ca s-a uitat pe pasaport si a vazut semnatura (la alta scara) dar nu m-a pus sa o repet. Despre bani: aveam 7000 usd in cont la Citibank depusi din iunie 2003, alti 5000 Euro depusi cu 3 zile inainte de interviu, o adeverinta ca am actiuni in valoare de 3000 usd, contractul de vanzare cumparare al apartamentului (20.000 Euro, din care 5000 avansul - erau cei depusi la Citibank) si un AOS de 200,000 usd. Mi-a retinut doar extrasul de cont de la banca, adeverinta de actiuni si AOS-ul. A zis ca este suficient. M-a intrebat daca mai lucrez, i-am raspuns ca nu. I-am spus ca am lucrat in meseria mea ca inginer 3 ani, dupa care m-am respecializat, am facut postuniversitara la ASE si am lucrat in Piata de Capital. M-a mai intrebat de ce am vandut casa, dar la noi este o situatie mai speciala, daca nu luam viza de USA ne expira viza de emigrare in Canada pe 8 aprilie, asa ca oricum plecam... Despre sponsor m-a intrebat de unde-l cunosc, i-am spus ca suntem prieteni din facultate, ca acum este cetatean american si ca a plecat tot cu loteria... Eu mai am un frate in Indianapolis cu J1, acum obtine H1, dar nu m-a intrebat absolut nimic despre familie si nu avea rost sa ma bag singur in seama.... Dupa care am platit si ne-a spus sa luam loc, sa asteptam sa ne cheme consulul. Dupa cca o jumatate de ora ne-a chemat doamna consul, o tipa destul de draguta, m-a intrebat daca vorbesc engleza, i-am spus ca sper sa ma descurc (chestia asta m-a intrebat si ...atleta si i-am spus ca da) dar a vorbit pana la urma numai in romana... Nu stiu de ce. Eu chiar eram contrariat de chestia asta si m-a luat pe nepregatite cand a zis sa ridicam mana dreapta sus... Desi am facut armata, am ridicat stanga... Pana si fiul meu, care are 2.7 ani a ridicat dreapta....Scuza ar fi ca aveam documentele in drepta...Dar n-a fost nici un bai... Ne-a intrebat unde o sa mergem, in USA sau in Canada (de parca aveam viza deja data) si i-am spus ca in USA. Dupa care ne-a spus sa luam loc si sa asteptam vizele... Pe la 11 fara un sfert a iesit blonda si ne-a chemat in holul de jos (pe noi si cealalta familie cu copil cu care intre timp ne imprietenisem...) si a inceput sa ne spuna cum e cu viza: ca nu avem voie sa plecam mai mult de 1 an din USA, ca SSN-ul se emite in cca 2-3 saptamani, ca viza e valabila doar 6 luni, etc. Ne-a zis si cu stampila aceea de pe pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, ca politistii din Ro sunt tampiti, ca daca cer o hartie/adeverinta de la ambasada sa nu venim ca ei nu ne dau si ca daca intampinam probleme sa mergem la politia de pe Nicolae Iorga, ca astia stiu despre ce este vorba. Si cam atat. Familia care era cu noi, desi nu aveau nici un ban in cont, au luat viza si ei. Suportul lor financiar era un AOS de...40.000 USD (i-am zis ca nu asta este suma, dar el mi-a zis ca atat are salariul sponsorul) si aveau o evaluare a apartamentului care era donat de parintii lor. Nu le-a luat in considerare aceasta donatie, pt ca parintii aveau domiciliul stabil in acelasi apartament. Nu stiu care a fost treaba cu suportul financiar, (poate mai aveau bani dar nu ne-au zis), cert este ca au luat viza. Cealalta familie, nu a luat viza, din pacate nu stiu motivele, cert este ca dupa ce au fost la ghiseul 6 au plecat si nu s-au mai intors....Poate i-a amanat, nu stiu! Cam asta este poveste interviului........ Inca o remarca, s-a mai spus asta pe forum, dupa ce am plecat de acolo, am avut un sentiment ca ei stiau de la inceput daca ne dau viza sau nu..... Si inca ceva, pentru cei cu copii mici: cumparati o jucarie, care sa nu faca zgomot si cand incepe sa dea semne de enervare...scoateti surpriza....Sunt mult mai atrasi de o jucarie noua, pe care nu o cunosc. Este o investitie care merita pentru cca 2 ore de liniste. Ca al meu asa facea pe acolo: Ps. Abia asteptam sa-l rog pe Alex sa-mi posteze povestea la "experiente personale".............
Display Modes | |
|
|