|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
||||
|
||||
JPEG/JFIF/JPG sau fotografiile de loterist pe indelete
Salut la toata lumea!
Cu putin timp in urma s-a iscat o controversa intre asa zisa greseala de traducere in romana a instructiunilor pentru loteria vizelor de pe site-ul ambasadei SUA din Bucuresti. Mai exact, in instructiunile in engleza se spune despre fisiere JPEG (http://travel.state.gov/dv2005.html), pe pagina de aplicare la loterie se spune despre fisiere in format JFIF (http://www.dvlottery.state.gov/photo.html), iar pe site-ul ambasadei SUA in Bucuresti se pomeneste despre fisiere cu extensia *.JPG. Ce o fi cu toata incalceala asta? Hai sa o lamurim Mai intai, pentru cei curiosi si nerabdatori, concluziile: Concluzii
Si acum, sa intram putin in detalii tehnice: JPEG reprezinta denumirea unui algoritm de compresie. Nu este format de fisier, nu este extensie (desi exista si extensia JPEG, cand vorbim de fisier JPEG nu vorbim de fisiere cu aceasta extensie). Asta sa fie clar. Trebuie sa facem apoi o diferenta clara intre formatul fisierului, extensia fisierului si algoritmul folosit. Sunt trei termeni cat se poate de diferiti. De exemplu, daca eu criptez un fisier cu algoritmul de criptare Blowfish, in nici un caz nu voi obtine un fisier Blowfish. Ci voi obtine un fisier care contine date criptate cu Blowfish. OK? Denumirea de JFIF (JPEG File Interchange Format) reprezinta formatul de reprezentare a datelor in fisierele cu extensia *.JPG. Exista cateva extensii de fisiere care contin acest format de reprezentare a datelor, dar extensia *.JPG este cea mai intalnita si cea recomandata a fi folosita. Exista mai multe extensii de fisiere care contin date in formatul JFIF. Deasemenea, esista mai multe formate care implementeaza algoritmul JPEG (de ex. SPIFF = Still Picture Interchange File Format, formatul original al grupului JPEG, dar care nu e prea raspandit). Si acum sa vedem de ce au scris cei de pe site-ul in engleza ca vor fisiere JPEG in format JFIF. Daca ar fi scris ca vor fisiere cu extensia *.JPG, putea veni badea Gheorghe, sa ia un fisier text, sa il redenumeasca in *.jpg si sa il trimita. Extensia ar fi fost dupa cum se cerea! Dar, pentru ca ei cer formatul fisierului, inseamna ca extensia nu mai conteaza. Adica daca eu iau un fisier poza.jpg si il redenumesc in poza.cucu, si trimit acest fisier, va fi acceptat! De ce? Pentru ca e in formatul cerut! Ei nu vor tine fisierele originale, ci vor folosi doar continutul intr-un camp de tip "MEMO" (terminologie DBF) din inregistrarea care corespunde numelui vostru din baza lor de date. In acest fel, denumirea sau extensia fisierului NU CONTEAZA! Ceea ce conteaza este formatul (adica continutul). Daca ar fi fost altfel, v-ar fi impus denumirea fisierului (cum ar fi nume.prenume.tara.oras.lunaNasterii.ziuaNasterii.a nulNasterii.jpg, sau alta aberatie de genul asta). Ar fi absurd sa pastreze fisierele asa cum le dati voi. Le-ar fi aproape imposibil sa le regaseasca. Retineti: nu ezista nume (sau extensie) impusa! Ceea ce conteaza este continutul Tabelul urmator contine cateva din extensiile standard pentru fisiere care implementeaza algoritmul JPEG (sau JPEG-2000). Asta asa, ca o referinta. Code:
+----------+----------------------------------------------+--------------------------+ |Extensia: | Denumiri Tehnice | MIME | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.JPG | JPEG File Interchange Format (JFIF) | image/jpeg | | | JPEG/JIFF Image | image/jpg | | | | image/jp_ | | | | application/jpg | | | | application/x-jpg | | | | image/pjpeg | | | | image/pipeg | | | | image/vnd.swiftview-jpeg | | | | image/x-xbitmap | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.JPEG | JPEG File Interchange Format (JFIF) | image/jpeg | | | JPEG/JIFF Image | image/jpg | | | | image/jpe_ | | | | image/pjpeg | | | | image/vnd.swiftview-jpeg | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.JFIF | JPEG File Interchange Format (JFIF) | image/pipeg | | | JPEG/JIFF Image | | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.SPIFF | Still Picture Interchange File Format Bitmap | | | *.SPF | | | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.JPE | JPEG/JIFF Image | image/jpeg | | | JPEG File Interchange Format (JFIF) | | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.JTIF | JPEG Tagged Interchange Format Image (JTIF) | | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ | *.JP2 | JPEG-2000 JP2 File (sau JPEG 2000) | image/jp2 | | | | image/jpeg2000 | | | | image/jpeg2000-image | | | | image/x-jpeg2000-image | +----------+----------------------------------------------+--------------------------+ Cateva din sursele de informatii folosite:
|
||||
|
||||
Buna treaba Dorin!
Ai facut o traba excelenta si sincer sa fiu mi-ai luat-o inainte cu documentatia.
Vroiam sa ii dovedesc dl-ui. BAHUS ca s-a apucat degeaba sa faca atit tam-tam pentru a ajunge la acele fisiere JFIF. Sper sa le fie de folos celor precum BAHUS aceste informatii! NUMAI BINE TUTUROR! Cezar |
|
||||
|
||||
Cine se scoala de dimineatza..... :P
|
||||
|
||||
Pai nu e cinstit... ca tu ai din start cateva ore avans....
|
||||
|
||||
eu am facut poza cu un digital si apoi am decupat la dimensiunile dorite cu photoshopul ... am prelucrat un pic si contrastul si luminozitatea ...
oare o fi problema? Am un prieten care a facut tot cu photoshop-ul la fel ca mine numai ca el nu avea fundalul curat si la sters tot cu photoshopul oare o fi problema? ashtept raspuns mersi ...
\" Problema principala este ca romanul cere produse mai ieftine, in loc sa ceara salarii mai mari, sa-si permita sa cumpere orice. \" un forumar oarecare I work for money!!! if you want loyalty get a dog!!! |
|
|||
|
|||
Eu nu ma pricep prea mult la calculatoare.Photoshopul de care se vb pe aici mi se pare o arma de distrugere in masa.Eu am terminat medicina si...stiti ce se zice despre doctori(nu stiu nimic altceva). .As vrea sa stiu unde pot face o poza de care sa fiu sigur ca e ok?Adica,vreau sa spun,exista centre acreditate ale Loteriei,unde sa ma inscriu,pur sisimplu si sa mi se faca si poza,adica totul?Stiam de Cluj,asa scrie pe site-ul Loteriei,mai e si altundeva?Si daca da,cat costa poza?
|
|
||||
|
||||
Pt. Cristi I
Fa asa:
1. cauta un amic cu aparat foto digital. Fa-ti poze de tip pasaport (stii tu, privire frontala. 2. Cauta un amic calculatorist (daca e acelasi de la punctul 1, e OK) sa-ti ajusteze poza (pe care o ai pe discheta). Se poate ajusta si cu programelul ala din Windows XP. 3. Cand o veni vremea, te duci la site-ul cu pricina si aplici. Nu ai cum gresi cu poza, fiindca exista acel Photo Validator, care-ti spune daca poza e buna sau nu. 4. Bafta ! (PS: Nu exista nici un fel de centru neguvernamental acreditat de SUA pentru asa ceva. Aia iti cer o taxa pentru comoditate. Adica poti foarte bine sa faci toate chestiile alea de unul singur, si nu e prea greu. Daca ti-e lene insa, atunci "davai ghenghi".)
|
||||
|
||||
Cea mai simpla metoda este scanarea! Adica mergeti la un fotograf obisnuit, si cereti sa va faca poze cu fundal alb de marimea 5x5cm. Apoi, mergeti la orice internet-cafe si le spuneti ca vreti sa scanati o poza cu rezolutia 150dpi. Si.... gata!
Ideea de mai sus nu este singura, dar este cea mai "low-tech" si mai sigura. Oricum, parerea mea este ca e cam riscant sa va faceti poza singuri cu un aparat digital. Si aici ma refer la faptul ca neavand studio foto, o sa trebuiasca cel mai probabil sa folositi blitz-ul, care o sa faca umbre pe fundal, pentru ca majoritatea camerelor digitale au blitz-ul asezat pe o parte. Si chiar daca ar avea blitz-ul pe centru, si tot or sa iasa ceva umbre. Apoi, mai pot apare si ochi rosii, si alte cele.... Iar calitatea..... iese bine doar daca ai camera digitala pro sau semi-pro. A treia varianta, poate chiar mai simpla, este sa mergeti la un studio foto care are sigla "DPT" sau "Digital Photo". Acolo, ei fac poza cu aparate digitale si o printeaza. Dar, daca le cereti, va pot da poza pe discheta in loc sa o printeze Dorin.
|
||||
|
||||
Nu umblati la poze!!!
Hey hey hey..... nu modificati pozele sub nici o forma, decat eventual pentru a stabili marimea, care nu mai stiu cat era, parca 240X320. Dar cei care au camare digitale pot sa faca chestia asta din setarile aparatului, desi nu stiu daca toate aparatele au optiunea asta. Nu vreau sa spun acum prostii, dar imi aduc aminte ca spuneau clar sa nu se foto-editeze poza, cum de exemplu a facut cineva, mai sus, sa umble la luminozitate. O sa caut si va zic, imi pare rau doar ca nu am foarte mult timp la dispozitie sa stau pe net. Am decis sa scriu asta acum si abia apoi sa ma documentez ca sunt aproape sigura ca asa au zis anul trecut. Pana data viitoare cand mai vin la net o sa caut sa vedem dc asa a fost.
|
|||
|
|||
Nu este o problema foto-editarea pozelor.
Eu am facut-o cu Irfanview anul trecut in decembrie, erau niste pete pe una din poze, le-am salvat la vreo 65 kb si mi le-a validat la inscriere. Si anul asta s-a intimplat sa fiu si cistigator. Parerea mea este ca dati prea multa importanta unor chestii secundare, daca sint bune pozele sint acceptate de site, daca nu … Mult noroc tuturor si rabdare si mai multa, vedeti pe forum de ce. |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|