|
|||
|
|||
Sa resuscitam cetatenia
Prieteni, cetateni romani,
Acest forum despre cetatenie sta degeaba de 4 luni jumate. Bineinteles ca toti avem mii de probleme concrete de rezolvat ACUM. Ne zbatem si trecem CU BINE de blonde, roscate, consuli amabili si consului tzifnosi. Plecam acasa cu vizele in plasa, ne vindem casa, ne lasam parintii, ne luam copii si FACEM PASUL. Ajungem in America. Incepem sa muncim, ne integram mai usor sau mai greu. Multi prieteni, cunostinte spun "stam pina ne luam cetatenia, pe urma .... mai vedem. Pina la urma, unii din noi sigur stiu cum e cu cetatenia asta americana, cind aplici, ce teste se fac (fara blonde, presupun, poate cu FBI-ul), in cit timp dupa ce aplici poti deveni cetateam american si toate astea. Sigur ca mai e mult pina departe...., dar observam ca timpul trece!! PS. Aceasta solicitare de informatii nu este urgenta :P dar orice lamuriri sint mai mult decit binevenite. Mihaella |
|
||||
|
||||
Prezent !
Asadar... conditiile care trebuie indeplinite de o persoana pentru a putea aplica sunt: -Varsta minima 18 ani -Rezident permanent de cel putin 5 ani, fara sa fi fost plecat din USA mai mult de un an pe calatorie -A fost prezent FIZIC pe teritoriul USA cel putin 30 de luni in precedentii 5 ani. -A domiciliat in statul sau districtul unde aplica cel putin 3 luni. -Are un bun caracter moral ( sunt vreo 12 infractiuni pe care nu are voie s le comita) -Atasament fata de principiile constitutiei USA -Trebuie sa poata citi, scrie, vorbi si intelege cuvinte din limba engleza folosite in mod uzual. -Trebuie sa demonstrze o cunoastere si intelegere a istoriei fundamentale si a principiilor si formelor de guvernare ale USA. Pentru a deveni cetatean USA, trebuie depus un juramant de credinta. Prin acesta, aplicantul se angajeaza sa: -sustina constitutia si sa se supuna legilor americane; -renunte la orice alta cetatenie si/sau titlu strain, si -sa participe la lupta armata in cadrul fortelor militare americane si/sau sa efectueze servicii pentru guvernul american daca i se cere. Mai este inca o conditie, care nu e mentionata decat pe formularul N400, insa este foarte importanta. Rezidentii de sex masculin care s-au aflat pe teritoriul US intre varstele de 18 si 26 de ani in alta calitate decat turist, trebuie sa se inregistreze la Selective Service ( un fel de luare in evidenta la CMJ-un din Romania) De aplicat, se poate aplica cu 90 de zile inainte de implinirea a 5 ani de cand a intrat pe teritoriul US ca si rezident. Se completeaza o cerere care se gaseste pe internet (N400). Este individual completata pentru fiecare membru al familiei apoi se trimite prin posta la adresa precizata de ei, impreuna cu un cec in valoare de 310$ (250 pentru cetatenie, 60 pentru amprentare) Cam la o saptamana va primi o scrisoare de confirmare, urmata la scurt timp de alta cu programarea pentru amprentare. Va trebui sa mearga la un birou local specializat in amprentarea aplicantilor, a carui adresa va fi precizata in scrisoarea primita, la data si ora indicata in scrisoare. Amprentarea se va face cam dupa 5-8 saptamani de la depunerea aplicatiei. Dupa care tot ce ramane de facut este sa astepte si sa se puna cu burta pe carte, sa studieze constitutia si sa isi verifice cunostiintele cu teste online, asemanatoare cu cele care se vor da la interviul ce va urma dupa 6-9 luni. In fiecare luna se publica la adresa https://egov.immigration.gov/graphic...jsps/index.jsp datele "curente" pentru care se proceseaza actele si se poate verifica acolo cand acestea se apropie de data la care a fost depusa aplicatia. Toate informatiile acestea pot fi gasite online, pe http://uscis.gov/graphics/services/natz/index.htm . Sunt prezentate ca un fel de cuprins, cu linkuri catre fiecare capitol in parte. Succes !
|
||||
|
||||
Felicitari Shaguna , esti foarte activ si la obiect !
Alex,trebuie gasita o forma de ridicare in grad( desi exista una ) a celor , SI mai activi de pe forum . Cu siguranta cele mai multe stele vor fi puse trioului ALEX,SHAGUNA ,CEZAR.Meritati din plin astazi de 1 DECEMBRIE -ziua tuturor ROMANILOR de pretutindeni.Referitor la cele cite a spus Shaguna despre cetatenie, desi e mult pina acolo , o remarca tot am : intrezaresc aceleasi emotii ca la interviu !? Cum nu merge cu fituici norocul e ca nu e constitutia atit de stufoasa si nu se schimba atit de des ! ROMANI, din toate tarile uniti-va !(indiferent de cetatenie ) |
|
||||
|
||||
Este relativ usor... sunt intrebari de genul: ce culori sunt pe steagul americvan ?
Ce reprezinta stelele ? Cate stele sunt ? Ce reprezinta dungile ? Cate sunt si ce culori au ? Cati senatori si cati reprezentanti sunt ? samd....ei dau o lista de aproximativ 100 de astfel de intrebari pe site, pentru a isi proba lumea cunostiintele. Insa nu stiu daca din intrebarile respective se aleg cele date la interviu, sau sunt similare cu acestea. Bafta !
|
|||
|
|||
Cetatenie
Toate cele spuse despre cetatenie sint in mare parte corecte.
1. Cu toate acestea, aplicarea se poate face cu 6 luni inainte de cei 5 ani prin completarea formularelor PRIMITE prin posta. In cazul in care nu se primesc aceste formulare prin posta, ele se iau de pe Internet si se completeaza si se trimit. 2. Nu este obligatoriu renuntarea la alta cetatenie la aplicarea pentru cea americana. Exista de obicei incompatibilitatea a doua cetatenii dar de obicei vine nu de la cea americana. Se accepta dubla cetatenie romana - americana. 3. Nu este deloc recomandata ca iesirea din US in vizita in timpul celor 5 ani calendaristici sa fie DINTR-O BUCATA mai mare de 6 luni (si nu 1 an cum spun unii). De fapt, risti ca la intrarea in US dupa o astfel de excursie de 8 luni de ex. sa ti se refuze intrarea, sa ti se anuleze green card-ul sau sa o iei de la zero cu numaratoarea celor 5 ani calendaristici pina cind ai voie sa aplici pentru cetatenie. 4. Cetatenia americana implica, ca si rezidenta de altfel, plata taxelor asupra veniturilor avute de oriunede din lume daca nu se aplica pentru evitarea dublei impuneri. De ex, o persoana cetatean american care locuieste in RO dar nu si-a facut in US schimbarea de statut pentru domiciliu in alta tata si nu a aplicat pentru evitarea dublei impuneri plateste taxe la orice bani facuti in RO, cum plateste taxe si in RO pentru acei bani. 5. Cetateni este singura care permite iesirea si intrarea din/in tara fara probleme pe durate nelimitate (cel putin pina in prezent). 6. Si cel mai important, nu uitati sa verificati actualitatea tuturor informatiilor, nu luati pe nemestecate tot ce spune lumea oriunde si in ori ce fel de circumstante, ginditi cu creierul vostru si fiti alerti si critici fata de ori ce fel de situatie - automultumirea de sine si "adormirea" stim ce naste ... |
|
||||
|
||||
Quote:
Asadar... voi raspunde cu un citat luat de pe http://uscis.gov/graphics/services/natz/index.htm , sectiunea rezervata procesului de naturalizare de catre US Citizenship and Immigration Services. Quote:
In ce priveste primirea formularelor in posta, pot sa iti spun ca te inseli. Personal am aplicat pentru naturalizare, am scos de pe internet formularul N-400 atat pentru mine cat si pentru alte 3 familii care au trecut prin acest proces, si nimeni nu a primit nimic in posta.
|
||||
|
||||
Intr-un final cum a ramas cu punctul : renuntarea la oricare alta cetatenie ? intrebarea e adresata lui Shaguna pt. ca e pe felie ,si cum procedeaza romanii ?Asta pt .ca retinusem ca ar fi ceva schimbare in ultimul timp .
|
|
||||
|
||||
The Oath of Allegiance for New Citizens
I hereby declare, on oath, That I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; That I will support and defend the Constitution and the laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; That I will bear true faith and allegiance to the same; That I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; That I will perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; That I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and That I take this obligation freely, without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God. Dupa cum se vede, odata ce ai spus poezia, al lor esti! Te au la mana, chiar daca nu semnezi tu nici o hartie ca renunti la cetatenia romana. Ma intreb daca mai incape loc si de a doua cetatenie la cat de clar este textul si...daca romanii care au devenit cetateni americani si care mai circula cu pasaport romanesc, stiu ce fac. |
|
|||
|
|||
Intreb si eu : Dar daca vrem sa ne aducem parintii, definitiv, nu doar in vizita ?
Candva se putea aplica, le deschideai dosar si dura cam 4-5 ani pana le dadea acte si daca erau peste 60 de ani le dadea si asigurare medicala (medicade) si parca si o pensie acolo de mizerie. Acum s-o mai putea ? |
|
||||
|
||||
De la lume adunate ....
De la lume adunate si inapoi la lume date ...
Am auzit ca cel mai bine e sa ii aduci pe amindoi cam pe cind itzi iei cetatzenia si apoi aplici si pt ei si dureaza mai putzin. Asta am auzit asta vind .... Si pot lua si pensie pe tema asta ! Poate mai mare decit in Romania.
Display Modes | |
|
|