|
View Poll Results: | |||
0 | 0% | ||
Voters: 0. You may not vote on this poll |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
Statutul de CRDS (Cetatean roman cu domiciliul in strainatate)
S-a mai discutat pe tema asta acum cateva luni...
O sa iti raspund dand exemplu situatia mea. Am plecat in septembrie 1998, fara a imi preda actele. Desi aveam deja viza, prin aprilie am fost chemat la CMJ pentru pregatirea incorporarii... in iunie urma sa sustin examenul de licenta, apoi din punctul lor de vedere as fi fost bun de luat la oaste. Le-am spus celor de la CMJ ca eu o sa plec definitiv din tara, dar nu au vrut sa treaca acolo in actele lor acest lucru... au zis ca nu are nici-o importanta, ca daca plec nu o sa fie probleme. Asadar, am plecat in septembrie, prin Ungaria, fara a obtine statusul CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate). Totul a fost ok, am mers in tara de 8 ori pana acum... s-au legat de cateva ori la vama de faptul ca nu am stampila respectiva in pasaport, dar asta mai mult de dragul buzunarului lor decat de dragul literei legii. Problemele au intervenit in 2003, cand mi-a expirat pasaportul. Din fericire, eram in Romania atunci cand mi-au eliberat noul pasaport, pe care nu au vrut sa mi-l dea pana cand nu le-am dus hartiile care dovedeau ca nu am datorii catre stat si ca sunt ok din punctul de vedere al celor de la CMJ. Am alergat timp de 3 zile pe la primarie, administratia financiara si CMJ pentru a obtine hartiile respective... Concluzia mea: pana la urma, tot va trebui facuta si treaba asta, cu schimbarea statutului in CRDS. Insa este mult mai usor sa fie facuta inainte de a pleca din tara, decat dupa 4-5 ani, cand expira pasaportul. Succes !
|
||||
|
||||
talonul de iesire din tara
Asa cum se stie despre acest subiect, parerile sint impartite. Unii au plecat definitiv fara sa avea acest talon, altii au plecat insotiti de talon, pentru ca nimeni nu l-a solicitat la plecare, altora acest talon le-a fost solicitat la parasirea definitiva a Romaniei.
Ce spune legea? Un cetatean roman care isi stabileste domiciliul definitiv in strainatate, trebuie sa obtina inainte de plecare acest talon. Cum se obtine? La Politia pasapoarte, exista in fiecare judetz cite o persoana desemnata care se ocupa de aceste acte. Cum unii dintre "garcea" de la ghiseu sint mai putin instruiti, sau scoliti, solicitati sa discutati cu un ofiter si veti obtine rezultate. Deoarece pot sa difere actele cerute de la un oficiu la altul, cel mai bine este sa obtineti fiecare lista de documente necesare de la oficiul de politie in in raza caruia va aveti resedinta. Cererea de obtinere a talonului tot de la oficiu o obtineti. In general hartiile solicitate sint: - act de identitate - pasaportul valabil - copie a vizei de emigrare - adeverinta de la Administratia financiara cum ca nu sinteti inregistrati cu debite pentru proprietatile detinute (casa, auto, terenuri) - adeverinta de la Directia generala a Finantelor publice cum ca nu sinteti inregistrati cu debite si ca aveti la zi plata impozitului pe venit - adeverinta de predare a livretului militar - o fotografie tip pasaport (sau doua) - chitante de plata ceva taxe citeva sute de mii (nu stiu exact ce valoare au acuma.... unde si ce suma de plata este va va comunica "garcea") In decurs de max 7 zile vi se va elibera talonul de parasire definitiva a tarii, vi se aplica o stampila in pasaport, in care se specifica ca aveti domiciliul definitiv in alta tara (USA), si vi se retine buletinul (cartea de identitate). Talonul acesta il prezentati impreuna cu pasaportul si viza (la cerere) ofiterului de la Politia de Frontiera de pe aeroport la iesirea din tara. Talonul este retinut si odata cu iesirea in tara si identitatea dvs. este stearsa din evidenta platitorilor de taxe si impozite catre statul roman. Avantaje, dezavantaje? Fiecare procedeaza cum crede de cuviinta, dar orice medalie are si un revers. Multi s-au trezit cu somatii de plata la diferite impozite si taxe dupa ani multi petrecuti ca rezidenti in USA sau Canada. Politistul "garcea" de la frontiera va poate stopa plecarea fara acest talon "daca asa vrea muschii lui", bilet de avion pierdut, nervi, cheltuieli inutile, etc. Deci, sfatul meu este sa rezistati nervos unui ultim asalt birocratic romanesc si sa va procurati acest talon. Bafta! |
|
|||
|
|||
Statutul de CDRS
Mai intai de toate vreau sa va multumesc tuturor pt sfaturile voastre si in mod special lui Shaguna pt sfatul pe care mi l-a dat de a aplica acum pt statutul de CRDS si pt obtinerea talonului de iesire din tara.
Ce s-a intamplat? Am sunat la serviciul pasapoarte Cluj si am aflat ca au un birou special pt cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si ca trebuie sa ma prezint personal pt a afla informatii despre actele necesare. Programul acestui birou este Luni si Joi orele 14,00-16,00 si Vineri orele 8-13. D-na care lucreaza acolo (nu era un "Garcea") a fost foarte amabila si mi-a scris pe o foaie toate actele de care am nevoie. Iata care sunt acestea, in cazul in care solicitantul are pasaport model nou: 1. Taxa pasaport 220.000 lei - care se achita la CEC 2. Doua fotografii color 4/5 pt fiecare persoana adulta 3. Doua fotografii 3/4 pt fiecare copil trecut in pasaport Urmeaza apoi o serie de cate 2 copy xerox de persoana pt urmatoarele acte: a. Certificat de nastere b. Certificat de casatorie c. Carte de identitate d. Viza Iar la depunerea actelor trebuie prezentate si actele in original. La eliberare pasapoartelor trebuie prezentate: a. Cartea de identitate b. Livretul militar c. Doua adeverinte dupa cum urmeaza: c.1. O adeverinta de la sectia taxe si impozite de la primarie prin care sa se specifice ca nu exista taxe si impozite neplatite c.2. O adeverinta de la administratia financiara care sa arate ca totul este in regula cu declararea veniturilor noastre ( exista o adeverinta tip) care se da tuturor de solicita pe care o puteti solicita la secretariatul administratiei financiare Toate actele prezentate la eliberarea pasapoartelor raman la sectia pasapoarte si actul dvs de identitate devine pasaportul. Spre surprinderea mea nu a fost atata birocratie de infruntat, poate chiar a fost cel mai usor act de obtinut. Pasapoartele se pot ridica intre 4-7 zile de la data depunerii. Va multumesc inca odata tuturor si sper ca aceste informatii va vor fi utile. God bless you all! Nelu
|
||||
|
||||
mersi de informatii
Multumesc Nelu ca ne-ai impartasit aceste date, pe mine ma ajuta foarte mult. Am insa anumite neclaritati pe care te rog sa mi le lamuresti:
1. taxa de pasaport, reprezinta o taxa de eliberare a unui nou pasaport sau o taxa de stampilare a pasaportului cu mentiunea ca ai domiciliul in strainatate. De fapt, mai pe scurt, ma intereseaza: iti schimba sau nu pasaportul? 2. livretul militar se preda acolo, la pasapoarte, la data ridicarii pasaportului sau se preda anterior, la Comisariatul militar? 3. ca sa obtii cele 2 adeverinte de care vorbeai(de la Primarie si Adm. Financiara), trebuie sa prezinti ceva acte sau nu? Mersic anticipat, Gianina
|
|||
|
|||
iti ia si cartea de identitate?
|
|
||||
|
||||
C.I. ramane in pastrarea Serviciului Pasapoarte. Legitimarea pe teritoriul Romaniei o vei face cu pasaportul romanesc.
|
|||
|
|||
Talonul de iesire din tara - lamuriri
Quote:
Quote:
Quote:
Goood luck!!!! P.S. E cel mai simplu act pe care l-am avut de obtinut, asta cel putin la Cluj...altundeva mai stii...
|
|||
|
|||
birocratia
E bine Nelule in Cluj, mai ieftin cu 500 ca-n Bihor. Eu a trebuit sa platesc 2000. Garcea, varianta feminina, a incercat sa ma tot abureasca ca nu ar fii recomandabil sa-mi fac talonu ca-mi iau buletinul si apoi e mai greu de refacut la o eventuala reintoarcere definitiva in tara.Ati mai auzit asa ceva? Numai la noi. Si pe langa asta nu mi-a spus de toate actele de care aveam nevoie, ci doar partial. Noroc cu informatiile date de loteristi ca altfel as fii facut niste drumuri Beius -Oradea degeaba. Iar formularele care mi le-a dat a trebuit sa le bat la masina, ca numai asa le vroia ( inclusiv talonul). Asa ceva presupun ca nu s-a intamplat in Cluj, cum de altfel nici in Deva.
Iar cand m-a chemat sa-mi ridic pasaportul credeti ca a fost gata? Da de unde, m-a chemat a doua zi, iar a doua zi surpriza: tot nu era gata ,dar de rusine cred ,i-a spus sa mai astept un pic ca il aduce imediat. Dupa inca 40 de min ( a trebuit sa puna doar o stampila si sa semneze) a incercat sa ma consoleze spunandu-mi ca am fost ultima persoana care mai primeste stampila pe pasaport vechi. Macar atat, ca ar fii fost culmea sa ma puna sa-mi refac si pasaportul. Asta a fost in Bihor ,iar eu ma legitimez inca o saptamana cat mai stau in tara cu permisul de conducere si e OK. Bafta maxima la toti! |
|
||||
|
||||
Completari la documente pt. talonul de iesire din tara
Nelu a scris:
Quote:
Quote:
Quote:
Si pentru ca lucrurile nu pot fi chiar atat de simple ca la Cluj, la Bucuresti, ni se vor elibera pasapoartele abia pe 15 martie, asa ca ma felicit ca am fost din timp sa rezolv si asta. Acum voi face o precizare in privinta adeverintei necesare la ridicarea pasaportului, cea de la Primarie pentru a carei eliberare, ni s-a cerut sa prezentam urmatoarele acte: - declaratie notariala ca ai sau nu bunuri mobile si/sau imobile pe teritoriul Romaniei - daca ai bunuri, trebuie facuta o procura notariala unei persoane ca sa-ti administreze respectivele bunuri. - o declaratie pe proprie raspundere, notariala, ca nu ai datorii fata de persoane fizice si/sau juridice pe teritoriul Romaniei - adeverinta de la locul de munca, pe o perioada de 5 ani in urma - daca nu ai avut serviciu, este necesara o declaratie notariala cu 2 martori care confirma faptul ca nu ai avut serviciu - daca domiciliul stabil al tau nu a fost timp de 5 ani in aceeasi localitate/sector la care soliciti acum adeverinta, mai trebuie sa aduci un certificat fiscal de la administratia financiara din raza respectivului sector/localitate unde ai mai domiciliat. - copie buletin - declaratie tip ca suntem cu taxele si impozitele la zi si ca n-avem amenzi neplatite(se cumpara de la xeroxul din incinta) - cerere eliberare certificat fiscal(se cumpara de la xeroxul din incinta) - timbru fiscal de 2000 lei In final, eu cred ca nu numai in State difera lucrurile de la stat la stat ci si in Romania difera de la oras la oras, asa ca, cel mai bine e sa va inarmati cu multa rabdare si sa luati ceva de calmat nervii avand in vedere ca veti discuta cu un functionar. Multa bafta tuturor in razbaterea prin itzele birocratiei. Gianina
|
||||
|
||||
inca o precizare
Am uitat sa precizez pentru cei din Bucuresti ca mentiunea de cetatean roman cu domiciliul in strainatate se obtine de la Serviciul Pasapoarte din Iorga, corpul D iar formularele de depunere tipizate, se iau din corpul C.
De asemenea, programul de depunere a actelor este urmatorul: de luni pana vineri, intre 9.00 si 13.00 iar martea si intre orele 15.00-19.00. Programul de ridicari este in fiecare zi, dupa ora 13.00. Data ridicarii este precizata pe un fluturas care ti-l elibereaza la depunerea actelor initiale. Gianina
Display Modes | |
|
|