Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Despre cetatzenie

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2009, 03:18 AM
Gianina's Avatar
Gianina Gianina is offline
Moderator
Team Member

Default Obtinerea cetateniei - pas cu pas

Cetatenia pas cu pas, asa cum am experimentat-o eu. Ddoar din punctul de vedere al unui loterist, difera dupa tipul de vize (ce tip de acte iei la tine). La noi a durat toata procedura de la depunerea actelor pana la primirea cetateniei 5 luni. Poate ajuta pe cineva sa gaseasca toate informatiile grupate.
Site-ul official unde gasiti informatiile legate de cetatenie este:
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis

Primul pas este completarea formularului Application for Naturalization N-400 care il gasiti aici:http://www.uscis.gov/n-400
Acesta se poate completa si trimite cu 90 de zile inainte de implinirea celor 5 ani de la dobandirea rezidentei permanente. (pentru cei care au stat mai mult in afara US, cititi instructiunle, se explica clar cand deveniti eligibili).
Se poate completa online si salva local in format .PDF pe calculatorul personal. De asemenea, poate fi printat apoi completat de mana, cu pix negru.
Instructiunile de completare se gasesc tot acolo, la sfarsitul paginii.
2. Dupa completarea formularului se trimite formularul N-400 la una din adresele mentionate la pagina 5-6 din instructiuni impreuna cu urmatoarele:
- cec cu taxa de aplicare catre US Department of Homeland Security. La noi taxele au fost: $595.00 (filling fee) + $80.00 (pentru biometrics). Am trimis un singur cec pentru ambele. Nu luati de buna ce zic eu, verificati in instructiuni pentru ca taxele se modifica in fiecare an. (gasiti suma ce trebuie platita la pagina 6 din instructiuni)
- copie dupa Green card (fata-verso)
- 2 fotografii tip pasaport
- alte acte dupa caz (gasiti lista completa la pagina 5 din instructiuni)
3. Acum incepe asteptarea. O sa vina o scrisoare acasa care confirma ca actele au fost primite( dupa vreo 1-2 saptamani de la trimitere) care contine si numarul vostru de caz.
4. O alta scrisoare de programare la amprentare vine apoi dupa alte vreo 2 saptamani. Aceasta contine data, ora si locul unde trebuie sa va prezentati pentru amprentare. In scrisoare scrie ce documente trebuie sa aveti asupra voastra, in cazul nostru a fost GC-ul si scrisoarea de programare.
5. La cam o luna de la amprentare a venit scrisoarea de programare la interviu. Interviul a fost programat la 2 luni de la data primirii scrisorii deci e destul timp sa invatati cele 100 de intrebari.
Aici gasiti toate testele (scris, citit, cele 100 de intrebari):
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=2de5bece24e7b110VgnVCM1000004718190aRCR D&vgnextchannel=2de5bece24e7b110VgnVCM100000471819 0aRCRD
Exista o versiune MP3 a celor 100 de intrebari, care pe mine m-a ajutat cel mai mult pentru ca am memorat intrebarile si raspunsurile pe drumul spre serviciu sau de la serviciu spre casa. Am downloadat toate intrebarile pe calculator, una cate una, apoi am copiat totul pe un CD si le-am ascultat in masina.
Aici gasiti versiunea de audio - MP3 a testelor:
http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.5af9bb95919f35e66f614176543f6d1a/?vgnextoid=88086338b3281210VgnVCM1000004718190aRCR D&vgnextchannel=2de5bece24e7b110VgnVCM100000471819 0aRCRD
6. Interviul propriu-zis. A trebuit sa avem la noi scrisoarea de programare la interviu, Green-Cardul, Driver-License si pasapoartele (astea din urma nu le-au cerut de fapt cand am ajuns acolo).
Interviul a fost destul de scurt, ca si asteptarea, vreo 30-35 de minute cu totul. (15 minute asteptarea, 15-20 interviul).
Interviul a constat in urmatoarele:
- primul lucru a fost sa faca copii dupa GC + DL
- apoi m-a pus sa jur ca voi spune adevarul � am zis si eu �I do�
- apoi a inceput seria de intrebari din formularul N-400. A trecut cam prin toate intrebarile din formular de genul: unde lucrez, ce pozitie am, ce lucreaza sotul si unde, daca am calatorit in afara US de la depunerea aplicatiei (fusesem 2 zile in Canada). A trecut apoi si a pus toate intrebarile de la pagina 6 la pagina 9 din N-400.
- M-a intrebat daca vreau sa-mi schimb numele sau nu
- Apoi mi-a dat o foaie si mi-a cerut sa citesc prima propozitie - �Who elects the Congress?�
- Dupa mi-a dat alta foaie unde mi-a cerut sa scriu o propozitie dictate: �The people elect the Congress�
- Apoi a trecut la testul de 10 intrebari din cele 100 de a trebuit sa le invatam. Dupa 6 intrebari s-a oprit si a zis �Felicitari, ati trecut testul�. Am dedus ca trebuie sa raspunzi corect la 6 intrebari din 10.
- Mi-a inmanat o hartie in care scria ca am trecut testele si ca voi primi programarea la juramant in urmatoarele 90 de zile.
7. Scrisoarea de programare la juramant a venit la vreo 2 saptamani de la interviu iar juramantul a fost programat la 4 saptamani de la data interviului.
8. La juramant a trebuit sa am la mine:
- scrisoarea de programare
- GC in original
9. Juramantul a decurs in felul urmator:
- in primul rand s-a facut o coada mare de asteptare (mii de persoane) sa se intre in sala. Au directionat membrii familiei spre o intrare, cei cu programari, spre alta.
- la intrarea in sala trebuia sa te prezinti la un ghiseu (aleator, erau 51 de ghisee acolo) unde au luat scrisoarea de programare si au confruntat-o cu GC dupa care au retinut GC si au scris pe formular la ce nr. precis de ghiseu sa te prezinti dupa ceremonie ca sa ridici certificatul de cetatenie.
- ceremonia a inceput la o ora dupa ora programata. A durat jumatate de ora.
- dupa care a trebuit sa mergem la ghiseul desemnat (scris pe acea foaie de programare ) sa ridicam certificatele de cetatenie.

Apoi esti liber sa pleci acasa. Ca cetatean american....
Old 09-02-2009, 03:19 AM
Gianina's Avatar
Moderator
Team Member

Am sa continui aici cele de mai sus.

E bine de retinut, pentru cei care doresc, ca ai optiunea sa aplici pentru pasaport sau sa te inregistrezi la vot/sau intr-un partid acolo, la data ceremoniei de juramant.

Aplicarea pentru pasaport. Au acolo functionari ai postei care primesc aplicatiile. Eu am ales sa aplic acolo ca sa scap de o grija.
Aici sunt informatii legate de aplicarea pentru pasaport:
http://travel.state.gov/passport/get/first/first_830.html
Cand aplici, trebuie sa ai la tine urmatoarele:
- formularul DS-11: Application For A U.S. Passport completat. Eu l-am completat online acasa si l-am printat ca sa il am gata pregatit si sa nu mai pierd vremea acolo. Iti ofera si ei acel formular chiar de la intrarea in sala.
- Pentru cei care vor sa completeze online formularul sau sa il printeze si completeze, il gasiti aici: http://travel.state.gov/passport/forms/ds11/ds11_842.html
- 2 fotografii tip pasaport (trebuie sa le ai la tine, nu exista unde sa le faci acolo)
- Certificatul de cetatenie in original (il predai in original urmand sa ti-l trimita acasa prin posta)
- 2 cecuri � unul in valoare de $75.00 reprezentand taxa pasaport, catre US Department of State si unul de $25.00 catre USPS (taxa de posta pentru trimiterea corespondentei). De asemenea, a existat optiunea de a plati cash sau cu debit card. Nu a existat optiunea de credit card. De asemenea, la debit card mai adaugau un fee de $1.50 (habar n-am ce era, am vazut mai tarziu ca in loc de $100.00 dolari au taxat $101.50.) Eliberarea pasaportului dureaza intre 4-6 saptamani. Pentru cei care vor eliberarea pasaportului in regim de urgenta (aproximativ 3 saptamani), se platesc $60.00 extra.
Pentru cei care vor sa evite coada de acolo pentru depunerea pentru pasaport, se poate aplica pentru el in multe locuri. Aici puteti cauta cel mai apropiat centru de voi, dupa zip code:
http://iafdb.travel.state.gov/

Inregistrarea la vot se distribuie formularele inca inainte de inceperea ceremoniei. Apoi trebuie sa le predai la iesire.

Daca am uitat ceva intrebati si voi raspunde.

Mult noroc,
Gianina

Last edited by Gianina; 09-02-2009 at 03:21 AM. Reason: corectura text
Reply With Quote
Old 09-02-2009, 07:38 AM
Sidonia's Avatar
Sidonia Sidonia is offline
Profesor
Forumo-dependent

Thumbs up

Slava tie Gianina , sunt exact informatiile de care aveam nevoie.(wow 5 ani ??? cand au trecut ?)

O sa mai citesc cum este procedura cu copiii, stiu ca, daca parintii sunt cetateni americani, copiii sunt automat cetateni, dar, mi-ar fi placut sa citesc asa in detaliu cum ai scris tu aici: cat costa, unde e necesara prezenta lor..etc.
Merci inca o data pentru info!
Reply With Quote
Old 09-02-2009, 12:02 PM
Misoti's Avatar
Misoti Misoti is offline
Profesor
Forumo-dependent

Multumesc Gianina, si noi ne pregatim asa ca informatiile astea sunt binevenite
Am o intrebare, ai trimis formularele N400 pentru tine si sotul in acelasi plic sau plicuri separate? La fel pt.cec, ai scris 2 cec-uri separate pentru fiecare aplicatie? Apoi semnatura, trebuie sa semnezi cu numele complet, verifica cu DL? eu acolo nu am semnat cu numele complet. Merci inca odata pt.informatii.
Reply With Quote
Old 09-02-2009, 06:30 PM
josephine's Avatar
josephine josephine is offline
Profesor
Forumo-dependent

Sidonia, copiii devin automat cetateni daca au sub 18 ani. Trebuie doar sa aplici pentru pasaport.
Insa, ar fi bine sa completezi si formularul N-600 (il gasesti pe site-ul uscis) ca sa aiba certificatul de cetatenie. Pasaportul expira, dar certificatul nu expira. Mai sunt situatii cand au nevoie de certificat si nu de pasaport.

Felicitari Gianina!
Old 09-02-2009, 07:23 PM
Milie Milie is offline
Moderator
Team Member

Quote:
Originally Posted by josephine View Post
Sidonia, copiii devin automat cetateni daca au sub 18 ani. Trebuie doar sa aplici pentru pasaport.
Insa, ar fi bine sa completezi si formularul N-600 (il gasesti pe site-ul uscis) ca sa aiba certificatul de cetatenie. Pasaportul expira, dar certificatul nu expira. Mai sunt situatii cand au nevoie de certificat si nu de pasaport.

Felicitari Gianina!
Copii sub 18 ani devin cetateni odata cu parintii, dar nu-s recunoscuti daca parintele nu aplica pt N-600. Fara certificatul de cetatenie, in cele mai multe cazuri nici nu pot aplica pt pasaport, si nu pot beneficia de drepturile conferite cetatenilor americani. Certificatul trebuie pastrat cu grija.
http://www.uscis.gov/portal/site/usc...0045f3d6a1RCRD
Reply With Quote
Old 09-03-2009, 03:07 AM
Gianina's Avatar
Moderator
Team Member

Quote:
Originally Posted by Misoti View Post
Multumesc Gianina, si noi ne pregatim asa ca informatiile astea sunt binevenite
Am o intrebare, ai trimis formularele N400 pentru tine si sotul in acelasi plic sau plicuri separate? La fel pt.cec, ai scris 2 cec-uri separate pentru fiecare aplicatie? Apoi semnatura, trebuie sa semnezi cu numele complet, verifica cu DL? eu acolo nu am semnat cu numele complet. Merci inca odata pt.informatii.
Noi le-am trimis in plicuri separate, de la inceput. Deci am scris 2 cecuri separate. Ne-au si programat la toate astea la ore diferite, persoane diferite (la interviu), e drept ca la aceeasi data. Amprentarea a fost la o ora distanta. Interviul a fost singurul care a fost la 15 minute distanta deci am putut merge impreuna. As fi preferat sa avem ceremonia de juramant la aceeasi ora ca sa batem cele 40 de mile si traficul pana la LA impreuna. Dar eu am fost programata la interviu la 8 dimineata, sotul meu la 1 dupa-amiaza. Asa ca am mers separat.
Aplicatia nu am semnat-o cu numele complet dar eu nu am semnatura cu numele complet nici pe DL. La interviu mi s-a cerut sa semnez cu numele complet pe unul din formularele de mi le-a dat acolo. Cu numele vechi si cel nou, de asemenea. Eu mi-am schimbat numele in sensul ca am renuntat la middle name si mi l-am scurtat si pe first name. Poate de aia. Nu stiu. De asemenea, dupa ce am primit certificatul de cetatenie, ni s-a pus in vedere sa il semnam cu numele complet.
Mult noroc tuturor si multumesc de felicitari, e bine ca am mai scapat de o grija.

Sidonia, chiar ma gandeam, nu stiu cand au trecut astia 5 ani.

In ceea ce priveste partea cu copiii, stiu de la cineva care trece prin procedura zilele astea ca intr-adevar, daca aplici pentru copii pentru pasapoarte in baza certificatelor voastre primesc pasaport american. Totusi, mi-a spus ca dupa ce obtin ei cetatenia trebuie de asemenea completate N-600 si platita taxa (cu exceptia celor $80.00 pentru amprente) daca vrei ca ei sa aiba acel certificat. Cam scumpa distractia dar asa mi s-a zis si mie asa dau mai departe. Poate te ajuta careva de a trecut prin asta si are copii cu mai multe info.

Gianina
Old 09-03-2009, 08:15 PM
Misoti's Avatar
Misoti Misoti is offline
Profesor
Forumo-dependent

Nu, nu era vorba despre schimbarea numelui prin casatorie. Intrebarea era adresata Gianinei referitor la pasajul acesta din postul ei.

Quote:
Originally Posted by Gianina View Post
Eu mi-am schimbat numele in sensul ca am renuntat la middle name si mi l-am scurtat si pe first name.

Gianina
Reply With Quote
Old 05-23-2012, 04:45 AM
lorelici's Avatar
lorelici lorelici is offline
Junior Member
Bobocel

Merci, Gianina...aplicam si noi curand si ne-au fost de ajutor postarile tale , pupici, Lore
Reply With Quote
Old 12-12-2010, 06:53 PM
gmada gmada is offline
Membru
Bobocel

Default voi unde ati facut pozele?

am o intrebare: voi unde ati facut pozele? la un centru special? sau pot fi facute acasa cu aparatul meu si apoi scoase la walmart 2X2 cu specificatiile din instructiuni?

multumesc
Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules