|
|
||||
|
||||
Graduate School
Prima oara cand am cochetat cu ideea de a face scoala in US a fost in timpul liceului, cand mi-am dorit sa studiez la universitate aici. Am renuntat pana la urma. Nu am crescut in mediul cel mai potrivit pt. performante scolare(desi am avut rezultate bune). Plus ca nu am fost implicat in nici un fel cu activitati extra-curriculare(n-a ajutat nici faptul ca liceele din RO nu prea au si nu incurajeaza astfel de activitati, nu exista o cultura a voluntariatului...).
Acum am 23 ani, anul acesta am absolvit Univ. Politehnica, ciclul licenta(Bachelor Degree). Eu am facut Telecomunicatii, o ramura a 'Electrical Engineering', echivalentul in US. Sunt pe ultima suta cu plecarea. Am fost contactat deja de 2 recrutori si o companie. Cred ca am sanse reale sa obtin un (high) skilled job inca de la inceput. Ma tenteaza mult sa ma inscriu la Grad School, in 2015 sau 2016. Ma intereseaza un program de Computer Science. Planul meu ar fi: am un job in domeniul dorit, lucrez ~1 an (si ceva). Pentru tot procesul de inscriere voi dedica ~6 luni. Sunt cateva intrebari pe care le pun: 1. Pt. nivel Graduate, nu conteaza extra-curriculars din timpul liceului/facultatii ? 2. Daca anul universitar incepe in Septembrie(?), cand se fac de regula inscrierile? 3. Testele standardizate(GRE, TOEFL). Cat timp sa acord pt. o pregatire temeinica? 4. Scrisorile de recomandare sunt cerute peste tot ? (sunt 2 profesori univ. la care as putea sa apelez) 5. The BIG question. Tuition fees. Nu m-am informat inca cu privire la acest subiect. Ar putea cineva sa prezinte, in a few words, optiunile? Sau sa ma indrume catre resurse web, ghiduri.. Ma gandesc ca voi putea sa cer un loan de la o banca dupa vreun an de experienta. 6. In cei 2 ani de Grad School, presupun ca studentii nu au job..? Eventual ceva internships. 7. Foaia matricola de la univ. din RO. Aici trebuie ca universitatea de la care am absolvit sa-mi faca o favoare, nu- i asa? Avantaje: - Ma atrage mediul academic, and I still have a 'thirst for knowledge' - Connections. Imi voi forma relatii. Voi interactiona cu persoane din domeniul meu - Un degree de la o univ. americana ar conta mult in cariera. Dezavantaje: Nu am gasit niciunul. Semnul de intrebare este care sunt costurile implicate. Cum ma voi intretine in cei 2 ani?
|
||||
|
||||
1. nu contează
2. anul universitar �ncepe c�nd vrei tu. �n toamnă. �n primăvară. pentru americanii nativi �nscrierile se fac cu un an �nainte... 3. depinde c�t de multă engleză știi. dar nu-s obligatorii, dacă să zicem ai un Cambridge 4. depinde de la școală la școală. oricum alea din Rom�nia n-or să prea ajute dacă ăștia nu au auzit de profesori. 5. resursele sunt pe pagina școlii pe care vrei să o urmezi. fiecare are propriile reguli. 6. de ce nu ar avea job? 7. și asta depinde de școală. la unele te duci tu cu h�rtiile unde te trimit ei pentru evaluare. la altele trebuie să le trimită cei din Rom�nia unde zic ei. la altele se ocupă ei �nsuși de evaluare, fără a apela la terță parte Avantaje: - desigur că o să �nveți. nu te aștepta să te �nvețe ei prea mult. tot pe tine pică măgăreața. - da și nu. - da și nu. depinde ce știi să faci, nu diploma din ramă. aici nu-i ca-n Rom�nia unde ca să profesezi ca inginer trebuie să ai facultate de inginer. poți să fii și doctor, dacă știi cu se se măn�ncă ingineria... (cam exagerată comparația, dar am una reală) Dezavantaje: at�ta doar și e destul. c�nd școala ajunge să te coste (așa la minimum-minimorum) $15k pe an și tu ai o slujbă de $20 (asta ca să fiu generos) pe oră, cam e o problemă... nici nu �ți mai trebuie alta.
|
||||
|
||||
O sugestie
Quote:
Sugestia mea este sa te inscrii ca membru la IEEE si sa aduci recomandari (daca poti) de la profesorii din tara care sunt membrii IEEE (au multi membrii din Romania). Sotul meu si-a gasit primul job & sponsor pentru studii in SUA ca membru IEEE. Diploma de inginer electronica & telecomunicatii de la UTCN si-a echivalat-o la Princeton, a facut si un PMP acolo, deci merita incercarea: https://www.ieee.org/ Si incearca sa vorbesti cu cineva de la ITT Institute cand ajungi in SUA (daca exista campus in zona in care mergi tu). Sunt multi profesori romani care predau la ITT, iar institutul are legaturi stranse cu IEEE. In campusul din Chantilly, VA sef de catedra la IT este un prof. roman; in Indiana decanul facultatii este roman si mai au inca 6 profesori romani; la Seattle furnizeaza la greu forta de munca pt. Microsoft etc. Au departament propriu de evaluare. Mie mi-a spus cineva de la ITT (education manager) ca uneori accepta si evaluari individuale, de la International Research Education Foundation sau de la WES sau faci aplicatia si astepti pana cere ITT documentele din Romania. Programele lor sunt STEM (stiinta, tehnologie, economie, matematica), dar sunt axati in special pe IT si electronica. Daca ai studiat in Romania in engleza (sunt universitati romanesti care au sectii in engleza), te accepta la cursuri imediat, fara examen de limba sau anul pregatitor de ELL. ITT ofera acum scholarship propriu 10k - 25k pt. toti studentii (au multi sponsori, firme locale membre IEEE). Poti sa aplici si pt. FAFSA si primesti 2 tipuri de credit, unul nereturnabil, altul in conditii avantajoase. Am inteles ca pe vremuri (30 -40 de ani in urma) ITT a fost institut de cercetare si proiectare si aveau si niste linii de productie pt. electronice (aparatura audio-video). Intre timp au renuntat la productie si s-au divizat in mai multe bucati si specialitati, in special cercetare si proiectare, iar departamentul de educatie s-a transformat in ITT Institute, care furnizeaza forta de munca pt. firme IEEE. De ex. au un contract cu DELL si toti studentii de la ITT primesc un laptop gratis cand incep cursurile. Majoritatea studentilor ITT lucreaza part-time la firme membre IEEE. Institutul organizeaza job fair de 4 ori/an pentru laboratoarele de cercetari, iar studentii primesc oferte de internship sau part-time jobs in timpul studiilor. Programele ITT sunt de la certificat pana la doctorat, in clase mici cu cate 20 - 40 studenti. Majoritatea cursurilor sunt dupa-masa, pt. ca studentii lucreaza de la inceput sau dupa primul semestru; in cel mai rau caz primesc oferte in domeniu doar la absolvire. Costurile sunt mai mici decat in alte universitati datorita sponsorilor din IEEE. De exemplu un master, care la Virginia Tech, GWU sau GMU costa 60k, la ITT costa 45k, diferenta fiind acoperita din start de sponsorii IEEE si mai poti sa aplici si la FAFSA. |
|
|||
|
|||
Mihaela, gresesc eu, ori ITT nu are decit un MBA?
$45 K/an, mi se pare o avere pt un proaspat emigrant. Ma cam indoiesc de loan, mai ales FAFSA, nu dau creditul asa de usor, vor sa fie siguri ca au de la cine recupera banii, si fara cineva sa garanteze, ma cam indoiesc. Poate da Virag pe'aici, ca el cred ca are multa informatie de la sursa. |
|
||||
|
||||
Nu prea stiu multe despre computer science. Din cate inteleg vrei sa faci un masterat.
In principiu pentru grad school experienta de voluntariat multa si rasfirata nu conteaza foarte mult. Experienta in domeniu (platita sau nu) si interes in cercetare (poate), asta da. Pentru General GRE, pregatire intre o luna si trei luni ar fi suficient, daca aloci studiului un numar suficient de ore, aproape zilnic. Pentru Subject GRE depinde foarte mult de nivelul tau curent de cunostinte, acesa e un test care acopera practic toate subramurile subiectului la nivel de absolvent de facultate. Daca identifici goluri, depinde de cat de adanci sunt acele goluri ca sa le poti umple. Nu am o idee prea clara despre cat de valoroasa este o experienta cu ITT Institute, vad ca e for-profit (nu e totuna cu universitatile private "not-for-profit"; in general satisfactia clientilor este mai importanta decat calitatea actului educational in astfel de institutii. Cat despre setea de cunoastere... o lasam pe alta data). Eu unul as incerca sa intru intr-un program de la o universitate "clasica". Ca incalzire, poate ar merge niste cursuri la un community college local in primii ani de America. Avantaj - relativ mai usoare (poate), mai ieftine, iar clasele sunt in general pana in 20 studenti si poti discuta cu proful. Legat de diplome: eu am avut problema trimiterii foilor matricole direct de la universitate. Cumva trebuie sa-ti faci o legatura in Romania care sa te ajute cu asta cand veia vea nevoie. Dinspre partea americana, cand aplici in general universitatile au evaluatorii lor interni, rareori ti se va cere sa platesti tu pentru servicii de evaluare pomenite de altcineva. Sa fii totusi pregatita pentru eventualitatea asta. Costul nu ar fi mare, pana in doua-trei sute de dolari. Dar n-ai spus ce fel de program graduate te intereseaza - desi cam transpare ca ai vrea ceva de doi ani. La varsta ta ai avea timp si de mai mult. Am inteles ca ghidul Peterson online te poate ajuta (http://www.petersons.com/graduate-schools.aspx , uite ca si acolo te intreaba ce vrei: master, doctorat, ori doar un certificat profesional). Consulta-l si poate ti se mai limpezeste un pic situatia. Cum ti-s a spus, ca rezident te vei califica pentru imprumuturi federale. Dar in domenii STEM in general cam toti studentii acceptati full-time pun mana pe ceva stipendiu (nu prea mare, insa acopera in mare cheltuielile, dar nu te poti intinde mult cu ei), fie ca teaching ori research assistant ori altceva. In general eu stiu de studenti doctorali. Am auzit si de situatii in care scoala dadea assistantships pentru studentii la doctorat dar nu si pentru cei la master, in situatia asta ori decizi ca vrei sa continui, ori schimbi foaia si pleci doar cu un master. Dar daca ai avut bafta sa fi fost acceptata intr-un program suficient de serios, parca sa pleci doar cu un master ar insemna sa dai cu piciorul unei cariere promitatoare. In programe serioase e cam necesar sa fii student full-time. Altfel poti lua un curs-doua pana termini, iar intre timp lucrezi. Vezi si tu, intai vii aici, te angajezi, te mai adaptezi un pic la viata americana, vezi si ce cursuri si programe sunt disponibile local, apoi te hotarasti ce cale vrei sa urmezi.
Have a good'n' ! Last edited by Virag; 09-12-2014 at 06:29 AM. |
|
|||
|
|||
Inca ceva de luat in calcul: sansele de a fi acceptat, pt ca multi ar vrea, dar putini sint cei alesi.
Extrem de valoros sfatul de a astepta citiva ani (macar 2-3), sa te edifici ce exact vrei. Asa cum spune si Virag, o alta varianta e sa incerci sa te angajezi la o firma serioasa, si sa faci masteratul part time. Avantajul e ca cele mai multe firme serioase ramburseaza intre $5000 - $10000 pe an ( cu conditia sa scoti un GPA acceptabil), cei mai multi conditioneaza sa fi lucrat cu ei cel putin 2 ani, si programul sa fie cit de cit pe profilul firmei. Daca mergi cu 2 credite/semestru, poti economisi o groaza de bani in felul asta. O alta intrebare ar fi: daca scopul tau e sa ajungi in mediul universitar, ma indoiesc ca un master te va ajuta prea mult, si in nici un caz unul de la ITT care din cite stiu isi bazeaza invatamintul pe chestii strict tehnice. Spun asta ca vad reclame ITT pt accelerated IT certifications. Poate gresesc, dar faptul ca-s cam peste tot in state, nu ma incinta prea tare daca ma gindesc la o cariera universitara( chiar si la community college). Cursuri la community college la inceput, mi se pare o alta idee excelenta. Nu vreau sa-ti tai elanul, dar cintareste bine sansele de a ajunge in mediul universitar. Nu-i chiar asa de usor de realizat. Un alt avertisment: spui de niste firme care te-au contactat. Ma indoiesc ca-s firmele, ci-s head hunters, si multe sanse-s sa dispara dupa primul interviu telefonic. N-o spun sa te descurajez, ci mai degraba sa-ti postrezi mintea limpede, sa poti lua decizii corecte. Succes. |
|
||||
|
||||
Quote:
http://www.todaysengineer.org/2012/Jan/immigration.asp Probabil ca ITT nu e cel mai grozav institut, nici ieftin nu este, dar din cate am inteles eu au relatii solide in mediul de afaceri si isi plaseaza foarte bine studentii, inca din timpul studiilor. Presupun ca daca ei iti faciliteaza joburi cu salarii de 40k - 50k/an nu li se mai pare studentilor asa de mult sa platesca 45k tuition. Nu m-am uitat sa vad exact ce programe au, stiu doar ce mi-a spus tipul care lucreaza la Chantilly ca education manager si un al american, care a lucrat la ei in urma cu vreo 10 -15 ani. Eu ma gandeam ca daca cei de la ITT sunt asa de incantati de romani, deja stiu cat de pregatiti sunt absolventii din Romania. Iar daca au angajat mai multi profesori cu studii in Romania, poate este un punct de plecare si l-ar putea ajuta sa ia un post de asistent la o catedra cu profesor roman sau un job la un laborator/firma din network-ul lor. Cred ca la 23 de ani si cu informatia proaspata in minte are sanse mai mari sa studieze si sa-si faca o cariera universitara. Ideea mea era ca un contact cu romanii de la ITT s-ar putea sa-i deschida alte drumuri (spre un sponsor de-al lor pentru continuarea studiilor sau o locuinta in campus daca lucreaza ceva pentru ei). |
|
||||
|
||||
rahat cu perje. 45-50K pe an? ăla e salariu de nou venit, fără școală americană și fără experiență americană. și să mai și dai 45K pe tuition. bașca ce te mai costă pe l�ngă, cărți, cursuri, cazare, masă alea-alea..
gropitze, știi proverbu' cu sacu' și pomul lăudat? asta e.
|
|||
|
|||
Eu nu am avut scoala americana iar experienta americana s-a redus la faptul ca am lucrat in romania la o companie de soft care avea contract cu o companie mare in US - cat o fi contat asta nu stiu pentru ca nu mi-or fost cerute referinte de acolo. Cu toate astea primul meu contract in US (la actualul job ) e aproape dublu decat suma vehiculata de Aramis si nu a fost singura oferta de job pe care am avut-o. De cand lucrez cu softisti americani, pot sa spun ca am o foarte proasta parere de scoala lor, poate o sa am timp altadata sa detaliez subiectul. Si eu am fost sedus de campusurile universitare si mereu am spus ca as mai face facultatea inca odata aici numai pentru atmosfera, fara neaparat sa acumulez cunostinte noi. Am avut ocazia sa vad campusuri universitare in Colorado, Minnesota, Washington DC, Massachusetts si sunt incomparabile cu ce avem noi in Ro. Sfatul meu e in primul rand sa iti gasesti un job la o companie mare care iti acorda printre benefits si training, iar daca esti bun in ceea ce faci vei avansa rapid. Dupa care poti sa decizi singur daca mai ai nevoie de diploma americana sau nu. Pentru companiile mari exista teste de angajare pe net, incearca sa vezi cum stai, daca poti rezolva problemele de acolo, etc. Eu am venit total nepregatit pentru asta, dar am dat testele lor si chiar daca unele mi-au chinuit serios memoria sa imi amintesc chestiuni pe care nu le-am mai folosit de 15 ani, dupa facultate, cum ar fi algoritmi cu arbori, graphuri etc., m-am descurcat rezonabil. Alte companii sunt axate pe teste de logica, nu ii intereseaza atat de mult ce stii, doar vor sa vada cum ti se invarte rotita. Daca nu ai avut experienta de job prea mare in Ro, e posibil sa nu primesti salariu mare de la inceput, dar totul depinde de cum te vei descurca dupa, iar scoala americana, cel putin imediat nu cred ca te va ajuta prea mult cu asta. Aici, ce demonstrezi ca poti sa faci e mult mai important decat o diploma. Bafta mare!
05/02/12 Status check (winner) 05/10/12 Documents sent to KCC 08/17/12 Appointment letter received 10/15/12 Medical visit at Regina Maria 10/16/12 Interview at US Embassy, Bucharest. 03/28/13 Entry in US & get the permanent resident status. |
|
||||
|
||||
Va multumesc pt. informatii. Ma surprinde placut ca sunt membri ai forumului care fie au tangente cu mediul universitar, fie ofera sfaturi de cariera.
http://www.fulbright.ro/educational-...ate-admissions. (mi-am adus aminte de o prezentare care a fost la mine in facultate facuta de Fullbright, si a fost prima sursa care am cautat-o) In principiu, sunt 2 optiuni care ma atrag, care duc spre 2 drumuri in cariera: Professional Master�s Degree in Software Engineering. Un astfel de program are, de regula, o durata de 2 ani. Asta inseamna o cariera ca SW Eng, si poate mai tarziu Project Manager -a doua optiune: Graduate program in Computer Science, care poate duca la un Doctoral Degree/PhD. In cazul acesta, as vrea sa fac Research in Data Science. Nu vreau cariera academica(cel mult Teaching Assistant). Un aspect esential il reprezinta criteriile de admitere si alegerea universitatilor la care voi aplica. As prefera o univ. mai cu traditie, dar sunt deschis si la altele. Voi incerca sa aleg optiuni realiste. @MichaelaVA: Stiam de IEEE, dar nu m-am gandit la beneficiile unui membership. E o idee buna. $ 45k: Presupun ca e pe cei 2 ani.? @Virag: Eu am Cambridge English: Advanced (CAE) . Studentii doctorali pot fi TA. Dar cei de la un Masters(care nu e continuat cu Doctoral Degree) pot? Se practica? Pentru rezidenti se aplica in-state tuition. Dar daca imi gasesc/sunt admis la un program dintr-un alt stat? Voi reveni cu intentiile mele. Deocamdata, ramane ca inceputurile vietii pe pamant american sa fie asa cum mi-am planificat.
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|