|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
Ginduri despre DORU DAVIDOVICI
GANDURI DESPRE DORU DAVIDOVICI
Zilele trecute, pasii m-au purtat pe aleele cimitirului Ghencea-militar din Bucuresti. Din loc in loc, printre morminte si cavouri, strajuiau elicii singuratice la margini de alte morminte, adaposturi de tinereti temerare care si-au strans farame de trup � cat a mai ramas la intalnirea cu pamantul � acolo in intunericul criptei sau al humei Aripi care s-au frant in aceasta mare lupta a cuceririi spatiului, trupuri care s-au prabusit din inaltimi infratite in moarte cu avionul ca apoi, sufletele acestor cutezatori sa se ridice iarasi in ceruri, alaturi de ceilalti camarazi din acea impresionanta escadrila a zburatorilor de dincolo. Si, intre multele elicii, nu mi-a fost greu a o gasi si pe aceea de la capataiul mormantului lui Doru Davidovici, lasandu-mi gandurile sa fuga... Poate nici-un sfarsit, nici o moarte nu are o intensitate atat de tragica, nu are un dramatism atat de profund ca aceea a zburatorilor. Acesti temerari ai inaltimilor, acesti semi-zei care se imbata cu limpezimi de cer, ar trebui sa aiba un alt sfarsit, ceva care sa se asemene cu trecerea peste anumite vami ale vazduhului, un fel de scapare din orbita noastra pamanteana pentru a naviga spre tarmuri noi, necunoscute. Si nicidecum o prabusire in bezna si sange, nicidecum o atingere a Terrei cu trupul facut inform si faramitat. Totusi, destinul acestor mari nefericiti, logoditi cu riscul si primejdia, sfinteste atatea frunti tinere care raman iluminate pana in ceasul cand aripile negre ale mortii le ating cu falfaitul lor ultim... Viata lor este o permanenta amanare a unei scadente, ceasurile lor sunt furate vietii sau, mai aprecis � cum spunea un scriitor francez � fiecare aterizare constituie pentru aviator o noua nastere, este o alta viata pe care o smulg destinului parcimonios. Doru Davidovici purta in priviri aceste semne, cum purtau seniorii de odinioara distinctiile lor heraldice. Zborul era pentru el o mare necesitate organica. Cine l-a vazut cum isi imbraca costumul de supra-sarcina, cum isi punea casca de zbor, acei ce i-au suprins privirile cu care mangaia supersonicul inainte de decolare, au inteles ca aviatorul Doru Davidovici era el, devenea ceea ce este numai in aceste momente si poate, ca exceptie, in momentele in care isi asternea pe hartie impresiile desprinse din zborurile executate. In zbor el se regasea in sensul adevarat al existentei. A fost pilot si instructor de zbor pe supersonicul MIG-21, cei din preajma sa, camarazii de zbor, fiind sedusi de entuziasmul, de indrazneala, de voiosia lui niciodata dezmintita. In dupa-masa zilei de 20 aprilie 1989, intr-un zbor de rutina, al saselea din acea zi, la bord cu mai tanarul sau camarad, Dumitru Petra, inaintea ultimului viraj care l-ar fi inscris pe axul pistei, de la inaltimea de 1.000 de metri, avionul MIG-21 pilotat de Doru Davidovici s-a prabusit. Pe fruntea lui alba si atat de linistita, lumina si moartea au depus simultan sarutul lor, facand sa infloreasca in acelasi loc macii aprinsi ai sangelui. In strafulgerarea pe care va fi avut-o intre viata si moarte, probabil ca ultimul gand l-a inchinat datoriei pe care si-o desavarsea eroic. Poate in noaptea care a precedat jertfa lui, mana ii va fi intarziat mai mult pe foile de hartie pe care isi transpunea trairile si gandurile de aviator. Si poate cand inima i-a zvacnit in ultimul spasm al durerii, telepatic, sotia a intuit ca lui Doru i s-a intamplat ceva, ca nu-l va mai vedea. Doru Davidovici a cautat si a cantat cerul cu limpezirile lui stralucitoare, a iscodit tainele depasirii ajungand chiar pana la LUMI GALACTICE. Tineretea lui miruita generos de soarta cu semnele nobile ale virtutii aviatorului, inima lui mereu deschisa, curajul si avantul lui, privirile lui pururea flamande de inaltimi, i-au determinat implacabil calea vietii. De aceea, prabusirea in gol si in nefiinta, caderea lui din acele inaltimi nu a fost o moarte obisnuita. Nu! A fost o implinire de destin... Despre cel ce a fost aviatorul Doru Davidovici, pe buna dreptate socotit ca fiind Saint-Exup�ry-ul nostru, cel care intre doua misiuni de zbor, a asternut pe hartie valoroase randuri despre zbor si aviatia militara, se pot spune mult mai multe, atat ca aviator cat si ca scriitor. Din nefericire condeiul i-a fost frant odata cu propria viata, jertfa a zborului caruia ii inchinase memorabile lucrari literare. Pentru camarazii sai, pentru aviatorii militari si nu numai, Doru Davidovici n-a murit. A ramas printre ei si, parca asteptandu-l sa le deschida usa, zambindu-le, sa le spuna ca... a mai scris ceva. Da! A mai scris ceva: jertfa sa pe altarul aviatiei romane. Privindu-i pala de elice care-i strajuia mormantul, surprinzator, mi-am reamintit cum, prin anul 1985, cu ocazia obligatoriului control medical, la aluzia sefului Centrului Medical Aeronautic cum ca vine o vreme cand aviatia nu se termina cu MIG-ul-21, Doru Davidovici i-a raspuns: - Asta-i partea proasta, deoarece cred ca pentru mine aviatia se termina exact cu MIG-ul-21. Si, din nefericire, asa a fost. C-dor (r) av. Iordache Constantin Mai multe despre cel ce a fost Doru Davidovici gasiti la urmatoarea adresa: http://www.aviatia.ro/dorudavidovici/index.htm |
|
|||
|
|||
mai...
NU stiu ce sa zic... o fi asta un forum de loteristi da chiar asa trebuie sa citim toate prostiile ?
Vreti sa ma apuc sa scriu si eu acuma despre Henri Coanda? sau despre Tatae ? Tatae a fost cismar , a fost coleg cu Ceausescu .. hai chiar intereseaza pe cineva ? Sau sa ma apuc sa bat campii numa de doru de a acumula mesae si a fi moderator --> si asa mai departe Ce invatam din aceasta poveste ? Ca a murit un om.. care era si pilot .. Mai cezar .. ai umplut forumul numa de prostii .. scuzama da asta e parerea mea... daca gresesc e ok.. dar am dreptul de a-mi spune parerea Asa ca mai lasate de prostii .. daca vrei avansari vorbeste cu Alex .. poate te ajuta el |
|
|||
|
|||
Corneliu, asa cum francezii l-au avut pe St-Exupery, noi l-am avut pe Doru Davidovici. Nu era un simplu pilot. Ai citit vreo carte scrisa de el ? Ce repede te arunci sa strigi Rusinica, nu era mai simplu sa schimbi canalul daca nu te interesa subiectul ?
|
|
|||
|
|||
Mai draga Corneliu rushinica sa-tzi fie tzie
se vede prea bine ca nu prea stii sa dai "click"acolo unde trebuie.....Cezar nu a venit sa-tzi sufle in ureche....daca nu ai observat rubrica unde spune clar "altceva in afara de......."inseamna ca tzie itzi cam place sa te bagi singur in seama........simt ca nici acest mesaj al meu nu meritzi sa-l primesti dar sunt sigur ca nu este pentru tine,si inca ceva acest site nu este facut numai pentru ale tale gusturi! |
|
||||
|
||||
Nu este greu de observat ca Cezar ofera acestui forum metafora.Unii dintre noi o deschid si descopera cu grija, altii o ignora si, iata ca sunt si cei care o ataca.Chestie de gust, de educatie, de traire. Si, daca pentru cei care accepta doar informatie, aceste interventii de suflet sunt suparatoare, e bine de gandit ca sunt altii care nu vad in acest forum doar aplicatii, acte, interviu, ci il vad ca un loc de intalnire al romanilor din mai multe colturi de lume, romani avizi de orice e limba, cultura romaneasca.
|
||||
|
||||
Stimate tinar.
Draga Corneliu,
Mesajul tau se pare... nu prea a avut succes si nu ai cules pea multi adepti in urma lui. Mai asteapta cine stie... N-am nevoie de punctaj din partea lui Alex pentru ca nu rivnesc nici un titlu. Am trecut de virsta asta si nu-mi folosesc la nimic aici unde sint. ...n-as vrea sa intru in polemica pe tema asta cu tine dar...te sfatuiesc in viata sa CAUTI si sa GASESTI numai ceea ce iti face bine. Lasa poezia, metafora, gindul si zborul pentru cei ce le gusta si le inteleg deschizindu-si camarutele inimii si ale sufletului pentru a prinde o stare diferita de ceea ce se numeste obisnuit, chinuit, monoton, zorzon, material, banal, imediat, fortat... HEHE uite ca s-au nimerit si in rime.... Cind cineva da cu bita in balta cum ai facut tu, nu e foarte greu sa descoperi ce "bita", ce "ochi", ce "miini" sau ce culoare si forma au gindurile lui... Imi cer scuze ca am umplut forumul cu "prostii" care nu sunt decit SEMINTE pentru alta lume iar tu se pare ca nu faci parte din aceasta lume. Pentru viitor ca o sugestie, incearca sa eviti partea forumului ce iti da starea de neliniste... Cu deosebita consideratie si respect pentru PAMINTEANUL ce esti... Cezar |
|
||||
|
||||
/
|
|
||||
|
||||
Nu-l judecati prea aspru pe Cornel ! La,, 19 ani" ai lui visul aruncat in spatiu asemenea unui zmeu ,stie ca trebuie sa-i aduca o noua tara:America .Restul le va capata odata cu trecerea anilor. Va veni o vreme si pentru el cind rasfoind acest forum ,sa tresara si sa simta ROMANESTE chiar si de acolo din AMERICA . El se imunizeaza deocamdata cu spirit american , o fi de bine, o fi de rau ...toate la timpul lor... ,,mai bine mai tirziu decit niciodata"!
|
|
||||
|
||||
Forumuri si forumuri
Cornelush tata, ASTA adica asta mare e Forumul Loteristilor si in el sint diferite sectziuni pe gusturile tuturor si vor mai aparea si altele atit timp cit nu sfideaza bunul simtz si morala sanatoasa.
Asha ca daca nu itzi place cu ce umple unul sau altul o sectziune sau alta e problema ta. Oamenii au nevoie si de altceva decit sa isi bata capul cu data si ora cind le vine rindul la interviu, moment bazat pe pozitzia astrelor si pozitzia de trezire pe stinga, dreapta sau cu fatza la cearshaf a celui ce da viza. Eu zic sa itzi revizui atitudinea si sa lasi pe fiecare in pace cu problemele, gindurile si dorintzele lui. Daca e cineva sa isi faca probleme despre umplutul cu prostii a forumului acela sint eu si cum eu nu am nimic de zis nu vad de ce te-ar deranja pe tine ! Hai sa ne vedem de ale noastre si sa fim mai intzelegatori ! Dealtfel asta e un exemplu CLAR de neintzelegere si neacceptare de care marea majoritate a romanilor sufera si apoi ne punem intrebarea "de ce sint romanii afurisitzi?". Asta inseamna grija de capra vecinului asha ca las-o in pace ! Grow up dude !
|
|||
|
|||
ok..
da se pare ca am fost luat de val ... dar cand dau sa citesc si eu mesajele noi apar numai mesaje care nu au nici o legatura cu forumul si cu america dar ok.. gresala mea .. nu o sa se mai intample .. La Multi Ani si sa auzim numai de bine .
|
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|