Loteria Vizelor DV  20xx :: Forumul Loteristilor

Go Back   Loteria Vizelor DV 20xx :: Forumul Loteristilor > Am ajuns in America ! > Financiar

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-26-2009, 11:54 PM
Virag's Avatar
Virag Virag is offline
Centura neagra la sapat
Team Member

Default Strategii pe timp de criza financiara

Probabil ca de mult timp trebuia sa discutam despre aceasta problema. Criza financiara il afecteaza pe loteristul nu doar roman, in practic toate etapele procesului de imigrare:

1. Inainte de a decide daca vrea sa faca pasul peste ocean, va cumpani de mai multe ori daca vrea s-o faca, si poate locatia devine mai importanta. Joburile sunt mult mai greu de gasit, cu atat mai mult pentru proaspetii imigranti, si in special in anumite zone unde oricum economia nu mergea atat de puternic.

2. Odata ajuns in State, omul are nevoie de surse stabile de venit, de asigurare medicala la un pret rezonabil etc. in acest caz, o intrebare valabila ar fi: ce schimba criza economica in acest proces?

3. OK, omul nostru are o slujba. Poate salariul nu este super, insa macar plateste facturile. In paralel cu asta, prea multe oportunitati pentru un job mai bun nu sunt, si accentul cade mai ales pe pastrarea jobului. ori, in situatia in care jobul dispare, pe obtinerea unuia macar similar.

4. Fie ca omul nostru are un job de acum mai prost platit, ori nu are pe moment job (desi se straduieste), posibilitatile sale financiare ii sunt limitate si ar vrea sa stie cum sa-si obtina cele necesare pe mai putini bani, si daca se poate rabatul de la calitate sa fie minim.

Astfel de probleme ne intereseaza aici, si orice contributii sunt binevenite.

Last edited by Virag; 04-27-2009 at 12:38 AM.
Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:13 AM
Virag's Avatar
Virag Virag is offline
Centura neagra la sapat
Team Member

Sa incep eu.
1. Si pana acum, exista o categorie de potentiali imigranti care nu voiau sa renunte la ceea ce au acumulat in romania, cam ca in fabula despre vrabia in mana si cioara de pe gard. Ei, acum pragul deciziei se poate modifica, in functie atat de tendintele economiei americane, dar si de schimbarile in statusul lor economic in Romania.
Pe de alta parte insa, pentru cei care vin practic cu nimic, nu se schimba mare lucru, ideea ramane ca in urmatorii cativa ani ei trebuie sa se ridice de la zero.

3. Suspectez ca in acest caz omul nostru va lucra mai mult, sau mai intens, cam astea fiind unicele moduri prin care poti sa-ti maresti sansele de a-ti pastra jobul cand se anunta restructurari. Da, exista si varianta perierii sefului, insa nu stiu ce sa spun despre asta. Eventual ar mai fi si varianta reintoarcerii la scoala, asta ar merita o discutie separata.

4. Exista modalitati practice de a reduce cheltuielile:
- renunti la cablu
- tai tot ce este in plus la serviciile telefonice si internet; eventual verifici la https://www.safelinkwireless.com/Enr...blic/Home.aspx daca esti eligibil pentru serviciu telefonic gratuit
- incerci sa gasesti un partener de carpooling (asta mergea mai ales pe cand benzina era patru dolari galonul) si/sau inveti "hypermiling skills". Daca exista transport urban in zona, exploreza aceasta posibilitate.
- te muti intr-o zona mai ieftina sau renegociezi chiria
nu-ti mai upgradezi telefonul, laptopul ori masina anul acesta decat daca devine absolut necesar (sau ti se deconteaza)
- incerci sa te alaturi unor grupuri informale de barter: daca esti contabil te oferi sa faci gratis situatia contabila a telierului auto care-ti repara masina, sau a gradinitei care-ti tine copilul pe gratis etc. Chestiile astea sunt de fapt taxabile, insa invata si americanii sa se descurce...
- iti duci dejunul in punga de acasa
- renunti la masa in oras in favoarea gatitului acasa
- renunti la produsele brand-name in favoarea produselor generice de calitate comparabila
- renunti la magazinele scumpe in favoarea magazinelor gen Aldi sau Costco, care in general nu fac rabat de la calitate (in cazul Aldi, recomandarea este si din cauza ca alimentele au o tenta mai "europeana")
- explorezi utilizarea cupoanelor (nu ma refer neaparat la EBT - food stamps) pentru alimente si produse casnice, insa tinand cont de nevoile casei si de calitatea produselor
- incerci sa vezi daca iti convine calitatea programelor de discount precum Angelfood - http://www.angelfoodministries.com/

Last edited by Virag; 04-27-2009 at 02:55 AM.
Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:47 AM
oxigen oxigen is offline
Profesor
Forumo-dependent

Voiam sa zic cum eu le-am facut pe economiile astea ale voastre inca de pe vreme lui Bush (ce e aia mincare de firma?).
Apoi m-am intrebat: daca esti biolog molecularnic, ce faci la barter? iti cauti vecinul de molecula?
Dupa aia am zis ca poate e ceva util si am dat pe ministria aia. Auzi oferte: tilapia cu 5 para livra, sau tocatura si carne cu os la 4. Asa, mai bine maninc direct numai oasele...

Sa crezi ca poti shmecheri criza e distractiv. Inteleg sa scrii despre asta cind esti platit ca sa scrii. In rest, intre cei mai realisti, e clar: cind vine momentul de nu mai poti lua gipul la calareala, de ex cind esti usor somer, nici un skchil hipermilar nu te mai ajuta.
Reply With Quote
Old 04-27-2009, 03:27 AM
Virag's Avatar
Virag Virag is offline
Centura neagra la sapat
Team Member

Mancarea de firma ? Adica brand names comparativ cu no-names sau private labels are supermarketurilor.
Old 04-27-2009, 04:28 AM
Boema's Avatar
Boema Boema is offline
Moderator
Team Member

Quote:
Originally Posted by oxigen View Post
Voiam sa zic cum eu le-am facut pe economiile astea ale voastre inca de pe vreme lui Bush (ce e aia mincare de firma?).
Apoi m-am intrebat: daca esti biolog molecularnic, ce faci la barter? iti cauti vecinul de molecula?
Nu, dar nimic n-o opreste pe sotia asistentului universitar/doctorandului sa faca cu schimbul la car-pooling si baby-sitting cu alte sotii, ca sa mai taie din cheltuieli acolo, mai ales daca ea nu lucreaza, sau lucreaza numai partial in afara caminului familial. Se practica asta frecvent in orice campus prin care am trecut. Nu e nevoie sa stea 3 neveste cu cate 2 copii legate de casa toata saptamana, sau sa lucreze norma intreaga numai ca sa li se duca tot salariul pe gradinita, cand poate una sa ia toti copiii si sa se ocupe de ei lunea, alta martea etc.

Reply With Quote
Old 04-28-2009, 04:41 AM
oxigen oxigen is offline
Profesor
Forumo-dependent

Quote:
Originally Posted by Boema View Post
Nu, dar nimic n-o opreste pe sotia asistentului universitar/doctorandului sa faca cu schimbul la car-pooling
Car-pooling catre ce? Ca doar alimentara e la coltz si pentru mine si pt vecinul... [Eu tot nu inteeg ce poate fi in capul cuiva sa locuiasca undeva unde alimentara e la jde kilometri, care e economia, care sint criteriile alternative de alegere etc.]
Ca sa nu mai zic de copii, numai cei mai adevarati dntre doctoranzi se reproduc - singurul factor determinant e salariul consortului/consoartei.
Reply With Quote
Old 04-28-2009, 06:21 AM
Boema's Avatar
Boema Boema is offline
Moderator
Team Member

Quote:
Originally Posted by oxigen View Post
Car-pooling catre ce? Ca doar alimentara e la coltz si pentru mine si pt vecinul... [Eu tot nu inteeg ce poate fi in capul cuiva sa locuiasca undeva unde alimentara e la jde kilometri, care e economia, care sint criteriile alternative de alegere etc.]
Nu toate campusurile universitare sunt urbane ca in Boston si in New York cu dugheana de delicatessen la colt de strada. Majoritatea campusurilor sunt de tip suburban sau rural, si pentru aprovizionare depinzi de un conglomerat de tip "mall" unde ca sa ajungi ori iti cumperi masina, ori te deplasezi cu taxiul si autobuzul de unul singur (daca este autobuz, ca in pustietate ori nu e autobuz dupa 6 seara, ori nu e in weekend) ori te asociezi cu cineva care are masina, contribui la benzina si va iese la amandoi mai ieftin. Prin Midwest sau prin Sud ai pasit vreodata? Nu stiu ce-o fi fost in capul cui le-a proiectat, dar realitatea e ca n-au sa se schimbe maine-poimaine. Si nici nu stiu ce-o fi in capul romanilor care se duc sa locuiasca acolo, dar presupun ca unii se duc fiindca cunosc pe cineva acolo, iar altii se duc fiindca acolo au primit bursa/salariu si nu altundeva.

Last edited by Boema; 04-28-2009 at 06:31 AM.
Reply With Quote
Old 04-27-2009, 04:12 AM
Duduka's Avatar
Duduka Duduka is offline
Profesor
Forumo-dependent

Quote:
Originally Posted by Virag View Post
4. Exista modalitati practice de a reduce cheltuielile:
- renunti la cablu
Mai, asta e reducere drastica! Cine sta in ziua de azi fara cablu? Macar basic-ul, acolo. Numai daca n-ai o antena de camera meseriasa sa prinzi pe langa pereti posturi de la vecini .
Old 04-27-2009, 04:29 AM
Virag's Avatar
Virag Virag is offline
Centura neagra la sapat
Team Member

Daca as fi pus sa renunt la internet, atunci da, ar fi o problema serioasa. In rest am TV, il folosesc strict pentru DVD si VCR. Netflix, biblioteca si internet: imi ajung.
Old 04-28-2009, 04:45 AM
oxigen oxigen is offline
Profesor
Forumo-dependent

Quote:
Originally Posted by Duduka View Post
Mai, asta e reducere drastica! Cine sta in ziua de azi fara cablu? Macar basic-ul, acolo. Numai daca n-ai o antena de camera meseriasa sa prinzi pe langa pereti posturi de la vecini .
Am remarcat pe cineva care nu are nici de unele, dar are cablu tv. Eu asa imi amintesc, ca duminica dimineata la tv e numai Gizas, filmat la calitate mai proasta decit o televiziune prin cablu din Radauti. Sa mai si dau bani pt asta?
Uite aici sugestie buna si in caz de ne-criza: ia guglati voi "bbc iplayer proxy" sau cam asa ceva.
Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules