|
||||
|
||||
Lucruri mai putin cunoscute despre New England
Inauguram acum noul subforum pentru Noua Anglie. Din intamplare am dat in aceasta seara peste aceasta fotografie, care indica faptul ca in Senatul SUA exista o persoana de rit greco-ortodox (numele Olympia putea sa-mi dea de gandit):
http://www.washingtonpost.com/lifest...y.html#photo=1
|
|||
|
|||
Umblam prin Dorchester (cel mai mare cartier din Boston) acum cateva saptamani, cand am ramas surprins sa vad doua biserici ortodoxe albaneze aproape vizavi una de alta. La ct de mare e Albani, cat de crestina e, cat de multi straini prin radacini in Boston samd, mi s-a parut ciudat.
Ajuns acasa, am aflat ca de fapt biserica ortodoxa albaneza a fost infiintata la Boston. E o poveste asemanatoare cu ceea ce li s-a intamplat bulgarilor. Post-fanariotii / post-eteristii care au infiintzat Grecia moderna erau foarte sensibili la problema bisericilor nationale. Mai precis, era bine ca biserica ortodoxa sa fie greaca, era acceptabila sa fie slavona, dar era inacceptabil sa exista biserica ortodoxa la un popor care, conform grecilor, trebuia sa nu existe. Bulgarii care au format biserica ortodoxa bulgara doreau independentza Bulgariei s de sub turci, si de sub Vilaietul patriarhului Constantinopolului, asa ca grecii i-au afurisit si excomunicat vreme de decenii. La fel la cu albanezii: era convenabil pentru greci sa nu existe albanezi in general. Acum o suta de ani, un albanez ortodox a murit, undeva langa Boston. Fiindca respectivul era nationalist albanez, preotul grec i-a refuzat inmormantarea crestineasca. Pacatuise de iubire de popor ne-grec. Dar A Treia Roma deja facea jocurile in Balcani. Fara voia Moscovei, nu s-ar fi facut nici autocefala romaneasca. Asa ca rushii au decis sa faca si o autocefala albaneza. Un dascal albanez din Boston a fost facut preot, apoi episcop al bisericii albaneze. Ulterior, Albania va deveni independenta, dejucand planurile sarbilor, grecilor si bulgarilor de a o imparti ca pe o portocala. Dascalul/episcop va deveni prim-ministru. Albanezii de la Bucuresti ii vor scrie declaratia de independenta, rege ii va fi un nepot al reginei Romaniei, iar Woodrow Wilson ii va garanta independenta. Multumita tupeului unui popa grec din Boston, avem o tzara in plus in Europa. In Boston exista si biserici ortodoxe ale bisericii autocefale americane. Tot rushii au facut-o si pe asta. E una langa Fenway, la cateva minute de biserica greaca. Bistonul e un orash foarte habotnic.
Multumesc! Iti spun "multumesc", pentru ca mi s-a spus pe forum sa spun asta cat mai des, pana la punctul cand fraza are aceeasi valoare cu declaratiile de iubire ale liceenilor din filmele americane despre Valentine. |
|
||||
|
||||
Excelenta informatia. Multumim.
Ca tot veni vorba, are cineva experienta cu biserci ortodoxe in NYC? |
|
|||
|
|||
Quote:
|
|
|||
|
|||
De pe facebook- Romani in Boston
Roland Crista
Hello my Romanian friends! Hope everyone is doing great! This is my first post here - and must say, wish is was a different circumstance - however, now we'll see the power of facebook/community. Two days ago, I was shopping at Walmart in Wareham and came upon a man, woman, and two children looking for money on the corner. On my way out, I walked over to give them some money. The man spoke VERY broken English, and when I asked where they were from, heard the woman say - Romania, but in the native tongue. I started speaking with them - and found out it was a Father, his daughter and her two young children. They cam by way of Mexico - neither are working. By trade he's an excavator - not sure about her. They're staying at the motel 6 - I imagine nearby in Wareham area.... I've never really done fund-raising outside of giving my time, so I'm not sure if this is even the right venue to ask for resources. What I am asking for, is a little help even through advice, or if anyone would also like to reach out directly. His name is Giavanni, never got last name, but have a phone number... If anyone here would like to give a donation, or even more so, can help them with more permanent resources, or connections, that would be great! I will be postiong the same email on my LinkedIn as well. My parents immigrated when I was nine months old, so out of the blue meeting these people, I feel I should at least send out a message to a wider population who can relate. Codrin - it's been a while since we've last spoken - any advice/direction greatly appreciated. For the next four days, I'll be traveling and won't really be able to access computer - but will try. I thank you all in advance for any help, advice or other. Very best, Roland Crista Am gasit acest mesaj pe facebook la ROMANI IN BOSTON Acest mesaj m-a impresionat foarte tare. Mi-as dori sa pot ajuta aceasta familie. Imi pare nespus de rau ptr. acei copilasi. Imi pare foarte rau ptr. aceasta familie de romani! Probabil unii se intreaba..." apai de ce au venit aici fara niciun plan, fara sa aibe pe nimeni...!''Probail, la fel ca multi alti romani, si-au dorit o viata mai buna ptr. copii lor, au crezut toate povestile spuse de alti... etc. Cu siguranta multi dintre voi aveti copii. Ganditi-va .. va rog... la acei copilasi care in loc sa se bucure de copilarie, in loc sa mearga la scoala... traiesc ceea ce traiesc si asta nu ptr. ca au ales ei. Va rog, haideti sa incercam sa-i ajutam! Cand sunt petrceri, picnicuri, ne putem mobiliza extreme de repede! Va rog, haideti sa incercam sa punem umar de la umar sa ajutam aceasta familie! Povestea lor chiar m-a impresionat.. |
|
||||
|
||||
com'on, chiar aşa de repede cazi pe spate la poveşti lacrimogene? Giavanni?!?
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|